2019. február 18., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

1823. november 3-i levelében adott hírt Bolyai János édesapjának korszakalkotó tudományos felfedezéséről, ekkor születtek a híressé vált sorok: „Meglátja, édesapám, a semmiből egy új, más világot teremtettem”. 

1823. november 3-i levelében adott hírt Bolyai János édesapjának korszakalkotó tudományos felfedezéséről, ekkor születtek a híressé vált sorok: „Meglátja, édesapám, a semmiből egy új, más világot teremtettem”. Nem véletlenül került hát sor idén éppen ezen a napon a MatLap matematikai gyűjtemény feladatait megoldó diákok jutalmazására. A Bolyai líceum dísztermében zajlott eseményről a jutalmazási rendszer ötletgazdája és kifejlesztője, Bandi Árpád 90 éves nyugalmazott matematikatanár számolt be lapunknak. 
– Tizenhárom évvel ezelőtt kezdeményeztem a matematikában jeleskedő diákok díjazását. Abból indultam ki, hogy nem lehet mindenki első, de a szorgalmas munkát mindenképpen értékelni kell. Azóta több mint 1500 tanulót jutalmaztunk. Rendszerint januárban, áprilisban, illetve ősszel, az előző tanév eredményeinek kiértékelésekor tüntetünk ki olyan diákokat, akik legalább 25 pontszámot értek el a feladatok megoldásánál. Azt, hogy a beküldött 500-600 szelvényből kiknek jár a kitüntetés, sorsolással döntjük el, természetesen a pontszámok figyelembevételével.
Ezúttal 14 diák – a Bolyai líceum nyolc, a marosvásárhelyi Dr. Bernády György Általános Iskola egy, a szovátai Illyés Lajos Általános Iskola öt tanulója – részesült elismerésben. Bandi Árpád örömmel újságolta, hogy a mostani díjazottak közül többen nemcsak az otthoni feladatmegoldásban, hanem teljesen önálló munkát igénylő megmérettetéseken, nemzetközi versenyeken is bizonyítottak, a bolyais Kis Anita és Szabó Dóra-Renáta például a szabadkai nemzetközi matematikaversenyen ért el szép eredményt. Az ünnepi együttléten a nyugalmazott matematikatanár Szitai Tünde bolyais tanítónő munkáját is értékelte. A diákok könyv- és vitamincsomagot, illetve oklevelet kaptak, amelyen Berek Lajos Bolyai Jánost ábrázoló, a Sapientia egyetem marosvásárhelyi karán elhelyezett szobra, illetve a felmenő nagyanyák emlékére állított kopjafák is láthatók. Bandi Árpád megjegyezte, hogy a Sapientián nagy gonddal készül a Bolyai-park, amelyben a szobrot, valamint az öt felmenő – Pávai Vajna Krisztina, Bolyai János nagyanyja, a dédnagyanya, Felsőkápolnai Kakutsi Klára, az üknagyanya, Melegföldvári Földvári Erzsébet, a szépnagyanya, Apanagyfalusi Apafi Erzsébet, illetve az ősnagyanya, Sarolta – emlékére is kopjafát állítanak.
Kapcsolódó cikkek: