2018. november 13., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Aki pénteken délután szabadidős programját a marosvásárhelyi Ligetbe tervezte, nem csalódott. A Kerekek tánca ugyanis nemcsak szórakoztató táncműsorként marad emlékezetes, hanem lelkileg is felemelt.

Fotó: Nagy Tibor


Aki pénteken délután szabadidős programját a marosvásárhelyi Ligetbe tervezte, nem csalódott. A Kerekek tánca ugyanis nemcsak szórakoztató táncműsorként marad emlékezetes, hanem lelkileg is felemelt, önvizsgálatra, szolidaritásra és az embertársaink iránti szeretetre sarkallt. A HIFA Egyesület, amely mozgásukban korlátozott embereket fog össze és karol fel, most a Building Bridges Dance és a Dance Art táncosaival közösen egy újabb kezdeményezést kivitelezett, a kerekes székesek táncát. 
Közös tánc
A Ligetben kellemes nyári időben jó zene és vidám hangulat, sok ismerős arc várt. A táncosokat taps fogadta. Hat kombi pár vonult be, amiben az a különleges, hogy az egyik táncos kerekes székben ül. Ők kezdték a táncot, a pörgést, forgást. Mosollyal, derűvel fűszerezve. Somodi Katalin, a Dance Art koreográfusa, aki betanította a táncokat, diktálta az előadás ritmusát. A kerekesek tánca után érkeztek a Dance Art felnőtt táncosai, akik charlestonnal lepték meg a közönséget, majd a gyerekek következtek: keringő, latin-amerikai és minden, ami a sporttánc műfajába belefér. Aztán ismét a kerekek tánca jött, majd közösen, a színteret betöltve táncoltak. Végül a közönség és a HIFA többi tagjai is bekapcsolódtak. 
Nem kell különösebb érzékenység ahhoz, hogy a közös tánc örömének dimenzióit mérlegeljük, hiszen olyan varázslatos hangulat keletkezett, amiben ritkán van részünk az életben. Testileg ép emberek érezték megtisztelve magukat, hogy a kerekesekkel együtt táncolhatnak. 
Megéri a fiatalokat „tánccipőbe” bújtatni!
Nagyon örvendetes, hogy ilyen kezdeményezés született Marosvásárhelyen. Hogyan született az ötlet, és hogyan lehetett kivitelezni? – kérdeztük Csata Évát, a HIFA ügyvezető elnökét. 
– Az egyesület 15. évfordulóján született a kezdeményezés, amikor megpróbáltuk megható pillanatokkal megtölteni a műsorunkat, amelyek az eltelt 15 évünket jellemezték. Kiválasztottunk egy fogyatékkal élő, mozgássérült fiatalembert és egy önkéntes lányt, akik sokat zenéltek együtt. Úgy gondoltuk, hogy a zene szárnyain, a tánccal minden bizonnyal sikerül meghatót alkotni. Így is történt. Somodi Katalin tanárnő napok alatt készítette fel őket. Gyönyörű előadás született, ami adta az ötletet, hogy hozzunk létre egy egész csoportot. Volt aki önkéntesen jelentkezett, volt akit mi kértünk fel. Érdekes a tánccsoport összetétele, vannak Marosvásárhelyről, Nyárádma-gyarósról, Marosszentgyörgyről, Segesvárról, Szászrégenből. Az utazás, a próbákon való részvétel sok időt és pénzt emészt fel, de megéri ezeket a fiatalokat 
„tánccipőbe” bújtatni. 
Példa hasonló helyzetben levő mozgáskorlátozottaknak
Előadás után Demeter Mihállyal, a BB Dance tánccsoport nyárád-magyarósi tagjával beszélgettünk. – Eleinte gondolkodtam, vállaljam-e vagy sem – vállaltam. Most már nem bánom. Kihívás volt számunkra, egyikünknek sem volt tapasztalata ebben. Tavaly januártól vagyok kerekes székben, munkabaleset következtében sérültem meg, favágás közben dőlt rám a fa, eltört a hátgerincem. Most nagyon örülünk, hogy ilyen sokan jöttek el, és megnézték a táncunkat. Tulajdonképpen példát szeretnénk mutatni a velünk hasonló helyzetben levő embereknek, hogy ne zárkózzanak be. Ki kell menni, még akkor is, ha mozgáskorlátozottak vagyunk, az élet megy tovább! – fogalmazott Demeter Mihály. 
A történet folytatódik
A táncosokat az egyesület két gépkocsijával szállították próbára, ami naponta 450 kilométer távolságot jelentett. Próbákat heti két alkalommal, de az utóbbi időben szinten mindennap tartottak. Somodi Katalin önkéntesen és ingyenesen vállalta a felkészítést, a szállítási költségeket az egyesület fedezte. A Dance Art táncosai, a támogatók pedig szívvel-lélekkel álltak a táncosok és az ügy mellé. 
A kerekek tánca projektet hosszú távra tervezték, az egyetemista lányok, a kerekes székes táncosok párjai, addig táncolnak, amíg egyetemre járnak, aztán újabbak jelentkezését várják. A táncosok között olyan kötelék alakult ki, hogy nem lesz könnyű az elválás. 
Táncra alkalmas kerekes szék több áll az egyesület rendelkezésére, amelyek újabb csoporttagokra várnak, hiszen a tánc folytatódik.