2020. április 2., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Napi két tonna gyümölcsöt dolgoznak fel

Szeptember óta halmokban állnak a gyümölccsel, főként almával teli zsákok a nyárádszeredai gyümölcsprés udvarán. Az alkalmazottak alig győzik a munkát, átlagban napi két tonna gyümölcsöt dolgoznak fel. Nem csoda, hiszen a környékbeli idősek is azt állítják, rég az ideje nem volt az ideihez fogható bőséges almatermés. 

Fotó: Nagy Tibor

Negyedik éve működik Nyárádszeredában a mozgó gyümölcsfeldolgozó üzem, ami rövid idő alatt rendkívül népszerűvé vált, főként a nyárádmenti gazdák körében. Kezdetben a kisváros központjában, az Andrásfalva felőli kijárat közelében állomásozott a gyümölcsfeldolgozó, jó ideje viszont egy főút menti portára költözött, ahol tágas udvaron tudják tárolni a gyümölcscsel megpakolt zsákokat. 

Hegyi Ferenc, a vállalkozás tulajdonosa négy évvel ezelőtt mozgó feldolgozóüzemet alakított ki egy teherjármű rakterében: présgépeket, daráló-, pasztőröző-, tisztítóberendezéseket helyeztek üzembe a raktérben. A daráló- és a préselőberendezésben inox- és műanyag elemek vannak, ugyanis ha fémmel érintkezik, megbarnul a gyümölcs. A folyamat – amely során az almából pasztőrözött lé lesz – első mozzanata, hogy megmosódik a gyümölcs, futószalagon eljut a darálóba, utána pedig a présbe. Figyelni kell arra, hogy rothadt darabok ne kerüljenek bele, mert elronthatják a végtermék ízét. Ezt követi a pasztőrözés, majd a palackozás, műanyag palackba vagy légmentesen zárt, csappal ellátott zacskóba csomagolják a natúr gyümölcslevet. Litere 2,5 lej, ennek a fejében a palackot is biztosítják. 

Hegyi Ferenc rámutatott, a jármű rakterében lévő gépsor már négy éve használatban van, ezért ideje lenne újat vásárolni, a vállalkozó azon is gondolkodik, hogy pályázat útján szerezzen erre finanszírozást. 

A mozgó feldolgozóegység hat alkalmazottal szeptembertől decemberig üzemel. Ez az őszi idény kiválónak bizonyult, folyamatosan zsúfolásig tele az udvar préselésre váró gyümölccsel. Eddig főként a fáról lehullt almát hozták a gazdák, de ebben az időszakban zajlik mindenütt az almaszüret, ezért sok a megrendelés, naponta több mint két tonna almát dolgoznak fel, és így is egy hétbe telik, amíg eleget tudnak tenni a megrendelésnek, és a megrendelő hazaviheti a kipréselt levet. A szeredai üzemben az alma mellett körtéből, céklából, murokból is préselnek levet, viszont az utóbbi időben céklát és murkot nem fogadtak, mivel ezek feldolgozása időigényesebb. A vállalkozó szerint idén rekordnak számító almatermést könyveltek el a gazdák, a környékbeli idősek is azt állítják, hogy nem emlékeznek olyan évre, amikor ilyen mennyiségű almát szüreteltek volna. Az előző évekhez viszonyítva több mint kétszeres almamennyiséggel fordultak a feldolgozóhoz. A préselésre váró gyümölcs főként a környékbeli falvakból, a nyárádmenti gazdáktól származik, de sokan Marosvásárhelyről, Szászrégenből, Dicsőszentmártonból vagy éppen Marosludasról viszik el a termést, hogy abból natúr gyümölcslé készüljön.