2021. november 28., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Zentán tartott Kárpát-medencei búzaszentelő ünnepséggel

Nemrégiben a vajdasági Zentán tartott búzaszentelési ünnepséggel megkezdődött a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program idei rendezvénysorozata. A rendezvényen anyaországi és vajdasági politikusok és az agrárágazat képviselői voltak jelen. A nyitóeseményt minden évben más-más határon túli térségben szervezik meg. A Magyarok kenyere program augusztus 20-hoz, az új kenyér ünnepéhez kapcsolódik, kifejezi a magyar nemzet összetartozását, és jelentős karitatív szerepet is kapott. 


Az RMGE Maros tavaly is partnere volt a programnak, az összegyűlt búzát a Bekecs-tetőn öntötték össze  Fotó: Gligor Róbert László/archívA program keretében Magyarország összes megyéjéből, valamint a Kárpát-medence magyarlakta területeiről összegyűjtik a felajánlott búzát, majd az ünnepélyes összeöntés és őrlés után készítik el az augusztus 20-i ünnepi kenyeret.

Ez a program az élet tiszteletén át köti össze az embereket, és a lélekben egyesült magyarság képes túlélni minden nehézséget. Ugyanakkor jelkép is: amint a 15 millió búzaszem lisztté őrölve eggyé válik a kenyérben, úgy egyesül a 15 millió magyar a nemzetben – hangsúlyozta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke a zentai megnyitón. A program hirdeti a magyar néplélek hűségét Jézushoz, és hirdeti a határokon túlnyúló összefogás szépségét és erejét is” – mondta el Bencsik János, a magyar agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkára.

Potápi Árpád János, az anyaországi kormány nemzetpolitikai államtikárságának vezetője kiemelte: a magyarság a mostaninál sokkal nagyobb nehézségeket is túlélt, mindig újra tudta kezdeni, és most is így lesz. 2021 a nemzeti újrakezdés éve, a búzaszentelésre pedig aligha találhattak volna jobb helyszínt, mint Zentát, ahol a törökök elleni 1697-es csatát követően is újra tudta kezdeni életét, újkori történelmét a magyarság. A magyar kormány politikájának és a határon túli szervezeteknek köszönhetően olyan erős közösségek jöttek létre a Kárpát-medencében, amelyek a járvány ellenére is meg tudtak erősödni. Ezzel az erővel korunk legnagyobb ellenségét, a világjárványt is képesek leszünk legyőzni, és csak akkor beszélhetünk magyar jövőről – hangsúlyozta a politikus.


A program jelkép is: ahogyan az összegyűlt búza lisztje a kenyérben egyesül, úgy egyesül minden magyar is a nemzetben A Magyarok kenyere program 2010-ben indult Pécsről. 2011-ben 10 tonna gabona gyűlt össze a program keretében, amelyből elkészült a magyarok kenyere, a megmaradt mennyiséget pedig rászorulóknak ajánlották fel. Tavaly a Kárpát-medence magyarlakta területeiről 8539 adományozó több mint 1.100 tonna terményt ajánlott fel.

 Maros megyében két gazdaszervezet is bekapcsolódott a programba. A Romániai Magyar Gazdák Egyesületének Maros szervezete az idei évben is, immár tizenegyedik alkalommal partnere a programnak, amely a gazdatársadalom önzetlen, segítő szándékú összefogása. „A Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem az összefogásról szól, arról, hogy nem vagyunk egyedül a Kárpát-medencében. Megvan bennünk a szükséges erő és akarat ahhoz, hogy a következő időszakban is, saját erőforrásainkat használva hatékonyan dolgozzunk szülőföldünkön” – fogalmazott az RMGE Maros szervezetének elnöke, Fazakas Miklós a tavalyi, augusztus 15-i bekecsi ünnepségen, amelynek keretében összeöntötték a beérkezett gabonaadományokat. Tavaly a gazdaszervezet megyénkben 28 településen szervezte meg a gyűjtést, összesen 690 személy és család adományozott mintegy 20 tonna búzát 14.000 lej, 1.100.000 forint értékben. Az adomány különböző szociális intézményekhez került – derült ki a szervezet év végi beszámolójából. Az RMGE Maros idén is felkéri gazdatársait, hogy vegyenek részt a programban. 

 A Székely Gazdaszervezetek Egyesülete is több éve vesz részt az adománygyűjtésben, tavaly 972 gazda jóvoltából több mint 100 tonna terményt sikerült begyűjteniük Székelyföldön, a mennyiséget nyolcvannál is több, rászorulókon segítő szervezetnek ajánlották fel. A programhoz kapcsolódó idei első rendezvényét az SZGE pénteken szervezte Zágonban, ahol búzaszentelésre került sor. Becze István, az SZGE elnöke a Háromszék napilapnak nyilatkozva elmondta: idén is kívánják hozni a tavalyi eredményeket.