2020. március 30., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Újra Havi dráma a G-ben

Szerdán este újra sor kerül a Havi drámára a marosvásárhelyi G Caféban. A kávézó és a Látó szépirodalmi folyóirat által szervezett felolvasószínházi előadás-sorozaton kortárs drámákat ismerhet meg a közönség: a Havi dráma mai drámaírók szövegeit mutatja be a felolvasószínház legkülönbözőbb formáiban, művészek, egyetemi hallgatók, meghívott vendégek dolgoznak egy csapatban az előadások létrehozása érdekében. Azt keresik, hogy miről beszél ma a kortárs színházi szöveg, illetve milyen párbeszédet indíthat be színház és nézője között. Az elhangzott és elhangzó drámák nagy része a Látó szépirodalmi folyóiratban is megjelenik.

A soron következő, ma esti felolvasószínházi előadáson Bogdan Georgescu Pá, puszi, Románia! című drámáját mutatják be. „Üdv a 2000-es években, amikor mindenki arról álmodozott, hogy elmenjen innen. Miss Renata szerencseszáma a 049. Ez Németország hívószáma is. Vasile tizenkét éves kora óta arról álmodozik, hogy elmegy Besztercéről. Neagoe munkanélküli. Felesége Olaszországban ápoló, a házát elkobozta a bank. Mindenki változást szeretne. Fel is ülnek egy vonatra, csak hát Romániában a vonatok egy év alatt 900 percet késnek. Ezzel együtt késik az a hőn ámított változás is” – írják az alkotók az előadásról.

Játsszák: Abai-Szabó Tamás, Barti Lehel, Göllner Boróka, Karsai Dóra, Pál István, Sosovicza Anna. Rendezte: Deli Szófia. Dramaturg: Markó Orsolya. Asszisztens: Cseke Tamás. Plakátterv: Sós Bea. A szöveget fordította Boros Kinga.

Az eseményre a Cuza Vodă utca 33. szám alatti G Caféban kerül sor február 26-án, ma este 7 órai kezdettel.