2020. július 7., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

 A Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség MOGYE-ügy munkacsoportja nem fogadja el, hogy az erdélyi magyar orvos- és gyógyszerészképzés felszámolására törekvő román többségű intézményvezetés az 1945-ben létrehozott egyetem hagyományaival és múltjával le akar számolni. Nemcsak a törvény által is szentesített önálló magyar kar létrehozását szabotálják, hanem az egyetem átnevezésével pofon vágták azokat a magyar oktatókat is akik az „átkos korszakban” rangot szereztek ennek az intézménynek. Az MMDSZ felhívásban fordul a diákokhoz, hogy pénteken, június 21-én egy könyvvel, köpennyel, orvosi maszkkal tiltakozzanak az egyetem folyosóin, lépcsőkön, hasonlóan, mint a téli szesszió idején.

Tiltakozás 2019 januárjában (fotó: Karácsonyi Zsigmond)

Íme a felhívás:

Kedves diáktársaink!
Furcsa „lény” a történelem. Mint egy makacs gyermek, a tapasztaltak intésére rá sem hederítve, ismételi önmagát. Számtalanszor elköveti ugyanazt a félrelépést, jóllehet a körülmények gyakran kísértetiesen hasonlítanak egymásra. Miért? – hangzik a költői kérdés. Nem tudunk rá választ adni. Egyet viszont tudunk: Nevezetesen azt, hogy a jelenlegi történelmi állapot – mert ismerjük be, hogy ami napjainkban zajlik az történelem – a kérdés innentől számítva már csak az, hogy majd gyerekeinknek büszkén vagy bánatosan mesélünk az egészről.
Szesszió végéhez közeledve arra szólítunk titeket, hogy fogjunk össze, és tegyünk azért, ami minket megillet. Ne feltételekhez szabva, hanem kitartással és összefogással, a politikumtól függetlenül, mert nagy az erőnk, és sokan vagyunk, ragadjuk magunkhoz a lehetőséget, hogy jövőt teremtsünk magunknak.
A pénteken (jún. 21) soron következő tárgyalásra újra eljuttatjuk a követeléseinket, és a januári gyülekezőhöz hasonlóan azt szeretnénk, hogy jelenjünk meg újra mi is. Gyere 11:30-ra az egyetemre, egy könyvvel, köpennyel, orvosi maszkkal, hogy megmutassuk, hogy mi továbbra is tanulni szeretnénk, de nem ilyen körülmények között. Csendben felsorakozunk a folyosókon, lépcsőkön akárcsak január 28-án és újra megmutatjuk, hogy itt vagyunk és nem gyalogolhatnak át rajtunk gátlástalanul.