2020. július 7., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Új óvodába járnak a búzásbesenyői gyerekek

Az idén májusban avatták fel a közel 500 ezer euró értékű beruházással megépített kétszintes búzásbesenyői óvodát. A tágas, korszerűen berendezett helyiségeket ettől a tanévtől már használják a gyerekek. A regionális operatív program keretében a község 1,8 millió euróra pályázott a községben levő többi oktatási intézmény felújítására, felszerelésére. 

Fotó: Vajda György


Ebből a pénzből egészítik ki a búzásbesenyői óvoda konyhafelszerelését és vásárolnak ágyneműt, ugyanis igény mutatkozott arra, hogy ne csak óvodaként, hanem hosszított programmal, napközi otthonként is működjön. Az őszi vakáció után november negyedikétől egy csoporttal, 22 gyerekkel beindítják a napközis foglalkozást. 

– Korábban még Marosugráról, Radnótról is jelezték, hogy szívesen hoznák ide a gyerekeket, amennyiben biztosítjuk kora délutánig a felügyeletet, ugyanis a szülők és a nagyszülők is dolgoznak. Mi több, a bölcsődenyitást is szorgalmazzák, ugyanis legközelebb csak Marosvásárhelyen tudják fogadni intézményesen két-három éves korig a gyerekeket. Egy felmérésből az derül ki, hogy a községből mintegy 15 gyereket adnának be a szülők a bölcsődébe – mondta Kedei Előd iskolaigazgató, hozzátéve, hogy ez a létszám jóval több lenne, ugyanis a környékről is ide hoznák a gyerekeket. 

Jelenleg a kerelőszentpáli oktatási intézményekben (az óvodától az általános iskoláig) 606-an tanulnak, ezenkívül a szociális program támogatásával még 50 felnőtt is alapoktatásban részesül. Sajnos a létszámot illetően az a tapasztalat, hogy csökken a magyar tagozaton tanulók száma. Három évvel ezelőtt 250-en jártak magyar tannyelvű óvodába, illetve iskolába, az idén mindössze 190-en, annak ellenére, hogy a község igyekszik kiváló feltételeket biztosítani. Kerelőn is új, két tantermes iskolát építenek, mintegy 400.000 eurós beruházással. A napokban ide is kivonulnak a munkagépek, így a régi, alkalmatlan épületből a jövő tanévben egy újba költözhetnek a diákok. 


Hamarosan hozzáfognak a búzásbesenyői óvoda udvarának rendezéséhez is, és az említett eszközök mellett még egy interaktív kivetítővel is gazdagodik majd a tanintézet. Az utóbbi időszakban nemcsak felszerelésben, hanem tudásban is gazdagodtak a tanárok és a diákok. Az Erasmus plus pályázatnak köszönhetően négy tanár Portugáliában részt vett egy képzésen, ahol megismerkedhettek hatékonyabb pedagógiai módszerekkel, amelyeket a többetnikumú közösségekben lehet alkalmazni. Ezenkívül pályázati támogatással 20 gyerek Horvátországban nyaralhatott és a magyar kormány Határtalanul programjának segítségével 14 diák Balatonfüreden tölthetett négy napot a nyári vakációban.