2018. november 13., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Szombaton tizedik alkalommal szervezték meg az Olympikus-kupát, a fogyatékos személyek sportvetélkedőjét, amelyet este az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínházban gálaműsor követett. 

Fotó: Mezey Sarolta


Rendkívüli eseménynek adott helyet Marosvásárhely: szombaton tizedik alkalommal szervezték meg az Olympikus-kupát, a fogyatékos személyek sportvetélkedőjét, amelyet este az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínházban gálaműsor követett. Fellépett a magyarországi Para Dance és a marosvásárhelyi BB tánccsoport. A rendezvényt nagy érdeklődés övezte, több mint 120-an érkeztek más településről, hogy találkozhassanak, hogy együtt lehessenek s együtt örüljenek a kibontakozás lehetőségének. 
 
A lehetőség a fontos, nem a győzelem
A szombat délelőtti órákban a Ligetben gyülekeztek a résztvevők, ahol a sportrendezvény zajlott. Itt Soós Zsigmond főszervező tájékoztatott, hogy nemcsak mozgássérültek, hanem más fogyatékkal élő személyek is beneveztek a versenyre. A próbák: darts, sakk, táble, asztalitenisz, kerekes székes gyorsasági verseny, szaladás, célba dobás. 
– Marosvásárhelyen 45 Olympikus-tag van, a versenyeken 163-an vettek részt, akik Hargita, Kovászna, Beszterce, Bihar, Temes megyéből, valamint Budapestről érkeztek – mondta a főszervező, hozzátéve, hogy sajnos, az edzéseket nem tudják rendszeresen megtartani, csak időszakosan, mert erre nincs anyagi hátterük. Nincs terem, nincs szállítási lehetőség, a buszos szállítást a speciális igényhez kell alakítani, nincsenek kerekes székeknek kialakított feljárók. Ha nagyobb gondot fordítanának ezekre az igényekre, akkor sokkal többen vennének részt az edzéseken a közösségi alkalmakon. 
– Szerencsénk van, hogy a Maros Megyei Tanács, a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal támogatja a rendezvényünket. Azt szeretnénk, hogy legalább erre a sportvetélkedőre minél többen jelentkezzenek. Mindenkinek lehetőséget szeretnénk adni! Ennek fontosságát én is átérzem, hiszen mozgássérült vagyok, atlétikázom, szerettem volna részt venni a paralimpián, de nem sikerült kijutnom 2012-ben – mondta a főszervező. 
Minden próbában díjazták a nyerteseket, de ezenkívül résztvevő oklevélben részesült. 
 
Az akadályokat legyőzve kell felülkerekedni a nehézségeken
A Ligetben találkoztunk a budapesti Para Dance Company tánccsoport tagjaival, akik nemcsak táncolni jöttek, hanem beneveztek a vetélkedőkbe is. A budapesti Almási Nikolett és Pintér Zsuzsanna negyedszer vesznek részt az Olympikus-kupán. Elmondták, hogy nagyon szeretik Marosvásárhelyen, barátságosak az emberek, jó a társaság és a hangulat, élvezik a versenyt, és a színpadi fellépések is nagyon izgalmasak.
Mivel a kerekes székes személyek utaztatása elég körülményes feladat, Köblő Andrea, a Para Dance Company csoportvezetője elmondta, hogy a vasúttársaságok pozitívan álltak hozzá, megfelelő speciális, beépített emelős vasúti kocsit biztosítottak, aminek akadálymentesített mosdója is van. A MÁV külön személyzetet biztosított az utazás megkönnyítésére. 
 
Díjazták a nyerteseket
A vetélkedők nyertesei: darts-ban a marosvásárhelyi Király Csaba és Máté Éva, sakkban a tordai Isac Teodor, tabléban a ploieşti-i Cătălin Rădulescu, asztaliteniszben az enyedi Darlea Ioan és a tordai Haicuc Emilia. A kerekes székes gyorsasági versenyt a budapesti Borsi Ádám és Koselák Renáta nyerte, szaladásban a vásárhelyi Hegyi Erika és a ploieşti-i Vintilă Alin nyert. A célba dobás legeredményesebbjei Cătălin Rădulescu és a vásárhelyi Pálosi Zoltán voltak. A díjakat a Blue Pearl vendéglőben adták át. 
 
Gálaműsor az Arielben 
Este igen színvonalas és megható ünnepséget láthattunk az Ariel színházban, ahol Para Dance Company, a BB tánccsoport lépett fel, szavalatok és énekszámok hangzottak el. A tánccsoportok sorra röpítettek a riói karnevál hangulatába, cirkuszba, s önfeledt macarénás mulatságba. Borsi Ádám dalai viszont lelkünk érzékenyebb pontjait találták el. 
Az előadásra szép számmal jelentek meg a fogyatékkal élők és hozzátartozóik, viszont a társadalom „egészséges fele” nem vett részt e közösség örömében. – Mennyire törődünk mi azzal, hogy emberként hol állunk? – tette fel a kérdést Kozsik József, a műsorvezető. – Hol is? Aki nem tudja pontosan, annak egy ilyen életigenlő, pozitív örömüzenettel tele rendezvényen a helye.