2022. május 18., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Maros Megyei Múzeum Művészeti Osztálya január 21-én 17 órakor megnyitja a Magyar Képtár állandó tárlatát a marosvásárhelyi Kultúrpalota bal szárnyának harmadik emeletén. A megnyitó után, 18 órától Koszika fellépésére kerül sor.

A Képtár 1913-ban jött létre, és a Kultúrpalota felavatásával egy időben nyílt meg. A Képtár magját az a 68 festmény képezi, amelyet a Budapesti Szépművészeti Múzeum helyezett letétbe itt. Ezt egészítette ki a Bernády György polgármester által nagy műgonddal kiválasztott és a város pénzén megvásárolt 15 alkotás. Ez volt a későbbi gyűjtemény magja, és az új kiállítási elrendezés is ezt követi nyomon.

A Magyar Képtár átrendezve, felújított helyiségekben, a Kultúrpalota belső dekorációjának összhatásához igazított színvilággal és megvilágítási koncepcióval nyílik újra. A kiállítás elsősorban a képtár kezdeti gyűjteményének festményeit mutatja be, melyekhez két új szerzemény, Körösfői-Kriesch Aladár Három gyermek és Hegedűs László Herkules válaszúton című reprezentatív festményei társulnak. Régóta nem látott képek is szerepelnek, mint például: Kárpáthy Rezső Reggeli hangulat Budán, Hollósy Simon Férfiportré és Női portré, Eisenhut Ferenc Hunyadi kirohanása, Csánky Dénes Kőbányában, Edvi Illés Aladár Búzahordás című alkotásai. A tárlat anyagát csaknem 80 műtárgy képezi.

Az új kiállítási koncepció alapján az alkotások stilisztikai és tematikus hasonlóságok, iskolák vagy művészeti központok, valamint művészeti irányzatok alapján vannak csoportosítva. Olyan reprezentatív festőktől láthatunk alkotásokat, mint például Munkácsy Mihály, Paál László, Wágner Sándor, Hollósy Simon, Ferenczy Károly, Barabás Miklós, Demeter Róbert és Vida Árpád.

A tárlat nyitvatartása: kedd–péntek: 9–16 óra között, szombat–vasárnap: 9–14.30 óra között.

A járványügyi korlátozások miatt a rendezvényen előzetes bejelentkezés alapján lehet részt venni. Belépőt foglalni a pr@muzeulmures.ro e-mail-címen lehet a rendelkezésre álló helyek számának függvényében. A részvétel zöldigazolványhoz kötött.