2018. november 13., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A fogyatékkal élőket foglalkoztató HIFA Románia Egyesület szociális szolgáltatásai az új metodológia szerinti működési engedély birtokában kibővültek.


A fogyatékkal élőket foglalkoztató HIFA Románia Egyesület szociális szolgáltatásai az új metodológia szerinti működési engedély birtokában kibővültek.

Amint Simon Judit, az egyesület elnöke tájékoztatott, a 2006 óta működő Kelj fel, és járj! otthoni szociális beteggondozás szolgáltatását kifejlesztették, de ennek gyakorlati megvalósításához minél több lelkiismeretes, nyitott önkéntesre van szükségük. Amint kifejtette, általános céljaik között a jogosultak jogainak és kötelezettségeinek ismertetése szerepel, ugyanakkor az egyéni, családi és csoportos szociális szükségletek azonosítása, felmérése és nyilvántartása. Mint hangsúlyozta, szeretnék a közvetlen és közvetett integrációs és reintegrációs tevékenységekre helyezni a hangsúlyt.

A Kelj fel, és járj! otthoni beteggondozás szociális szolgáltatása keretében a jogosultjaikat otthonukban meglátogatják, ahol a beteggondozás mellett a környezet karbantartásában is segítséget nyújtanak. Fontosnak tartják az egyéni és családi tanácsadást pszichológiai, pszichoszociális és jogi szakterületeken. A terveik kivitelezéséhez önkénteseket keresnek az otthoni beteggondozói szolgáltatásukhoz. Az önkéntesek feladatkörébe az erkölcsi támogatás nyújtása, beszélgetés, felolvasás, tisztálkodás és testápolás, egészségmegőrzés, szociális és kulturális tevékenységeken való részvétel támogatása, és szükség esetén a beteg, fogyatékkal élő elkísérése, rokoni és baráti kapcsolatok ápolásához szükséges segítség, vásárlás (a jogosult pénzforrásából), ételkészítés vagy adott esetben meleg ebéd szállítása, közköltségek, egyéb kiadások kifizetése (a jogosult pénzforrásából), a lakás és háztartási gondozás (takarítás, mosás stb.), különböző karbantartási tevékenységek tartoznának. Ahhoz, hogy valaki a fogyatékkal élőkkel foglalkozó önkéntes legyen, fontos az empátia, a közlékenység, a mozgássérültekkel szembeni elfogadás, felelősségvállalás, a szervező- és jó problémamegoldó képesség, praktikus gondolkodásmód, nyugodtság, türelem, ugyanakkor tilos az alkoholfogyasztás. Az érdeklődők Marosvásárhelyen az Enescu utca 2. szám alatt jelentkezhetnek naponta 9-17 óra között vagy 0744-959-990-es telefonszámon.