2020. március 30., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Marosvásárhelyiek a kitüntetettek között

Második alkalommal adták át a Kortárs Magyar Dráma díjat a budapesti Rózsavölgyi Szalonban, amely már tavaly is otthont adott a díjátadó ünnepségnek. A díjat 2019-ben alapította Radnóti Zsuzsa Kossuth- és Jászai Mari-díjas dramaturg, Örkény István özvegye. A sok évtizedes színházi munkájáért kapott Kossuth-díjával járó juttatás egy részéből hozta létre azt a kortárs irodalmi alapítványt, amely a Kortárs Magyar Dráma díjat minden évben odaítéli egy színházi alkotásért. Az elismerés díjazottjairól a kuratórium dönt, amelynek alapítója és elnöke Radnóti Zsuzsa, tagjai pedig Lőkös Ildikó dramaturg, Csizmadia Tibor rendező, Németh Gábor író és Nánay István színikritikus.


A díjat minden évben Örkény István drámája, a Tóték ősbemutatójának napján (február 24. vagy annak közelében) adják át. „A Tóték mondanivalójában pontosan azt képviseli, amit én rendkívül fontosnak tartok a színpadon látni: valamit elmondani erről az országról, a történelemről, a magyarok karakterológiájáról, amilyen például Tót Lajos is, aki sokáig tűri a hatalmi arroganciát, aztán hirtelen fellázad” – fejtette ki az alapító.

„Széttöredezett a világ, nem lep meg, hogy mozaikokból áll össze a színházirodalom is. Sokszor megesik, hogy társulatok hoznak létre előadásszövegeket, és színdarab lesz belőlük aktuális társadalmi hatással. Az alapítvánnyal az volt a célom, hogy olyan darabokat – íróikat, létrehozóikat – támogassak, amelyek jelenre ható társadalmi, történelmi folyamatokat tudnak megfogalmazni, felszínre hozni” – mondta Radnóti Zsuzsa.

Az idei Kortárs Magyar Dráma díjat Székely Csaba a 10 (Radnóti Színház) színpadi szövegéért, Schwechtje Mihály Az örökség (Füge-produkció, Jurányi Ház) színpadi szövegéért, valamint Hajdu Szabolcs és Török-Illyés Orsolya az Obiectiva Theodora – Részletek egy erdélyi színésznő lehallgatási dossziéjából című hangjátékért vehették át. Az ünnepségen Máté Gábor, a budapesti Katona József Színház igazgatója, Spiró György író és Tompa Andrea író, kritikus mondott laudációt.

A vásárhelyi Székely Csaba drámaíró nagyon sikeres színpadi szerző, egyre-másra adják elő darabjait. A budapesti Radnóti Színházban a múlt évadban színre vitt 10 rendkívüli szakmai és közönségsikeréről már írtunk lapunkban, az előadás rendezője, Sebestyén Aba interjúban is részletesen ismertette a többszörösen díjazott produkciót. A mostani díjat olyan időszakban vehette át az író, amikor újabb bemutatók plakátján jelenik meg fő helyen a neve. A napokban a moszkvai Orosz Színművészeti Akadémia (GITIS) diákjai vitték közönség elé a Bányavirág orosz nyelvű változatát. Március 6-án Chişinăuban lesz premiere a színműnek a Teatrul Luceafărul színpadán Flori de mină címmel. 

Marosvásárhelyi a Magyarországra áttelepült Török-Illyés Orsolya, Illyés Kinga színművésznő lánya is. Férjével, Hajdu Szabolcs filmrendezővel közösen jegyzik az Obiectiva Theodora – Részletek egy erdélyi színésznő lehallgatási dossziéjából című hangjátékot. Az eredetileg a Tilos Rádióban elhangzott hangjátéknak, amelyet a 80 éve született és 2004-ben elhunyt művésznő közel 3000 oldalas szekuritátés lehallgatási dossziéiból dolgoztak át rádiójátékká, rendkívül nagy visszhangja volt. Sokan hallgatták meg Erdélyben is, és online is hallható az Obiectiva Theodora blogon. A szerzőkkel számos interjú, beszélgetés készült Magyarországon és itthon is. Török-Illyés Orsolya egy nyilatkozatában jelezte, hogy szülővárosában is előkészületben van egy találkozójuk a közönséggel. A mostani elismerés biztos növeli a hangjáték iránti közérdeklődést.