2020. július 7., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Egy hónapja kezdték el a térmegfigyelő kamerarendszer kiépítését Csíkfalva községben. 

A rendszer kiépítésének  szükségessége már tíz évvel ezelőtt felmerült lakossági igényként. Kihasználva a kistérségi LEADER programban nyíló lehetőséget, az önkormányzat 2017-ben nyújtott be pályázatot európai alapok lehívására – tudtuk meg Balogh István polgármestertől. A projekt összértéke 352 ezer lej, ebből 151.163 lejt a község önrészként fizet ki, míg a többi támogatható költséget, közel 201 ezer lejt a hazai vidékfejlesztési programon keresztül kapják meg.

59 térfigyelő kamerát helyeznek el a falvak bejáratainál, közintézményeknél, köztereken, útke- reszteződésekben. A kamerák mellett áramellátást, a rögzített felvételek továbbítására internetet biztosítanak, de beletartozik a költségvetésbe a különböző, működéshez szükséges eszközök és felszerelések megvásárlása, valamint néhány fémoszlop beszerzése és felállítása.

Mivel nem volt benne a projektben, de szükségesnek látták, saját erőből kibővítették az optikaikábel-rendszert, hogy Jobbágyfalván a településtől távolabb eső ravatalozót és a községi szennyvíztisztító állomást is ellássák megfigyelő-berendezésekkel. Ez 6615 lejbe került.

A kamerarendszer kiépítése és beüzemelése már ebben a hónapban lezárul, azonban néhány berendezés felvételeit már követni lehet a községházán. A rögzített képanyagot tárolják, az bármikor visszanézhető, de felvételek csak rendőrségi nyomozás esetén adhatók ki. 

 A község köztereit, utcáit, közintézményeit 59 kamera figyeli      Fotó: Gligor Róbert László