2022. augusztus 18., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ünnepi készülődés hangulata várt a mezőpaniti iskolában, ahol Ráduly Csongor iskolaigazgató fogadott. Vendéglátónk részt vett az október-novemberben zajló igazgatói vizsgán, először az írásbelin, majd a szóbelin. Mindkét megmérettetés sikerült, ami azt jelenti, hogy a közeljövőben négy évre kap igazgatói kinevezést a Kádár Márton Általános Iskola élére, amely intézményhez a község öt óvodája és négy iskolája tartozik, s ahol összesen 555 gyermek tanul. 

Ráduly Csongor

Fotó: Nagy Tibor


– Történelemtanár vagyok, az elmúlt tanévet is igazgatóként töltöttem, hiszen 2020 elején neveztek ki igazgatónak, miután a volt igazgató, Deák János nyugdíjba vonult. Ő győzött meg, hogy vállaljam el az iskola vezetését. Tudta, hogy az iskola vezetéséhez erős kéz kell. Valóban, nem könnyű feladat, hiszen a községben öt óvoda és négy iskola működik. Ezeket és a gyermekek iskolába való szállítását koordinálni kell – mondta az igazgató.

– A pandémia kihívások elé állította az oktatási intézményeket, hogy állt helyt a paniti iskola? 

– Valóban, folyamatosan változott a helyzet, új rendelkezések jelentek meg. Gyakran egyik napról a másikra módosították a szabályzatot. Mivel az őszi kényszervakáció után a tanügyi káderek átoltottsága nem érte el a 60 százalékot, a két hét vakáció után egy hétig még online oktatás folyt az intézményeinkben, miközben el lehetett volna kezdeni fizikai jelenléttel az oktatást. Ezt követően megtörtént az oktatási egységekre való lebontás, ami kedvezett, mert a paniti óvoda és a kövesdi román óvoda kivételével a többi intézményben sikerült elkezdeni a jelenléti oktatást. Időközben a kollégák elmentek oltásra, s községszinten is meglett a 60 százalékos átoltottsági arány – fogalmazott az igazgató. 

– Mennyire vetette vissza az oktatás minőségét az online térbe vonulás?

– Az online oktatás alatt a diákok értékelése szubjektív volt, sajnos elég nehéz számítógép vagy telefon előtt feleltetni, és osztályozni őket. Ez országszerte így volt. A diákok megpróbáltak felnőni a feladathoz, és bekapcsolódni az órákba, rendelkeztek megfelelő eszközökkel. Tavaly 60 táblagépet kaptunk a minisztériumtól, de a szülők is kellőképpen álltak hozzá. Az önkormányzat jóvoltából a tanárok 29 laptopot kaptak, ezeket használjuk a munkánk során. Volt olyan kolléga, aki már rendelkezett laptoppal. Hálásak vagyunk az önkormányzatnak, mert minden feltételt biztosít a minőségi oktatás érdekében. 

– Hírt kaptunk arról, hogy új bútorzat érkezett az iskolába. 

– Egy holland alapítvány segítségével sikerült az iskolai bútorzat 80 százalékát kicserélni. Új padok, székek kerültek az oktatási egységekbe Westerbeck René, egy csittszentiváni kolléganőnk férje jóvoltából. Egy hollandiai iskolában lecserélték az amúgy jó állapotban lévő bútorzatot, s ezeket hozták ide. A bútorokon kívül projektorokat és okostáblákat is kaptunk. A bútorzatból félretettünk a szentiváni iskolának, hogy a felújítás befejezése után, ezekkel bútorozzuk be. 

– A pandémia miatt elmaradtak a tantárgyversenyek, ezt hiányolták a gyermekek. A mezőpaniti gyermekeknek mégis volt alkalmuk a megmérettetésre. 

– A magyarországi Segítsd az iskoládat! általános műveltségi vetélkedősorozat keretében, határon túli iskolaként meghívást kaptunk a kolozsvári református kollégiummal együtt. Múlt szerdán volt a döntő, amelyet iskolánk tanulói nyertek meg. Büszkék vagyunk erre, hiszen tehetséges és ügyes gyermekek tanulnak itt – mondta az igazgató, majd bemutatta az osztályokat, az új bútorzatot, az okostáblákat.

Végül olyan osztályokba kísért el, ahol karácsonyi énekeket daloltak a gyermekek Bartis Zoltán hegedűkíséretével, vagy éppen betlehemes játékot ismételtek a másodikosok. 

A második osztályos betlehemezők Nagy Andrea tanítónővel