2022. május 18., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Hétfőtől szelektív hulladékgyűjtés Marosvásárhelyen

Marosvásárhelyen január 17-én elkezdődik a szelektív hulladékgyűjtés. Első lépésben a magánházak lakóinak lesz lehetőségük különválasztva gyűjteni a hulladékot, majd fokozatosan kiterjesztik a programot a tömbháznegyedekre is. A Sylevy Salubriserv hulladékszállító vállalat alkalmazottai január első hetében elkezdték kiosztani a szelektív gyűjtéshez szükséges zsákokat, egyelőre minden színűből egyet, majd jövő héten, amikor viszik el a hulladékot, a magánházak lakói megkapják a következő adag zsákot. A zsákok mellé szórólapot is kaptak, amelyen fel van tüntetve, hogy melyik zsákba mit kell gyűjteni, illetve az is, hogy melyik nap érkeznek a vállalat járművei, hogy elszállítsák a külön gyűjtött szemetet. Kérdésekkel a diszpécserszolgálathoz a 0799-858-892-es telefonszámon lehet fordulni. 

Eltörlik a késedelmi kamatokat

A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal felhívja az adófizetők (jogi- és magánszemélyek) figyelmét, hogy a városi tanács október 28-i 325-ös határozata értelmében eltörlik a késedelmi kamatot azok számára, akik a járvány okozta anyagi gondok miatt nem tudták időben törleszteni a helyi adókat és illetékeket. Azok, akik igénybe veszik a kedvezményt, legkésőbb január 31-ig nyújtsanak be igénylést, kérjék a késedelmi bírságok érvénytelenítését, és fizessék be az elmaradt összegeket.

Terápiás program Magyarózdon

A Bonus Pastor Alapítvány január 31. – február 11. között terápiás programot szervez szenvedélybetegeknek és felnőtt hozzátartozóiknak a magyarózdi terápiás otthonban (Marosludastól 15 km-re). Jelentkezni január 26-ig lehet. A marosvásárhelyiek és környékbeliek McAlister Magdolnánál érdeklődhetnek a 0752-246-814-es telefonszámon. Mindazok jelentkezését várják, akik változtatni szeretnének alkohol-, játék-, drog- vagy társfüggőséggel terhelt életmódjukon – közölte Deé Lukács Éva irodavezető.

Mobilitási felmérés

A Marosszéki Közösségi Alapítvány a muresMobil projekt keretében január 10–30. között egy mobilitásról szóló közvélemény-kutatásra hívja a város közösségét. A kérdőív Marosvásárhely tömegközlekedésére vonatkozik, a lakosság véleményét olyan lehetséges új intézkedések bevezetéséről kéri, amelyek a városi tömegközlekedés hatékonyságát növelik. Az 5–7 percet igénybe vevő kérdőívet magyar nyelven a https://forms.gle/cxKn2e4sajMBeqw99, román nyelven a https://forms.gle/ 38sv6fjJbVESvc4r6 linken lehet elérni.

Hagyományos ételrecepteket várnak

Az RMGE Maros olyan, Maros megyei településekhez és jeles napokhoz (húsvét, karácsony, egyéb ünnepek és alkalmak) kötődő hagyományos ételrecepteket keres, amelyeket kiadványban jelentetne meg, népszerűsítve megyénk gasztronómiai kínálatát. Érdeklődni, jelentkezni az RMGE-Maros 0787-723-733 telefonszámán lehet. A recepteket január 25-ig lehet eljuttatni – Wordban vagy be-szkennelve PDF, JPG formátumban – az egyesület office@rmgemaros.ro e-mail-címére, megjelölve a helységet, ahonnan a recept származik, és az adatközlő elérhetőségét (név, cím, telefonszám, e-mail-cím).

A kultúra napjai a Studium–Prospero Alapítvány szervezésében

Egyhetes programsorozattal ünnepli negyedik alkalommal a Studium–Prospero Alapítvány a román és a magyar kultúra napját Marosvásárhelyen. Január 17-én 17 órától dr. Kiss Csekme Márta A marosvásárhelyi Nyár utcai zsidó temető orvos-sírjai című kötetét mutatja be a látványkávézóban Sebestyén Mihály és Kiss Zsuzsánna. Ugyanitt 18-án, kedden szintén 17 órától a Novák Mária által összeállított Baby szakácskönyve című kiadványt ismerteti Demeter László és Jancsó Katalin. A Marosvásárhelyi Örmény – Magyar Kulturális Egyesülettel és a Tortoma Kiadóval közösen szervezett könyvbemutatón örmény ételeket is meg lehet kóstolni. 19-én, szerdán 10 és 16 óra között gyermekfoglalkozások lesznek a Bolyai utcai kávézó alagsorában.

Szombaton a Kultúrpalotában a Tündöklő Jeromos 

A magyar kultúra napi ünnepi előadásra, a Magyarország csíkszeredai főkonzulátusa és a budapesti Magyarság Háza kezdeményezte Tamási Áron-emlékév első rendezvényére kerül sor január 22-én, szombaton 18 órától a Kultúrpalota nagytermében. A Tündöklő Jeromos című Tamási-mű Török Viola rendezésében kerül színpadra, a főbb szerepekben Pál Hunor, Györffy András, György Károly, Farkas Sándor Csaba és Márton Emőke-Katinka látható. Zene: Kelemen László, koreográfia: Horváth Zsófia és Varga János. Az előadás a járványügyi szabályok betartásával tekinthető meg, belépés oltási igazolással. A belépő ára 20 lej, jegyek korlátozott számban kaphatók a Kultúrpalota jegypénztáránál.

Vokálszimfonikus hangverseny a román kultúra napja alkalmából

Január 20-án, csütörtökön 19 órakor rendkívüli vokálszimfonikus hangversenyre kerül sor a Kultúrpalota nagytermében a román kultúra napja alkalmából. A Marosvásárhelyi Állami Filharmónia és a Marosvásárhelyi TVR együttműködésében zajló koncerten a filharmónia szimfonikus zenekarát és vegyes karát Vlad Maistorovici vezényli, szólista: Daniel Rowland angliai hegedűművész. Műsoron: Vlad Maistorovici-, M. A. Turnage-, Bartók Béla- és George Enescu-művek.

Hírszerkesztő: Szer Pálosy Piroska