2018. november 13., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Rövidesen ünnepli megalakulásának tizenötödik évfordulóját a Hifa Románia Segítség Mindenkinek Egyesület. 


Rövidesen ünnepli megalakulásának tizenötödik évfordulóját a Hifa Románia Segítség Mindenkinek Egyesület. Eddigi tevékenységeikről, terveikről, nehézségeikről, az esetenként felmerülő konfliktushelyzetek megoldásáról beszélgettünk, ugyanakkor a szerkesztőségünkbe eljuttatott olvasói panaszlevél kapcsán is megkerestük Simon Juditot, az egyesület elnökét.
Amint a fogyatékkal élők egyesületének elnöke elmondta, céljuk mindenekelőtt az, hogy segítséget nyújtsanak mindazoknak, akik rászorulnak, függetlenül attól, hogy az egyesület aktív és támogató tagjai-e vagy sem. Életelvük a Kelj fel, és járj! mottón alapszik, és a magába roskadt, elszigetelődött tagok képezik egyik célcsoportjukat. Kérdésre válaszolva elmondta, az évi 24 lejes tagsági díjat mintegy húszan fizetik, ellenben ennél jóval több azon jogosultak száma – közel kétszáz –, akik a célcsoportjukhoz tartoznak, és az egyesület támogatására minden körülmények között számíthatnak.
Néhány éve két gépkocsival bővült az egyesület vagyona, közülük egyik nyolc személy szállítására alkalmas akadálymentes Ford kisbusz, amit az Ügyes Kezek Alapítvány használt évekig, majd az egyesületnek adományozott. Ezt vehetik igénybe a tagok, jogosultak egyaránt, előzetes egyeztetést követően. Az egyesületnek három alkalmazottja van, a vezetőségi tagok önkéntesek, akárcsak a gépkocsivezető. Legutóbb igencsak kellemetlen helyzettel szembesültek, amikor egyik napról a másikra felmondta a szolgálatot az öreg járgány, amely amellett, hogy nagy előny a sérült személyek helyváltoztatása szempontjából, a fenntartási és javítási költségei egyre magasabbak. Mivel az utóbbi időben voltak kellemetlen félreértések, megpróbálják időben beütemezni a kisbusz használatának igénylését, de előre nem látható műszaki gondok bármikor felboríthatják a jogosultak tervét, ami az egyesület vezetőségén csapódhat le. Arra a kérdésre, hogy tagsági díjat nem fizető tagok is igénybe vehetik-e a kisbuszt személyes célra, az egyesület elnöke igennel válaszolt. „Nem csak akkor és azoknak akarunk segítséget nyújtani, akik tagsági díjjal vagy tevékenységükkel támogatják az egyesület munkáját, hanem feltétel nélkül próbálunk segíteni minden fogyatékkal élőn, azonban nekünk is vannak korlátaink. Egyes jogosultak elégedetlensége időnként konfliktusok forrását képezi. Tudom, hogy vannak hiányosságaink, nem sikerül minden esetben minden igényt kielégíteni, de emberek vagyunk és esendők, az fáj a legjobban, ha azt érzem, hogy a jóindulat dacára is vannak, akik ellenségesen viszonyulnak a segítő szándékhoz és félreértelmeznek bizonyos helyzeteket. Ennek ellenére én mindenkiben főleg a szépet és a jót szeretném látni” – mondta az egyesület elnöke.