2018. november 13., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Évente kétszer ünnepre készülő gyermekek veszik birtokba a marosvásárhelyi várban levő történelmi és régészeti múzeum épületét. Karácsony előtt a Mosolygó Mikulás várja ott az óvodásokat, kisiskolásokat, a húsvét előtti héten pedig igazi tavaszi zsongás tölti be a termeket.

Fotó: Nagy Tibor


Évente kétszer ünnepre készülő gyermekek veszik birtokba a marosvásárhelyi várban levő történelmi és régészeti múzeum épületét. Karácsony előtt a Mosolygó Mikulás várja ott az óvodásokat, kisiskolásokat, a húsvét előtti héten pedig igazi tavaszi zsongás tölti be a termeket. Így volt ez idén is, amikor több száz kézben íródtak hímes tojások, színesedtek kövek, születtek nemezcsibék és papírnyuszik.
A marosvásárhelyi Női Akadémia a Divers  Egyesülettel és a Maros Megyei Múzeummal közösen negyedik alkalommal szervezte meg a kézműves-kiállítással és -vásárral egybekötött gyermekrendezvényt. A Húsvéti zsongásra péntek délelőtt mintegy tíz iskolából és egy óvodából jöttek csoportok. A gyermekek az Unitarcoop Alapítvány önkénteseinek irányításával a csángó tojásdíszítési technikákkal, cserelapis, fésűs, gereblyés mintákkal ismerkedhettek meg, és ki is próbálhatták a tojásírást. Ottjártunkkor éppen a marosvásárhelyi Fecske óvodából és az Európa általános iskolából érkezett gyermekek ügyeskedtek az asztaloknál.
 – Az a tapasztalatom, hogy egyre kevesebb családban őrzik a húsvéti hagyományokat, a legtöbb gyerek számára ez az ünnep inkább csak a locsolásért járó pénz gyűjtéséről szól. Ezért fontosak az ilyen alkalmak, amikor visszatérhetünk az eredeti forrásokhoz – mondta Szilágyi Hajnal tanítónő.
A kisdiákok papírból kosárkát is fonhattak, másokat a hurkapálcás angyalok „születése” érdekelt jobban. A későbbiekben a mézeskalács-díszítést és a kavicsfestést is kipróbálhatták, illetve locsolóverseket is tanultak a gyermekek. 
 – A hagyományápolás a cél, illetve az, hogy kicsik és nagyok a hétköznapi rutinból kilépve hangolódjanak rá a közelgő ünnepre – foglalta össze az együttlét lényegét Márton Zólyomi Andrea, a Húsvéti zsongás projektfelelőse. 
A vármúzeumban zajló gyermekprogramok szombat délelőtt is folytatódtak. Amíg a kisebbek kedvükre szorgoskodtak, a szülők, nagyszülők a szomszédos teremben berendezett kézműves-kiállítás kínálatából válogathattak. Varrottasok, festett bútorok, fonott, illetve újrahasznosított anyagból készült ötletes díszek, nemezelt ékszerek várták az érdeklődőket. Márton Zólyomi Andrea elmondta, hogy a kiállítók száma a Női Akadémia Ügyes kezű nők néven indított kézműves-tanfolyamának hatására is növekedett. A szervezőtől azt is megtudtuk, hogy a kínálatot első alkalommal gazdagították a HIFA Románia Egyesület üdvözlőlapjai, festett kosarai, hűtőmágnesei, illetve szebbnél szebb tavaszi kompozíciói. Ezeket az alkotásokat a Deus Providebit Házban zajló keddi foglalkozásokon készítették, és az egyesület Enescu utcai székhelyén kínálják eladásra az egyesületi tagok.
Április végén nyílik a játéktár
A Húsvéti zsongáson részt vevő gyermekek elsőként próbálhatták ki a Női Akadémia új játéktárának kellékeit. A kölcsönző április 27-én nyílik meg Marosvásárhelyen, a Forradalom utca 45. szám alatt. A gyermekek hétfő délutánonként 5-7 óra között kölcsönözhetik ki a különféle képességfejlesztő és társasjátékokat. A játékok szimbolikus áron, két lejért vihetők majd két hétre haza.