2022. december 4., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Fontos három pontot szerzett az ASA az 1. ligás feljutásért vívott harcban, miután pénteken este gyenge színvonalú mérkőzésen 2-0-ra legyőzte a Resicabányai Metalul együttesét.


 

Fontos három pontot szerzett az ASA az 1. ligás feljutásért vívott harcban, miután pénteken este gyenge színvonalú mérkőzésen 2-0-ra legyőzte a Resicabányai Metalul együttesét.

A találkozóra mintegy 1500 néző volt kíváncsi, mivel a mérkőzést nem közvetítette egyik televíziócsatorna sem.

A meccs talán legérdekesebb jelenetére a középkezdés előtt került sor, amikor a hangosbemondóból értesülve a jelen lévő nézők megtudták, hogy az együttes új csapatkapitánya N’Doye lett, majd hosszú másodpercekig skandálták a régi csapatkapitány, Szilágyi Loránd nevét, aki még a tartalékok közt sem szerepelt ezen az összecsapáson.

Adrian Falub vezetőedző sérülések miatt kénytelen volt nélkülözni Buhăescut, Tomozeit, Gugut és Huibant, akik az alapszakasz mérkőzésein többször szerepeltek, így helyettük a jobb hátvéd poszton Hancát, beállósként Heilt, támadó középpályásként Bumbát, előretolt csatárként Verdeşt használta, míg a bal hátvéd Szilágyi szerepét Sepsi László vette át.

A mérkőzés egy 20 méteres Sepsi-lövéssel kezdődött, de a hátvéd rúgása célt tévesztett, majd erre a marosvásárhelyi illetőségű, de jelenleg Resicabányán futballozó Szabó István (az ASA egykori jobb hátvédje, Szabó István fia) fejessel válaszolt, de Botoşer a helyén volt.

A mérkőzés 14. percében vezetéshez jutott a hazai csapat, miután Verdeş elhúzott védője, Murgoci mellett, majd jobb oldali, lapos lövését Bumba mintegy három méterről a hálóba kotorta: 1-0.

Kevéssel a gól után két Onicaş-fejest hárított Zimmermann, majd újra Szabó István volt „veszélyes” helyzetben, de Vârticnek sikerült tisztáznia a büntetőterületről.

A második játékrészben gyengébb színvonalú játékot láthattak a nézők, kevesebb kapujelenet is volt, mint az első félidőben. A 48. percben Voiculeţ lapos lövését védte Zimmermann, majd újra a Metalul legjobbja, Szabó volt közel a gólszerzéshez az 53. és az 57. percben, de erős lövései kevéssel tévesztettek célt.

A 60. és a 80. perc között nem volt lejegyezni való helyzet egyik kapunál sem, majd a találkozó utolsó tíz percében előbb N’Doye, majd Verdeş, aztán Bumba előtt kínálkozott lehetőség, de gólt nem sikerült szerezniük.

A 70. percben taktikai cserét hajtott végre az ASA edzője: az addig bizonytalanul focizó jobb hátvéd Hanca helyére Al. Dant küldte be középpályásként, míg Horát hátraküldte a jobb hátvéd posztra. Sokat nem javultak a marosvásárhelyiek ettől sem, a találkozó utolsó góljára pedig a második hosszabbításpercig kellett várni, amikor N’Doye jó ütemben indította a percekkel korábban beállt Amaurit, a csatár rávezette a labdát a kapusra, elhúzott Tătaru mellett, majd laposan a kapu bal sarkába lőtte: 2-0.

Sajnálatos módon az ASA 1. ligát megjárt játékosai (Voiculeţ, Hora, Sepsi) halvány teljesítményt nyújtottak, pedig játéktudásukkal és tapasztalatukkal éppen ők kellene legyenek a húzóemberek, és példát kellene mutassanak a társaknak.

A találkozó érdekessége, hogy a második félidőben pályára lépett Andrei Vastag, a resicabányai illetőségű Vastag Ferenc, egykori háromszoros ökölvívó világbajnok (1989 Moszkva – váltósúly, 1993 Tampere és 1995 Berlin – nagyváltósúly) és kétszeres Európa-bajnok (1993 Bursa és 1995 Vejle – nagyváltósúly) fia, aki a Dinamótól van kölcsönben a Metalul együttesénél.

Ezzel a győzelemmel az ASA felkerült a tabella második helyére (két pontra a listavezető USK Craiovától), miután a forduló másik két mérkőzésén az éllovas magabiztosan győzte le az FC Olt Slatinát, illetve Besztercén döntetlen született a Gloria és a CSM Râmnicu Vâlcea találkozóján.

A következő játéknapon, április 26-án, szombaton 11 órától Râmnicu Vâlceán játszik a Marosvásárhelyi ASA.

Nyilatkozatok

Adrian Falub (ASA): „Örülök, hogy sikerült győznünk a rájátszás első hazai mérkőzésén, viszont a játékkal nem vagyok teljesen megelégedve. Sokat kell még dolgoznunk, hogy a hátralévő találkozókon – amelyek egyaránt fontosak számunkra – a legtöbbet hozzuk ki magunkból, és megvalósítsuk a célkitűzésünket.

Szabó István (Metalul): „Nehéz meccsünk volt, jó képességű csapat az ASA, nekünk is volt néhány veszélyes helyzetünk, de nem volt szerencsénk. Két hete Vâlceán nyertünk 3-1-re, akkor jobban játszottunk, de a szerencse is velünk volt. Én azt szeretném, hogy a Metalul és az ASA kerüljön fel az 1. ligába”. Arra a kérdésre, hogy milyen érzés volt Marosvásárhelyen pályára lépnie, Szabó István így válaszolt: „Nem valami jó... Én itt szerettem volna focizni, Marosvásárhelyen, de nem lehetett. Ha el kellett mennem 350 kilométerre, hogy focizzak, hát elmentem. Édesapám – aki az ASA egykori játékosa és csapatkapitánya is volt – is szeretné, hogy hazajöjjek és Marosvásárhelyen szerepeljek, de egyelőre ez van. Máshol is jó focizni, mégis remélem, hogy eljön az idő, amikor a szülővárosom csapatának színeiben léphetek pályára…”

Jegyzőkönyv

A két csapat felállítása:

Labdarúgó 2. liga, II. csoport, rájátszás, 1. forduló, felsőház: Marosvásárhelyi ASA – Resicabányai Metalul 2-0 (1-0). Vezette: Marius Bocăneală (Galac), Ciprian Florin Danşa (Nagyvárad) és Stelian Slabu (Brassó). Megfigyelők: Mircea Ciglenean (Kolozsvár), Valer Nichimiş (Gyulafehérvár).

Gólszerzők: Bumba (14.), Amauri (90+2.)

* ASA: Botoşer – Hanca (70. Al. Dan), Vârtic, Heil, Sepsi László – Onicaş, N’Doye – Hora, Voiculeţ (80. Ologu), Bumba – Verdeş (88. Amauri).

* Metalul: Zimmermann – R. Cristian, Tătaru, Cr. Apostol, Murgoci – Enescu, Breşneni (63. Mureşan) – O. Vasile (84. V. Creţu), Opriţa, Szabó István – C. Stoica (63. Vastag).

Sárga lap: Vârtic (61.), Sepsi (65.) és Hora (76.).

A felsőházi rájátszás további eredményei: USK Craiova – Olt FC 4-1, Besztercei Gloria – CSM Rm. Vâlcea 1-1.