2020. július 10., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Országos döntő, világbajnoki kvalifikáló

Augusztus 15–18. között hagyományosan – 1986 óta – Marosvásárhelyen rendezik meg az országos kettesfogathajtó-bajnokság országos döntőjét. Az előző három forduló után itt dől el, hogy kik képviselik majd az országot a szeptember közepén megrendezendő világbajnokságon. Az eseményről dr. Kelemen Atilla, a lovassportszövetség fogathajtó szakosztályának elnöke számolt be. 

            Fotó: archív


Az elnök elmondta, hogy az előző években szeptemberben tartották az országos bajnokság döntő fordulóját, azonban az idén (sz.m.: kétévente rendezik) kettesfogathajtó-világbajnokságot szerveznek, így ezért egy hónappal előbbre hozták a versenyt, hiszen itt derül ki, hogy milyen csapatok képviselik majd az országot. Az előző évek tapasztalata szerint – és az utóbbi időben igen jól teljesítettek a fogathajtók – három csapat és egy-két egyéni fogathajtó is benevezhetett a világszintű megmérettetésre. A korábbi sikerek alapján az a remény, hogy sportolóink továbbra is az élvonalban maradnak, és a legjobb 10 ország között fejezik be a világbajnoksági szereplést. Az előző vb-n a hatodikok lettek, de volt már ötödik hely is, és az Európa-bajnoki bronzérmet is elhódították fogathajtóink. Ez annak a tükrében is jó eredménynek számít, hogy az utóbbi években a lovassportok közül csak a fogathajtás őrizte meg a sportág presztízsét – hangsúlyozta a nemzetközi bíró, aki kiemelte: mindezt annak ellenére, hogy igencsak pénz- és időigényes foglalkozás, hiszen amellett, hogy több 10.000 euróba kerülnek a fogatok, négy-öt év szükséges ahhoz, hogy világbajnoki szinten rajthoz állhassanak a versenyzők. (Sz. m.: fogathajtó és segédhajtó, a csapatot kiegészítik, akik a lovakat gondozzák, előkészítik a versenyre.)

A marosvásárhelyi verseny, amelyet az idén is kiemelten a Romsilva, a Maros megyei erdőgazdálkodási igazgatóság és a Maros Megyei Tanács támogat, augusztus 15-én, csütörtökön kezdődik a technikai gyűléssel, majd kisorsolják a rajtsorszámot, a lovak pedig átesnek a kötelező állatorvosi viziten. Pénteken lesz a díjhajtás, s bemutatják a fogatokat, szombaton rajtol a maraton, míg vasárnap lesz az akadályhajtás, majd ezt követően a díjkiosztás és az országos bajnok avatása. Mindhárom nap a verseny 11 órakor kezdődik a méntelepen. 

Érdemes odafigyelni Rákóczi Gergő többszörös bajnok, Bartha Eduárd, Páll Attila és Babó Kálmán produkcióira, hiszen ők mind esélyesek arra, hogy kijussanak a világbajnokságra, és közülük kerül ki az országos bajnok. Jó, hogy jelen lesznek az ország legnagyobb méntelepeinek képviselői (Szombatfalva, Lucina, Arad, Fogaras, Bethlen, Brassó, Hargita megye), az viszont sajnálatos, hogy Maros megyei fogathajtó nem indul. Korábban a Pro Régió Egyesület nevében Kovács Levente ült bakra, de azóta a marosvásárhelyi méntelep nem talált olyan versenyzőt, aki képviselné megyénket. Ez viszont cseppet sem csorbít a sportág marosvásárhelyi népszerűségén, hiszen innen indult országos és világkörútjára a fogathajtás, így a szervezők számítanak a hűséges közönségre, amely szurkol majd a bajnokjelölteknek.
Kapcsolódó cikkek: