2020. július 13., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az ákosfalvi sportcsarnokban rendezték a Román Hagyományos és Terepíjász-szövetség égisze alatt a Kárpát-kupa első fordulóját, amely a szakágban a legfontosabb fedett pályás sorozat a versenynaptárban. A két következő fordulót a Kovászna megyei Sepsikőröspatakon decemberben és a Fehér megyei Szászcsóron februárban tartják majd.

A versenyen 100-nál több íjász vett részt az egész országból, akik különböző kategóriákban vetélkedtek a helyezésekért. A Kárpát-kupán FLINT és target-versenyt rendeztek, előbbiben a versenyzők meghatározott időn belül hat különböző távolságról (6, 9, 13, 18, 23 és 27 méterről) lőnek, míg a targetben 18 méteres fix távolságról. A négy céltáblába egy-egy vesszővel céloznak.

A verseny egyben felkészülési lehetőséget is jelent a legjobbaknak a fedett pályás Európa-bajnokságra, amelyet márciusban Észak-Írországban rendeznek, és amelyen Marosvásárhelyről öt íjász vesz részt, akik ezen a viadalon is bizonyítottak: Moréh Zoltán, aki megnyerte a visszahajlított vadászíj kategória versenyét, Kacsó Sándor és Ioana Cocan-Hulpe, akik az olimpiai íj kategóriában győztek, Nagy Zsolt, aki a hagyományos íjak versenyében a 4. helyet szerezte meg, valamint Moréh Tamás, a korábban említett Moréh Zoltán fia, aki az ifjúsági kategóriában győzött, azonban jobb eredménnyel (544 körrel 530-cal szemben), mint a felnőtteknél első helyen végző Kacsó Sándor, aki amúgy az edzője, és a ma alig 13 éves tanítványát ki szeretné juttatni a 2024-es olimpiára.

A marosvásárhelyi íjászok az egykori Prodcomp-lex egyik volt csarnokában berendezett edzőteremben készülnek a versenyekre. Vezetőjük, Kacsó Sándor elmondta, hogy érezhetően jobbak a helyi íjászok eredményei, amióta rendszeres edzéslehetőség nyílt ebben a helyiségben.

Kacsó amúgy az egyetlen marosvásárhelyi íjász, aki november közepén részt vesz Eindhovenben a JVD Open Kings of archery versenyen, ahová nem kevesebb mint 900 íjász nevezett a világ minden sarkából, közöttük a terepíjász-világszövetség szabályai szerint rendezett versenyek sokszoros világbajnoka az olimpiai íj kategóriában, valamint kétszeres olimpiai ezüst- és egyszeri bronzérmes, amerikai Brady Ellison.

Moréh Tamás az ifjúsági kategóriában győzött