2020. július 3., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Gödemesterházát az utóbbi két és fél évtizedben mostohán kezeltük, valahogy kikerült a látószögünkből, és nem írtunk a településről. Pedig a Felső-Maros menti, Hargita megyéhez közeli településen is élnek magyarok, történnek események, építkeznek, s magyarként próbálnak helytállni a mindennapokban. 

Nagy Zsolt alpolgármester


Bár a magyarok lélekszáma nem éri el a húsz százalékot, 2016-tól a község alpolgármestere Nagy Zsolt lett, aki RMDSZ-es tanácsosként 2000 óta dolgozott a közösségért. 

– A községnek 1450 lakója van. 2011-ben 209 személy vallotta magát magyar nemzetiségűnek. Jelenleg körülbelül 160-an vannak, 140 katolikus, 16 református és a többi unitárius. Mesterházán 6, Csobotányban 3 magyar él, idős emberek.

A község területe 12.475 hektár, aminek 68 százaléka erdő, a Görgényi- és a Kelemen-havasokban terül el, és 463 ha beltelek. 

A faluról az 1850-es évekre visszamenőleg találni dokumentumokat. A rendszerváltás után létesült újra a polgármesteri hivatal. 1989 után újra kellett szervezi a helyi közigazgatást, de 2008-ban a lakosság számarányát tekintve megyei első helyen voltunk a beruházások tekintetében. A lakosság anyagi helyzete is sokat változott, viszont Mesterházán nehezebb a megélhetés, sokkal több a gond. A magyar ajkú lakosság kevesebb problémával keres meg, ez azt jelenti, hogy java részük szorgalmas, kitartó ember, megteremtik a családok jobb életkörülményeit.

– Milyen beruházások voltak a községben?

– A Göde völgyében több mint egy kilométer hosszúságban leaszfaltoztuk az utat, ugyanígy a Zebráknál, itt 1,6 kilométeren van aszfaltút. Az idén Mesterházán 800 métert, Csobotányban 900 méter útszakaszt. Kiépült 7,2 km vízhálózat és 6,6 km csatornahálózat, de a domborzati viszonyok miatt nem tud mindenki rácsatlakozni a rendszerre. Körülbelül 170 házat csatlakoztattak a vízhálózatra, s 140-et a csatornára. Mesterházán és Csobotányban a családok saját maguk a hegyi forrásokat felhasználva vezették be a vizet. Egy nagy beruházásunk volt, új betonhíd épült a Maroson át Gödemesterházán és Csobotány-ban. Jóváhagyták a mesterházi patakon átívelő betonhíd építését, amelyet jövőben kezdenek el. Mesterházán és Csobotányban újabb 1,5 km hosszúságú utat aszfaltoznak le. Befejeztük a polgármesteri hivatal felújítását, a mesterházi művelődési házat, létrehoztunk egy szociális központot és egy óvodát. Gödén jövőben egy szociális-egészségügyi központot létesítünk. 

– Beindult-e a szelektív hulladékgyűjtés? 

– November elsején indult az integrált hulladékgyűjtés, a Sylevy Kft. a szolgáltató. Nagyon nehéz a szemétgyűjtés a település domborzati adottságai miatt, hegyre, szűk utcákon kell felmenni, hogy összegyűjtsék a szemetet. Kihelyeztük a műanyag palackok gyűjtésére alkalmas hét konténert,  remélhetőleg a lakosság megérti a szelektív gyűjtés fontosságát. Nagyon nehéz lesz, de máris sokat javult a helyzet, a Göde-pataka és a Maros medre sokkal tisztább. 

– 2015-ben leégett az iskola, hogyan sikerült újjáépíteni?

– A tűz okát nem tudjuk pontosan, de a tetőzet teljesen leégett, s az épület használhatatlan lett. A megyei tanácstól kaptunk 100 ezer euró segítséget, 50 ezer eurót kaptunk az államtól és 50 ezret adott a helyi tanács. Egy évig folyt az építkezés, a tanulókat a szomszédos falvak iskoláiban helyezték el. Most egy teljesen új iskolánk van. Szerencsére a szél nem a templomunk felé fújt, s a lángok nem csaptak bele. 

– Láttuk, hogy rakják a tűzifát, mennyire van szükség egy évben?

– 70-80 köbméterre, most másfél évre van tartalék. Java részét a palotailvai erdészettől vettük.