2020. szeptember 24., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A kormány szeptember 27-re tűzte ki a helyhatósági választásokat. A politikum kampánylázban ég, készítik a jelöltlistákat. Marosvásárhely polgármesteri székére is kilencen áhítoznak.

Természetesen hozzá kell tennünk, hogy nem mindegyik jelölt „hivatalos”, hiszen a jelöltlisták benyújtásának határideje az augusztus 7–18. közötti időszak.


Kik tehát, akik indulnának Vásárhelyért? 

Soós Zoltánt, a Maros Megyei Múzeum igazgatóját nem kell külön bemutatnunk, minden vásárhelyi tudja, hogy független jelöltként indul – de az összes magyar politikai alakulat: az RMDSZ, az Erdélyi Magyar Néppárt, az Erdélyi Magyar Szövetség – őt támogatja. A Maros Megyei Tanács elnöki tisztségét második alkalommal próbálja megszerezni Péter Ferenc jelenlegi megyei elnök.

Szintén hivatalos indulónak tekinthető Theodora Benedek egyetemi professzor, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltje is, aki sajtótájékoztatón mutatkozott be Marosvásárhely polgármesterjelöltjeként. Párban vele a megyei tanács elnöki székét Cristian Chirteş szenátor célozza meg.

A Szociáldemokrata Párt (PSD)  polgármesterjelöltje Sergiu Papuc jelenlegi alpolgármester, a megyei tanács elnöki tisztségéért Vasile Gliga szászrégeni vállalkozó, a PSD megyei elnöke indul.

Miután faképnél hagyták az ALDE-t, párban indulnak – ezúttal a Pro Romania színeiben – Claudiu Maior, a polgármester tanácsadója és Dorin Florea jelenlegi városvezető. Előbbi polgármester, utóbbi megyei tanácselnök szeretne lenni. 

Szintén polgármester szeretne lenni Nicolae Dragos Ploeşteanu, A Románok Egyesüléséért Szövetség (Alianţa pentru Unirea Românilor) jelöltje.

Marosvásárhely polgármesteri tisztségét célozza meg Adrian Mureşan fizikus, kutató is, a Szabad Emberek Pártja (POL) jelöltje.

Adrian Nemeth-Gherman jogász az USR polgármesterjelöltje, a megyei tanácselnöki funkcióért a Mentsétek Meg Romániát Szövetség Alin Bojan közgazdászt indítja. 

Marius Paşcan képviselő a Népi Mozgalom Pártja (PMP) színeiben indul a polgármesteri székért. A megyei tanácselnöki tisztségért Daciana Mihaela Natea indul. 

És végül meg kell említenünk Nadia Raţăt, a Nemzeti Méltóságért Szövetség (AND) jelöltjét, de a lista természetesen nem végleges. 

A 2020/135-ös törvény értelmében az idei helyhatósági választásokat szeptember 27-én tartják. 

A támogató aláírások gyűjtését július 20-án lehetett elkezdeni. 

A választási szövetségek regisztrációs ideje augusztus 7–11., a jelöltlistákat augusztus 7. és 18. között kell benyújtani.

A választási kampány augusztus 28-án kezdődik és szeptember 26-án 7 órakor ér véget. 

Július 31-én kinevezték a Központi Választási Iroda (BEC) bíráit. 

Augusztus 2-án a BEC tagjait kiegészítették az AEP elnökével és alelnökeivel, valamint az összes olyan párt egy-egy képviselőjével, amelynek tagjai között van legalább hét szenátor vagy tíz parlamenti képviselő, vagy amely parlamenti képviseletet szerzett az előző parlamenti választásokon, valamint a nemzeti kisebbségek parlamenti csoportjának képviselőjével.