2020. július 7., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Egyaránt egy győzelem és egy vereség az eddigi mérlege az azonos csoportban szereplő magyar és a román női kézilabda-válogatottnak a Japánban kezdődött világbajnokságon, de míg a magyar csapat az első mérkőzésén nyert, a román a másodikon szerezte meg a kötelezőnek tekintett sikert.

A pályán Cristina Neagu vezényelte románok 31-16-os, megalázó vereséggel kezdtek a spanyolok ellen, Kumamotóban, Magyarország közben gond nélkül verte Kazahsztánt.

A hiányzók miatt megtizedelt román csapat minden idők egyik leggyengébb világbajnoki mérkőzését játszotta a spanyolok ellen, akik rajt-cél győzelmet arattak. Tomas Ryde tanítványainak nem ment a védekezés (kaptak 31 gólt), rosszul támadtak (38%-os hatékonyság), két gólt a spanyol kapus dobott, kihagytak két hétméterest, begyűjtöttek 14 büntetőpercet, kétszer is előfordult, hogy négy játékossal védekeztek. A legjobb román játékos a hat gólig jutó Cristina Neagu volt, valamint – a 31 kapott gól ellenére – Julia Dumanszka kapus, és átmenő jegy adható még Anca-Georgiana Polocoşer összekötőnek is.

A magyar női kézilabda-válogatott közben 39-15-re legyőzte Kazahsztán csapatát. A mezőny legeredményesebb játékosa Schatzl Nadine és Márton Gréta volt egyaránt hét góllal. A magyarok játékát számos labdaeladás és rontott lövés jellemezte, ám volt több jó időszakuk is, így fölényesen múlták felül a csoport leggyengébb csapatát. Kim Rasmussen szövetségi kapitány minden játékosának lehetőséget adott a találkozón.

A csoport második fordulójában a román válogatott 29-24-re nyert Szenegál ellen, míg Magyarország 29-25-re kikapott Spanyolországtól.

A 13 találatig jutó Cristina Neagu vezetésével a román csapat győzelme egyetlen pillanatig sem volt kétséges, főleg, hogy hátul Julia Dumanszka továbbra is remek formában véd, ezen a mérkőzésen két hétméterest is hárított. A magyar együttes közben szinte végig bizonytalanul, pontatlanul játszott a spanyolok ellen, így a meccs nagy részében lendületesebb ibériaiak magabiztosan, végig vezetve győztek. A mezőny legeredményesebb játékosa Cabral Barbosa volt hét góllal. A magyarok közül Tóvizi Petra ötször volt eredményes.

A női kézilabda-vb eddigi meglepetését a címvédő Franciaország Dél-Koreától elszenvedett veresége jelentette, de kevesen vártak szlovén sikert a Hollandia – Szlovénia mérkőzésen is.

A világbajnokságot az M4 Sport és a román DigiSport is közvetíti.

Barbosa sok fejtörést okozott a magyaroknak Fotó: MKSZ