2020. április 8., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Kerekes István mindig igyekszik megosztani örömét szülővárosa, Marosvásárhely lakóival, lapunk olvasóival, így mindegyre első kézből kapott, friss hírekkel tudunk előrukkolni fotósmunkásságáról. A mostani újdonság az, hogy ő az első magyar fotós, aki átlépte a fotópályázatokon elnyerhető díjak számának kétezres határát. A magyar fotográfia történetében ez abszolút rekord. Ezt Horváth Imre, a MAFOSZ (Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége) elnökének közleménye is megerősítette. Ebből idézünk, társítva hozzá gratulációnkat.

Árvaság…
Kerekes István fotója


„A Mosonmagyaróváron élő fotós 2008-tól vesz részt rendszeresen fotópályázatokon. Az alkotó nevéhez fűződik két egyedi magyar fotóssiker is. Ő az a fotográfus, akinek a Magyar Sajtófotó-pályázatok harmincnyolc éves történetében elsőként sikerült egyetlen kategória mindhárom díját elnyernie (2017-ben a Mindennapi élet egyedi kategória első, második és harmadik helyezettje lett). És szintén e pályázaton sikerült egy másik bravúr is. A Magyar Sajtófotó-kiállításokon először fordult elő, hogy egy szerző két alkalommal két különböző fotójával (egymást követő két évben) nagy fölénnyel elnyerje a közönség díját (Favágó és gyermekei 2008, Yelena 2009). Ezenkívül említhetjük a Nők Lapja fotópályázat fődíját, a Földgömb magazin nagydíját vagy az Országgyűlés által meghirdetett Együtt-lét elismerést. (…) 2018 augusztusában megkapta a Nemzetközi Fotóművész Szövetség által a versenyfoto-gráfia terén adományozott legmagasabb, az Excellence FIAP/Diamond3, a FIAP Kiváló Művésze háromgyémántos kitüntetését. Amikor ezt az elismerést a világon legfiatalabbként megkapta, összesen öt fotóművész birtokolta e címet. Ugyancsak 2018 augusztusában fotósmunkásságáért Magyar Arany Érdemkereszt állami kitüntetésben részesült. (…)

Máramarosi színes világ
Kerekes István fotója

Kerekes István az elmúlt két hónapban tizenegyszer nyerte el különböző fotópályázatok Best Author (legjobb szerző) díját. A 6th Kotor Circuit pályázaton a négy versenyből kettőben elnyerte a legjobb szerzőnek járó elismerést. Ezen a körversenyen összesen húsz díjat nyert el! A montenegrói Boka Bay Circuit pályázaton a Legjobb szerző kitüntetéssel együtt tizenöt (!) díjat kapott. A Balkan Exhibition pályázaton a Legjobb szerző elismerés mellett még tizenegy más díjat is elnyert. Az olaszországi Natural World International Photo Contest pályázaton a verseny nagydíján (Best Author of the Circuit) kívül még tíz elismerést kapott. A montenegrói Victory Circuit pályázaton a legjobb szerzőnek járó díjon kívül még elnyert más kilenc díjat is. A Kyrgyzstanban megrendezett Ala Archa International Salon of Photography pályázaton a legjobb szerzőnek járó díj mellett még négy különböző díjat is szerzett. A Csehországban megrendezett Vision fotópályázaton a legjobb szerzőnek járó elismerés mellett még három díjat sikerült nyernie. A szlovák Bardaf International Exhibition Gabriel Grund Memorial versenyen a legjobb szerzőén kívül még három más díjat is kiérdemelt. A spanyolországi Circuito Iberico fotópályázaton elnyerte a 64. Aniversario Salon legjobb szerzőjének járó díjat. A holland International Image Circuit pályázaton elnyerte a fekete-fehér kategória legjobb szerzőjének járó elismerést. A szerzőt a fentebb felsorolt pályázatokon összesen huszonnégy aranyéremmel jutalmazták, ebből kilenc FIAP Gold Medal.

Az olaszországi fotópályázatok versenyszervezői a napokban értesítették Kerekes Istvánt, hogy az a szerző, akinek sikerült az összes általuk szervezett olasz körverseny fődíját elnyernie. 2013: 8 Marzo Fotografia Circuit; 2016: Gran Tour delle Colline Circuit; 2017: Jewels Grand Prix Circuit; 2019: Natural World Circuit.”