2021. június 17., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Megérkezett a jégcsiszoló gép

Csütörtökön délután a Székelyföldi Jégkorong Akadémia marosszentgyörgyi műjégpályája mellett tartottak sajtótájékoztatót Kui Csaba, ifj. Vákár Lajos és Niciu Nadina edzők, akik beszámoltak a február végétől március közepéig tartó rövid idényről. Szerencsés véletlen folytán a sajtótájékoztató közben érkezett meg az a jégcsiszoló gép, amelyet a jégsportokat támogatóknak köszönhetően sikerült megvásárolni. 

Kui Csaba elmondta, február 11-én avatták fel a műjégpályát, és a „beüzemeltetésének” rövid idején beigazolódott, hogy nagy igény volt a létesítményre, ugyanis Marosvásárhelyen hagyománya van a jégkorongnak, a gyorskorcsolyának és közkedvelt a hobbikorcsolyázás is, így nagyon sokan keresték fel az edzőket, és íratták be gyerekeiket hokizni. Nagy siker, hogy feléledt a jégkorong Marosvásárhelyen. Egyelőre a nyári szezonban abbahagyják az edzéseket, de szeptemberben folytatják. 

Fotó: Vajda György


Újdonságként bejelentette, hogy megalakult egy lánycsapat is, amellyel Niciu Nadina foglalkozik, és saját hozzájárulásával finanszírozza a működtetést. Az utóbbi hozzátette, ez a lépés is igazolja, hogy van jövője Marosvásárhelyen ennek a sportnak. A szülői támogatás mellett a gyerekek akarata és kitartása is számít. Remélik, hogy szeptemberben még többen mennek majd a jégpályára. 230 gyerek jelentkezett korcsolyaoktatásra, ezek közül – 6-tól 14 éves korig – 110-en beiratkoztak a korosztályuknak megfelelő jégkorongcsapatba, és megkezdték velük a szakedzéseket. Számukra nyáron folytatódnak az ún. erőnléti szárazedzések, áttérnek a görkorcsolyára. Remélik, hogy szeptembertől az akadémia más helységekbeli központjaiban edző gyerekek között beindulhat a bajnokság. Több sporttanár is segíti a munkájukat. Kui Csaba megemlítette, hogy Kun László, Kenéz Zselyke, Szabados Edina, Domó Loránd és Bőjte Zsombor is segítették a sportoktatást. 

A Népújság arra volt kíváncsi, hogy mikor használhatják a pályát a hobbikorcsolyázók, és milyen terveik vannak a következő idényre.

Kui Csaba elmondta, hogy a műjégpálya mindenkié, úgy is volt tervezve. Az idén a járványhelyzet miatt a sportolókon kívül mások nem használhatták a pályát, szeptembertől az edzési programon kívül meghirdetik ezt a lehetőséget. Elsősorban gyerekek (10 éves korig) – fiúk és lányok – jelentkezését várják, a nagyobbakat (14 éven felül) is fogadják, de csak a haladó korcsolyatudásúakat. Kenéz Zselyke műkorcsolyát is oktatott, így valószínű, hogy ez a sportág is meghonosodhat. A gyorskorcsolyával a Maros Sportklub (Koros László) foglalkozik. Az edzők kiemelték: az SZJA pályája igazolja, hogy van igény a jégsportokra, s ha végre befejezik a Ligetben levő műjégpályát, ennek a működtetése nem jelent számukra konkurenciát, hiszen Marosvásárhely, a megye „elbír” két ilyen létesítményt is. E rövid szezon is ezt igazolta. 

A sajtótájékoztató közben teherautón megérkezett a Visit Mureş Egyesület finanszírozásával megvásárolt jégcsiszoló gép. A korábban használtat kölcsönkérték, de csütörtöktől vadonatúj, saját géppel tehetik használhatóvá a jeget, így most már minden feltétel adott ahhoz, hogy szeptemberben korszerű körülmények között folytatódjon a jégsportoktatás az SZJA marosszentgyörgyi pályáján. 

A három edző

Fotó: Kádár Zoltán