2022. június 30., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Vincze Loránt európai parlamenti képviselő vendégei voltunk

Bándi Zsolt, Vincze Loránt európai parlamenti képviselő tanácsosa néhány héttel ezelőtt felkereste a marosvásárhelyi Magányosok Klubját, és meghívót adott át Kopacz Imola klubvezetőnek. 

A meghívás május 7-re szólt. A klub nyolc tagja vett részt a találkozón, nagyon barátságos fogadtatásban volt részünk. A képviselő kérdésére Kopacz Imola tiszteletbeli elnök röviden elmondta klubunk alapításának történetét, és beszámolt a több mint három évtizedes tevékenységéről.

– Klinikai szakpszichológusként a munkám során egyre többen fordultak hozzám problémákkal, amelyek inkább szociális, mint pszichés jellegűek voltak. Ekkor született meg bennem a gondolat, hogy jó lenne ezeket a személyeket egy önsegítő csoportba összefogni, lévén, hogy közös a probléma, az elhagyatottság, a magány és ennek következményei. 1991. február 25-én megalakult a klubunk, tehát 31 éve működik. A tagság összetétele zömében egyedülálló nyugdíjas nők és férfiak a társadalom minden rétegéből, akik itt találtak ,,gyógyírt” a magányukra. Mind jobban egymásra hangolódtunk, és az évi tevékenységeink is rendszeresebbé váltak. Januárban álarcosbált, februárban a klub fennállásának évfordulóját, márciusban a nők napját és nemzeti ünnepünket, áprilisban a húsvétot, a morzsabált, májusban pünkösdikirály-választást, júniusban gyermekprogramot tartunk a Hit és Fény Alapítványnál. Aztán júliusban kirándulás, gulyásfőzés következik, augusztusban a Szent István-napi és az új kenyér ünnepe, szeptemberben szüreti bált, padlizsánfesztivált, októberben az idősek napját és a reformációt ünnepeljük. Novemberben halottak napi megemlékezésre kerül sor, míg decemberben adventi műsort állítunk össze, megtartjuk aMikulás-bált és mindenki karácsonyát. Új színfolt tette vonzóbbá a találkozásokat, a könyvbemutatók sorozata és nagyon sok meghívott előadása az élet minden területéről – mondta Kopacz Imola. 

Ezután átadtuk a 30. évfordulóra kiadott, klubról szóló kis könyvecskét. 

Fotó: Bándi Zsolt


Vincze Loránt európai parlamenti képviselő vázolta röviden a parlamenti tevékenységét. Elmondta:

– Számomra a politikai tisztségek és az intézmények csupán eszközök, amelyek segítségével hozzájárulhatok a romániai magyar közösség megmaradásához és fejlődéséhez. 2019 júliusától veszek részt az RMDSZ képviselőjeként az Európai Parlament munkájában. A legnagyobb és legbefolyásosabb európai pártcsalád, az Európai Néppárt képviselőcsoportját erősítem. Olyan parlamenti munkára készültem, amely közelebb hozza az Európai Uniót a polgárokhoz, és figyel a kisebbségi jogokra. A közvetlen cél egyértelmű: előbbre vinni a Minority SafePack kisebbségi kezdeményezés ügyét az uniós intézményrendszerben. Az alkotmányos ügyek bizottsága keretén belül, a szakbizottságban a polgári kezdeményezések állandó jelentéstevője vagyok, a nemzeti régiók fejlesztéséről szóló kezdeményezés sikerén is dolgozom. Számunkra további fontos cél, hogy az EU úgy alakuljon át, hogy értékként tekintsen az őshonos nemzeti közösségekre, védje és támogassa őket. A petíciós bizottság néppárti helyettes szakmai vezetője lettem. Számos olyan állampolgári panaszt támogattam megoldási javaslattal, amely elakadt valamelyik tagállamban vagy az uniós intézményekben. A székelyföldi tanácselnökök javaslatomra közös petíciót készítettek a medvetámadások és a vadkárok kérdésében. Az unió környezetvédelmi biztosa támogatást ígért ebben a kérdésben. Brüsszel és Strasbourg mellett Erdély szintén a munkahelyem. Marosvásárhelyen nyitottam meg központi képviselői irodámat, olyan Európa-központként, ahol közösségi ügyekről tudunk beszélgetni. Itt közvetlenül találkozhatok polgárokkal, akik kéréseikkel, javaslataikkal, panaszaikkal keresnek meg. Az iroda helyet ad közösségi rendezvényeknek, szakmai konferenciáknak, és a civil szervezetek eseményeit is szívesen látjuk – mondta a képviselő. 

Ezután a klubtagok kérdéseket tettek fel, amelyekre türelemmel, felkészülten válaszolt. Megígérte, hogy a meghívásunknak eleget téve, klubunkban is előadást tart.

Hálásan köszönjük a tartalmas szombat délelőttöt, a tulipánt és az ajándékcsomagot.

Czerán Erzsébet 


Tanösvény a madarak és fák napjára 

Az előkészítő D osztály (Szorgos méhecskék csoportja) és szüleik népesítették be május 10-én a marosvásárhelyi Moldovei utcai George Coşbuc Általános Iskola ligetes előterét, hogy végigjárják a madarak és fák napjára létrehozott tanösvényt, amelyet a kisdiákok készítettek a tanító nénivel. 

Az ösvényen virágoskert, komposzt, madáretető, rovarhotel, QR-kódokkal ellátott táblácskák, toborzó és érzékösvény van. Ezzel szeretnék tudatosítani a madarak életterének, a fás, virágos zöldövezetnek a fontosságát. Az ember szépítő szándéka a helyre is kiterjed, ahol él és dolgozik, és mindenki jobban érzi magát, ha a természet egyensúlyához hozzájárulhat.

Az egyhetes projektet a Milvus csoport biológusával, Kis Rékával tartott értékes tevékenység zárta, amelyen a diákok és tanítójuk megismerhették a madarak etetésének, itatásának csínját-bínját, játszva tanulhatták meg, hogy mi történik a madarak életében tavasszal, hasznos tanácsokat, tananyagot kaptak ajándékba. A kisiskolások madaras memóriajátékot készítettek köszönetképpen. 


Ez a tanösvény a természetvédelem mellett közösségünk erősítését szolgálja, pedagógusaink és a diákok családja közötti kapcsolattartást segíti, és átadja a stafétabotot az elkövetkezendő generációknak, hisz az ösvényt állandóan meg kell majd újítani, bővíteni, és a ligetes előtérben élő madarak, rovarok házait, a liget növényeit is gondozni kell.

Szigeti Anna-Mária


Lucian Ovidiu Heiuş, az ANAF elnökének üzenete:

– Küldetést vállalok annak bizonyítására, hogy az ANAF – az Országos Adó- és Pénzügyi Hivatal – partnere a tisztességes adófizetőknek, hogy az intézmény kiérdemli az állampolgárok bizalmát és tiszteletét, de arra is, hogy felveszük a harcot az adócsalással szemben.

Ilyen értelemben közlöm, hogy a következő napokban átfogó ellenőrzések kezdődnek az adócsalás tekintetében magas kockázatot jelentő területeken. 

Az adócsalás kiküszöbölése az ANAF legfontosabb célkitűzései közé tartozik, ugyanúgy ahogy az intézmény élén ezt a feladatot személyes küldetésemnek tekintem. Határozott és következetes fellépésre van szükség a gazdaság e rákfenéjének felszámolására, hogy biztosítani lehessen a lakosság életszínvonalának növeléséhez szükséges forrásokat. 

Úgy gondolom, hogy az adók és illetékek befizetése társadalmi felelősség is, mindannyiunk felelőssége, a nagy cégektől a kisvállalkozókig vagy a magánszemélyekig. Felelőseknek kell lennünk, és meg kell értenünk, hogy a nagyobb arányú adóbehajtás a kiegyensúlyozott országos költségvetés alapja, ebből könnyebben fedezhetőek az állam működéséhez szükséges kiadások, főként a fontos területeken, a tanügyben, az egészségügyben vagy az infrastruktúra-fejlesztésben.  Ígérem ugyanakkor, hogy semmilyen visszaélést nem tolerálok az ellenőrző szervek részéről!

Nem fogadhatom el, hogy az intézmény megítélését egy maroknyi erkölcsi irányt vesztett ember bemocskolja!

Május 13-ától egy ügyfélszolgálati telefonszámot – 0723 568 179 – bocsátottunk az adófizetők rendelkezésére, amely kapcsolatban van az irodámmal. Ide jelenthetők be azok a panaszok, amelyek az ANAF felügyelőinek visszaélésszerű magatartásával kapcsolatosak. Ezeknek a panaszoknak a kivizsgálását és megoldását személyesen felügyelem. 

Bízom abban, hogy az ANAF szakmaisággal, becsülettel eleget tesz az állampolgárok elvárásainak! – mondta Lucian Ovidiu Heliuş, az ANAF elnöke.