2018. november 13., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A XIII. alkalommal megszervezett civil szervezetek vására keretében múlt pénteken a Bernády Házban került sor az Év önkéntese cím odaítélésére, melyet a Maros megyei nemkormányzati szervezetek által előterjesztett javaslatok nyomán évente megejtenek.  


A XIII. alkalommal megszervezett civil szervezetek vására keretében múlt pénteken a Bernády Házban került sor az Év önkéntese cím odaítélésére, melyet a Maros megyei nemkormányzati szervezetek által előterjesztett javaslatok nyomán évente megejtenek.  

Az év önkéntesének kiválasztása igencsak nehéz volt, ugyanis a javasolt személyek mindannyian kiváló segítőknek bizonyultak, ezért első ízben két jelölt nyerhette el a megtisztelő címet.

Egyikük Bíró Adrienne (fotó), a HIFA Románia Egyesület önkéntes segítője, a másik díjazott Stroia Gabriela Lorina, a Buckner Alapítvány önkéntese.

A 29 éves Bíró Adrienne nemlátó, ennek ellenére teljes életet él, hét éve a Hifa Románia Egyesület önkéntes segítője. Erős akaratot és állhatatosságot tanúsítva megtanulta a Braille írás-olvasás rejtelmeit, és ezeket az ismereteit hasznosítja az egyesület programjaiban. Évek óta részt vesz az egyesület által indított Tanuljunk másként, Interaktív szigetek – Milyen fogyatékkal élni? programban, amellyel elsősorban diákokat, egyetemi hallgatókat, leendő szülőket és leendő pedagógusokat céloznak meg azzal a szándékkal, hogy felnőttként, döntéshozóként vagy pedagógusként megfelelő hozzáállásra neveljék a gyermekeiket, tanulóikat, a társadalmat.

Bíró Adrienne azonban nem csak a vakírást-olvasást tanítja a fiataloknak. Önkéntesként példát mutat arról, hogy a fogyatékkal élő emberek értékes és egyenjogú tagjai a társadalomnak. A Hifa Egyesület munkáját segíti a jogosultak leértesítésében, az adatbázisuk bővítésében, illetve a telefonos kapcsolattartásban, ugyanakkor beteg édesanyját is gondozza. Adrienne az év önkénteseként követendő példa, mivel olyan életfelfogásról tesz tanúbizonyságot, mely szerint Isten nem téved – hanem mindannyiunkkal célja és tanítása van – tudtuk meg a Hifa Románia Egyesület képviselőitől.

Stroia Gabriela Lorina, a Buckner Alapítvány önkéntes segítője 22 éves egyetemista. Ez a második alkalom, hogy az alapítvány egyik önkéntese nyeri el az Év önkéntese címet, 2011-ben ugyanis Mireuţ Mircea Claudiut tüntették ki.

Tevékenységét 2011-ben kezdte a Buckner Alapítvány nyári gyermektáboraiban, ahol a Maros Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság felügyeletében gondozott gyermekeket táboroztatták. Más önkéntesekkel együtt részt vesz az igazgatóság felügyeletébe sürgősségi eljárással került gondozottaknak hetente szervezett tevékenységekben is. Lorina a rászorulók iránti érzékenységével, segítőkészségével a program keretében alapembernek számít, ugyanakkor a hátrányos helyzetűek iránti empátiából, a segítőszándék által vezérelve a maga során újabb önkénteseket toborzott.

A 2015-ös Év önkéntese címet megérdemelten ítélték oda, ami ugyanakkor jókora felelősséggel jár, mivel a megtisztelő címmel elnyerte az elkövetkező év önkéntességi nagykövete Maros megyében megbízatást is – tudtuk meg a Buckner Alapítvány közleményéből. Az okleveleket és a díjakat ünnepélyes keretek között Marosvásárhely alpolgármestere, Peti András nyújtotta át.