2021. május 13., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A BioNTech vezetője óva int a be nem oltottak diszkriminálásától

A BioNTech oltóanyaggyártó vezérigazgatója, Ugur Sahin szerint nyárra elérhetjük a nyájimmunitást Európába.

— Európában legkésőbb júliusra vagy augusztusra kialakulhat a nyájimmunitás. Természetesen azt is látnunk kell, hogy sok országban még mindig kevés a rendelkezésre álló vakcina, és nagyon sokan nem jutnak hozzá, pedig szükségük lenne rá. Ez nagy feladat az emberiség számára. A Robert Koch Intézet szerint a nyájimmunitáshoz be kell oltani a lakosság 70 százalékát.

Közben az izraeli egészségügyi minisztérium vizsgálja a BioNTech/Pfizer vakcina és a szívizomgyulladás közötti lehetséges összefüggést. A cégvezető szerint egyelőre nincsenek erre bizonyítékok, ezért további vizsgálatokat végeznek. 


      Ugur Sahin     Fotó: Financial Times
Nem szabad kialakítani „az irigység kultúráját”

Ugur Sahin onkológus, a BioNTech társalapítója arra figyelmeztetett, hogy az „irigység kultúrájának” kialakulásához vezethet, ha túl korán és „diszkriminatív módon” – az oltással nem rendelkezőket az oltással rendelkezőktől hátrányosan megkülönböztetve – lazítják a járványügyi korlátozásokat.

Hangsúlyozta, hogy Európában majd csak május vége és június vége között kellene számottevően lazítani a korlátozásokon, mert ezekben a hetekben éri el az 50-60 százalékot a beoltottak aránya. 

„Nem fair” az EB-t hibáztatni a kezdeti kevés oltóanyag miatt

A szakember hangsúlyozta azt is, hogy „nem fair” az Európai Bizottságot hibáztatni a kezdeti kevés oltóanyag miatt.

A brüsszeli testület „nagyon jó munkát végez”, és történelmi jelentőségű, hogy sikerült az összes tagországnak egyszerre biztosítani oltóanyagot. Erre a méltányos megoldásra „büszke lehet Európa”, és büszke lehet arra is, hogy az oltóanyagexport révén a világ más térségeiben is segíti a járvány megfékezéséért folytatott küzdelmet – fejtette ki Ugur Sahin.

Szükség lesz frissítő oltásra

A BioNTech-vezető szerint hatékony az indiai variáns ellen az oltás, de egy éven belül szükség lehet újabb oltásra a készítményük második adagjának beadása utáni 9. és 12. hónap között, később pedig valószínűleg egy emlékeztető oltásra is, évente vagy másfél évente.

Az indiai járványhelyzet és a variáns terjedése miatt az egyik legnagyobb kérdés, hogy védenek-e ellene a jelenleg használt oltóanyagok. Sahin erről azt mondta, hogy „minden bizonnyal az új típusú koronavírus Indiában felbukkant változata ellen is véd” a vakcinájuk. Hozzátette, hogy elkezdték a vizsgálatokat, és „nem aggódnak”, arra számítanak, hogy készítményük az indiai változattal szemben is hatékony.

Ezt többek között arra alapozzák, hogy vakcinájuk az Európában uralkodó brit vírusváltozattal szemben még hatékonyabb, mint az első, „vuhani” változattal szemben, amely ellen eredetileg kifejlesztették – mondta.

Az oltás beadása után előfordult szívizomgyulladásos izraeli esetekről elmondta: egyelőre nem találtak arra utaló adatokat, hogy a népességet jellemző előfordulási aránynál nagyobb gyakorisággal jelentkezik szívizomgyulladás a készítményük használata után. Az elemzést még nem fejezték be.

Az EU 27 tagállamába az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ szerdai összesítése alapján eddig több mint 150 millió adag vakcinát szállítottak, ebből kicsivel több mint 100 milliót a Pfizer/BioNTech. Az unió összesen 600 millió adag vakcinára szerződött a céggel, mely még az idénre ígéri az összes leszállítását. 

(Forrás: Euronews)