2020. május 27., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Lélegeztetőgép a Maros Megyei Kórház intenzív terápiás részlegének

Performáns, multifunkcionális, hordozható lélegeztetőgépet adományozott kedden a marosvásárhelyi Rotary Club Téka a Maros Megyei Klinikai Kórház intenzív terápiás részlegének. A koronavírus-járvány egyre szélesebb körben való terjedése közepette óriási segítséget jelent ez az adomány, a prefektúra sajtószóvivője szerint Maros megyében a sürgősségi, valamint a klinikai kórházakban összesen 38, lélegeztetőberendezéssel ellátott ágyat készítettek elő a koronavírussal fertőzött, súlyos állapotba kerülő betegek ellátására. 

Mircea Stoian, az intenzív terápia vezetője és Kikeli Szabolcs, a Rotary Club Téka tagja, a Procardia Alapítvány ügyvezetője


A marosvásárhelyi Rotary Club Téka a koronavírus-világjárvány okozta vészhelyzetben a helyi közösség segítségére sietett, március 25-én sikerült beszereznie egy Smiths Medical gyártmányú, Pneupac paraPAC plus 310 típusú, multifunkcionális, hordozható lélegeztetőgépet, melyet kórházban, mentőautóban, hordágyra szerelve, oxigénpalackkal vagy hálózatról is lehet használni. Az életmentő készüléket a Rotary Club Téka a Maros Megyei Klinikai Kórház intenzív terápiás részlegének adományozta, az átadásra kedden került sor. A klub tagsága Nagy István soros elnök javaslatára hozta meg ezt a döntést a világjárvány okozta vészhelyzet közepette, ugyanis úgy vélik, ilyenkor át kell gondolni a prioritásokat, és az elsődleges szempont az életek mentése és az orvosok munkájának a segítése kell legyen.

A Rotary Club Téka a Procardia Alapítvánnyal közreműködve, önerőből vásárolta meg a performáns lélegeztetőgépet. Ennek érdekében le kellett mondaniuk a folyamatban lévő Mit tehetek én a bolygónkért? ökológiai projekt folytatásáról.

A Rotary International egy 1905-ben alapított jótékonysági intézmény, mely nemzetközi szervezetként működik, és a Rotary klubok szerte a világban azokat a közösségeket próbálják minél hatékonyabban segíteni, ahol működnek.

Nagy István, a marosvásárhelyi klub soros elnöke lapunknak elmondta, a jövőben is támogatni szeretnék a világjárvánnyal vívott harcot, ezért a többi klubbal és a 2241-es Rotary Districttel közösen további eszközöket szeretnének az egészségügy rendelkezésére bocsátani. Ehhez hamarosan támogatásgyűjtést is meghirdetnek majd. Nagy István hozzátette: a marosvásárhelyi klubnak az a célja, hogy minél gyorsabban és minél közvetlenebb módon segítséget nyújthassanak a helyi közösség minél hatékonyabb egészségügyi ellátásában, ezért az elkövetkező időszakban helyi szinten is terveznek adománygyűjtést, és az egészségügyben dolgozók igényeinek megfelelően igyekeznek majd beszerezni a legszükségesebbeket. Az eddigiek alapján úgy tűnik, hogy a legégetőbb probléma, ami orvoslásra vár, a védőfelszerelés biztosítása az egészségügyiek számára.

A prefektúra sajtószóvivője, Damian Samoilă kedden lapunknak elmondta: a sürgősségi kórházban 26 lélegeztetőgéppel ellátott ágyat készítettek elő, a megyei klinikai kórházhoz tartozó, a Gheorghe Marinescu utca 1. szám alatt levő intézményben pedig további 12 ilyen ágy áll a koronavírussal fertőzött, súlyos állapotba kerülő betegek ellátására, de szerencsére eddig még nem volt ezekre szükség.