2018. november 13., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ki lehetett próbálni a kerekes szék használatát, a Braille-írást és olvasást, illetve bárki megtekinthette a fogyatékkal élők alkotásait, dísztárgyait – mindezt szombaton a HIFA Románia Egyesület által a marosvásárhelyi Deus Providebit Házban szervezett nyílt napon.

Fotó: Nagy Tibor


Ki lehetett próbálni a kerekes szék használatát, a Braille-írást és olvasást, illetve bárki megtekinthette a fogyatékkal élők alkotásait, dísztárgyait – mindezt szombaton a HIFA Románia Egyesület által a marosvásárhelyi Deus Providebit Házban szervezett nyílt napon. Ez alkalommal bemutatták a HIFA-park projekt új honlapját, amellyel népszerűsíteni szeretnék a kezdeményezést, amely több mint félszáz sérült személy mindennapjait könnyítené meg. Az új, www.hifapark.ro honlapon adományozni is lehet a nemes célra. 
Csata Éva, a HIFA Románia Egyesület ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta, a nyílt nappal az a céljuk, hogy bemutassák azokat a tevékenységeket, amelyek szerepelnek az egyesület kínálatában. 
– Szeretnénk egy laza, interaktív napot szervezni, nemcsak azoknak a jogosultaknak, akik nap mint nap az egyesületünk programjait látogatják, hanem a kívülállóknak is betekintést nyújtani ezekbe a tevékenységekbe – fogalmazott. A délelőtt folyamán az interaktív programok kerültek előtérbe, például a Milyen fogyatékkal élni? szigetek, itt bárki kipróbálhatta a kerekes széket, Bíró Adrienn nemlátó pedig a Braille-ábécé világába kalauzolta el az érdeklődőket. Meg lehetett tekinteni a fogyatékkal élők alkotásaiból összeállított kiállítást, illetve az ajándéktárgyakat, amelyeket a kézműves csoport készített. A nap második felében a fogyatékkal élők előadására került sor, saját verseket adtak elő, énekeltek. 
 
E-bookok és akkumulátorok
A délutáni program fő mozzanataként átadták a Swimathon jótékonysági úszóversenyen összegyűjtött pénzből vásárolt e-book-olvasókat, illetve a mozgássérültek közlekedését megkönnyítő scooterekbe járó különleges akkumulátorokat. Csata Éva elmondta, a HIFA Egyesület két projekttel nevezett be a jótékonysági úszóversenyre, egyikre 3145 lejt, a másikra pedig 4200 lejt sikerült összegyűjteni, viszont mindkét esetben ennek a kétszeresét költötték el. – A célul kitűzött kilenc helyett tizenegy e-bookot adtunk át. Vannak fogyatékkal élők, akik házhoz vagy ágyhoz kötöttek, nagyon ritkán, nehezen mozdulnak ki otthonukból, az e-bookoknak köszönhetően ezentúl nem korlátozódik majd a kommunikációjuk az internet világára, hanem az olvasással gazdag képzeletvilágot biztosítanak nekik. 
Hat mozgássérült személynek szántunk idén akkumulátort, tudni kell, hogy ezekbe a scooterekbe páros akkumulátor jár, tehát tulajdonképpen tizenkettőt kellett megvásároljunk, hogy hat személyen tudjunk segíteni. Ezeket a különleges akkumulátorokat kétévente kell cserélni, főként egy nehéz tél után, ami a családoknak igen nagy anyagi terhet jelent, hiszen háromezer lej körüli egy ilyen beruházás, ezért projektek révén igyekszünk évente legalább tíz személyen segíteni – fejtette ki Csata Éva.
 
A pályázati kiírások nem a várt módon alakultak
A szombati nyílt nap kiváló alkalom volt arra, hogy beszámoljanak az öt évvel ezelőtt Simon Judit, az egyesület elnöke által megálmodott HIFA-park projekt jelenlegi állásáról, illetve bemutassák az újonnan létrehozott www.hifapark.ro honlapot, amely részletesen ismerteti a kezdeményezést, annak jelentőségét a fogyatékkal élőkre nézve, illetve néhány kattintással adományozni is lehet a nemes célra. A védett lakásokból és reszpiró központból álló HIFA-park a fogyatékkal élő embereknek minőségi ellátást, akadálymentes közlekedést, munkalehetőséget jelentene. Lehetőséget teremtene arra, hogy felismerjék a saját képességeiket, önálló életet éljenek egy közösségben, és együtt dolgozzanak. Elsősorban olyan mozgássérültek, illetve fogyatékkal élők költözhetnének oda be, akiknek nincsenek családtagjaik, akik gondoskodjanak róluk. Az elképzelés szerint kezdetben 75 fogyatékkal élő személynek nyújtana otthont, mellettük pedig nem bentlakó sérülteknek is biztosítanának ott munkalehetőséget, kulturális, szociális tevékenységeket, rehabilitációt, illetve orvosi ellátást, és talán ami a legfontosabb, közösséget. 
Szőcs Blanka, a HIFA projektért felelős önkéntese egy nagy családnak nevezte az egyesület tagjait, és elmondta, 2012-ben Simon Judit álmodott egy nagyot, egy világot magának, de nemcsak magának, hanem e nagy család minden tagjának. A lelkes kis csapat elindult a megvalósítás útján, adományoknak és segítő szándékú embereknek köszönhetően sikerült megvásárolni egy tízezer négyzetméteres területet Pókában, és közmunkával felépült rá egy kis kapus ház. Itt azonban elakadt a dolog, ugyanis az álom megvalósításához szükséges több mint ötmillió eurót pályázati úton szerették volna megszerezni, viszont sajnos a kiírások nem úgy alakultak, mint ahogy arra számítottak, így a pályázatot nem tudták benyújtani. A jelenlegi kiírások szerint kizárólag nappali központokra lehet pályázni, de ha most az egyesület az elképzelését átalakítaná, akkor mindazt, ami eddig történt – elkészített tervek, megszerzett engedélyek – elölről kellene kezdeni, illetve a nappali központ nem felelne meg az egyesület által kitűzött céloknak. Ugyanakkor fő pályázóként csak állami intézményt fogadnak el, civil szervezet kizárólag partner lehet. Szőcs Blanka hangsúlyozta, tovább keresik a pályázati lehetőségeket, viszont ha sikerrel is járnak, óriási összegről van szó, így valószínűleg nem tudják azt teljes egészében a pályázati pénzből fedezni, ezért nagyon fontos a folyamatos adománygyűjtés, az, hogy a HIFA-park ötlete minél több emberhez eljusson a világ minden részén. Ennek érdekében hozták létre a négynyelvű (magyar, román, angol, és német) www.hifapark.ro honlapot, amely ezt az álmot mutatja be részletesen, és adományozási felület is van rajta, ami lehetővé teszi, hogy a saját otthonában néhány kattintással bárki átutaljon egy bizonyos összeget a projekt megvalósulása érdekében. Emellett még egy jelentős lépést tettek: a terv felkerült a www.generosity.com nemzetközi adománygyűjtő honlapra is, így remélhetőleg a világ különböző pontjairól minél több adakozó kedvű személy dönt majd úgy, hogy a fogyatékkal élők segítségére lesz abban, hogy egy lépéssel közelebb kerüljenek az álmukhoz.