szerda, június 20, 2018

Országos második lett Marosszentgyörgy a romániai kulturális községek versenyében

A polgármester megköszöni a Románia Kulturális Falva kitüntetést

Románia Kulturális Falva kitüntetést kapott Marosszentgyörgy és az országos második helyezést érte el a Bukarestben pénteken megszervezett döntő szakasz eredményhirdetése után.

A Románia Kulturális Falva elnevezésű versenyt 2014 elején indította el Franciaország romániai nagykövetsége és a Wallonie–Brüsszel Delegáció azzal a céllal, hogy a hazai kulturális és turisztikai örökséget népszerűsítse. 

A versenybe eredetileg sok község és falu nevezett be, majd az első megmérettetés és zsűrizés után huszonöt település került a döntőbe, ezek közül csupán egy Maros megyéből. 

Marosszentgyörgy a pénteki szoros verseny után a lehetséges 100 pontból 97-et kapott, eggyel kevesebbet, mint egy Brassó megyei község, így az előkelő országos második helyen végzett.

– Már a döntőbe jutás is nehéz volt, hiszen magyar polgármesterként azt láttam, hogy kevés esély van egy országos kitüntetést elnyerni – nyilatkozta Sófalvi Szabolcs, a település polgármestere –, de a kulturális szakemberekből álló zsűri, miután meglátta a bemutatónkat, amelyben főleg a multikulturalitás értékeire fektettem a hangsúlyt, és bemutattam rengeteg és sokszínű kulturális rendezvényeinket, meghatódva jegyezték meg, hogy ők is Bukarestben úgy látják, hogy a multikulturalitás, a sokszínűség egy pluszértéket, biztonságot és fejlődési lehetőséget hozhat egy település számára. 

Nem mindennapi jelenet volt az sem, hogy a polgármester a bukaresti bemutatóját román és magyar nyelvű köszöntéssel kezdte, a bemutatója végén pedig az egyik meghatódott román zsűritag felállt és két szót ejtett ki, ugyancsak magyarul: köszönjük szépen! A kitüntetés amiatt is rendkívüli, mert első 

alkalommal ítélnek oda Románia Kulturális Falva díjat egy magyar polgármester által vezetett településnek.

A pontozási rendszerben sokat számított az is, hogy annak ellenére, hogy Marosszentgyörgy egy nagyváros mellett fekszik, amelynek bő kínálata van minden területen, mégis Marosszentgyörgynek egy jól körvonalazott kulturális identitása és hírneve is van, hiszen számos rendezvény, például nemzetközi kórusfesztiválok, román, magyar és roma néptáncfesztiválok, kézmű-vesfoglalkozások napja, nemzetközi és országos festészeti vagy képzőművészeti táborok stb. helyszíne. A községben az egyházakkal karöltve nagy hangsúlyt fektetnek a lelki és szellemi gyarapodást hozó rendezvények szervezésére a fiatalok, a családosok és az idősek számára, helyi írók és költők munkáját támogatják, kastélyközpont és falumúzeum kivitelezését tervezik, és tovább lehetne sorolni.

A pénteken kapott Románia Kulturális Falva kitüntetés eredményeként Marosszentgyörgy bekerül az ország hivatalos kulturális katalógusába, május 20-ra pedig újból a fővárosba várják, ahol a falumúzeum 80 éves fennállásának ünnepségén bemutatóstandot állíthat fel, amelyet Románia elnöke és számos külföldi turista is meglátogat.

A Románia Kulturális Falva kitüntetést Eric Poppe, a brüsszeli delegáció és a belgiumi nagykövetség képviselője adta át Sófalvi Szabolcs polgármesternek. A községvezető a marosszentgyörgyieknek és az itt tevékenykedő lelkes kulturális csoportoknak, személyeknek ajánlotta a kitüntetést, megköszönve az évek során kifejtett értékes munkájukat. (B.Zs.)