2022. május 18., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Egyre inkább érződik környezetünkben is a klímaváltozás hatása. A globális felmelegedés miatt mind gyakoribbak a heves viharok, extrém időjárási jelenségek. 

Fotó: Nagy Tibor


Egyre inkább érződik környezetünkben is a klímaváltozás hatása. A globális felmelegedés miatt mind gyakoribbak a heves viharok, extrém időjárási jelenségek. Nem kell viszont nagyon messze mennünk a példákkal, megyénk több községében kiszáradtak a kutak és csökkent a folyók vízhozama. Ezért fontos, hogy megőrizzük az erdőket, a településeken pedig minél több zöldövezetet kell kialakítani. És ezért mind az önkormányzatoknak, mind a civil szervezeteknek tenniük kell, ha élhetőbb tereket szeretnének a jövőben. 
Sajnos Marosvásárhelyen a környezetvédelmi közvita kimerül a fakivágások, illetve a fák védelmében felszólalók időnként parttalan vitájában, ahelyett, hogy a kérdésről szakemberek mondjanak véleményt, vagy találjanak hosszú távú megoldásokat. A Marosvásárhelyi Kulturális és Tudományegyetem által kezdeményezett program mellett a szintén megyeszékhelyen levő Fókusz Öko Központ is pályázott és támogatást nyert az EYD 2015 – A jövő, amit szeretnénk című program megvalósítására. A projekt célja az, hogy a klímaváltozás jegyében adatokat gyűjtsenek a jelenlegi helyzetről, és megoldásokat javasoljanak a káros hatás csökkentésére. Az erre vonatkozó stratégiák elkészítésére bevonják az érintett feleket, azaz a szakembereket, a politikai szereplőket, valamint a lakosságot is. 
Dr. Hajdú Zoltán, a Fókusz Öko Központ elnöke elmondta, hogy a projekt keretében eddig több eseményt és tevékenységet szerveztek különböző életkorú és szakmájú résztvevőknek, célcsoportoknak. Tegnap nyílt fórumot tartottak egyetemi hallgatóknak. A diákok a marosvásárhelyi Sapientia EMTE kertészmérnöki karáról, a Dimitrie Cantemir Egyetem földrajz-turisztikai szakáról, illetve a MOGYE gyógyszerészeti karáról kapcsolódtak be a programba. Első lépésként a Fókusz által biztosított műszaki felszereléssel, professzionális GPS-szel feltérképezik a város területén levő idősebb, védelemre szoruló fákat (kb.mintegy 100-at), mivel Marosvásárhelyen a fák és a zöldövezetek helyzete állandó kényes téma. Az adatbázist természetesen az érdeklődők rendelkezésére bocsátják. Ugyanakkor a témakörben szervezett sorozatos vitákról és kerekasztal-beszélgetésekről, az itt elhangzott ötletekről, javaslatokról kiadványt szerkesztenek, ami útmutató lehet az önkormányzatnak arra, hogy miket vegyenek figyelembe egy fenntartható, élhetőbb városkép kialakításához. 
Megtudtuk, hogy a projekttől függetlenül egy kertészmérnök-hallgató az ún. fakopp mérőműszerrel felméri a nagyobb fák egészségi állapotát, hogy adott esetben megalapozottan döntsenek majd arról, hogy melyiket kell kivágni, illetve megőrizni, netán kezelni, hogy minél tovább megmaradjanak. 
A nyílt fórumuk lehetőséget ad majd a különféle akciók – amelyeket az egyetemisták találnak ki – megvalósítására, a kutatások eredményeinek bemutatására, megvitatására nem hagyományos formákban (szeminárium, műhely, kerekasztal), így valószínű, hogy akár villámcsődületre vagy a helyszínen szervezett bemutatóra is sor kerülhet – mondta többek között dr. Hajdú Zoltán, az Európai Unió EuropeAid programja által támogatott program vezetője, a Fókusz Öko Központ elnöke.