2021. augusztus 5., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Rengeteg hasznosat tanulhatnak Szovátán

Július első napjaiban ismét benépesül a szovátai Sándor-villa. A fürdőtelepen a tavalyi kényszerszünet után újra bemutatkozhatnak és tanulhatnak diákok és egyetemi hallgatók, és az érdeklődő közönség számára is lesz szórakozási lehetőség. Mindez ingyen.

Tíz napra ismét benépesedik a fürdőtelepi villa, ugyanis július elején Szovátán megrendezik a Rengeteg Színház- és Filmfesztivált. A Rengeteg fesztiválok is részét képezik annak a művészettámogatási elképzelésnek, amelyet a villa tulajdonosa, Sándor Béla indított útjára, és amely Mikházán szárba szökkenni látszik. Nagyon jó dolog fesztiválokat szervezni, de azoknak kell legyen egy oktató, fejlesztő tartalma is – véli a kezdeményező, aki megálmodta és útjára indította ezeket a fesztiválokat. A tavalyelőtt a Rengeteg népzenefesztivál keretében a nyárádmenti népzenével, tánccal és népi kultúrával ismerkedhetett a nagyközönség, de volt Rengeteg színházfesztivál is. Mindez az idei nyáron is folytatódik, de bővül is. A részletekről Kaj Ádám, a fesztivál partnereként jelen levő esztergomi Babits Mihály Színház vezetője, a fesztiválokat szervező Sándor Művészeti és Oktatási Egyesület alelnöke számolt be a Népújságnak.

Tíz napra benépesül a fürdőtelepi Sándor-villa

Fotó: Gligor Róbert László


Lehetőséget adni a tehetségeknek

Az idei Rengeteg Színház-és Filmfesztivál július 3–11. között lesz. Az első napon, szombaton a Babits színház két női főszereplője előadásában láthatjuk Vörös István Presszó-szonáta című darabja alapján a Presszó-Szováta című komédia erdélyi bemutatóját, míg másnap Bohumil Hrabal Sörgyári capriccio című művét élvezheti a közönség. A színházi minifesztivál mellett, ahogy tavalyelőtt is, július 5–10. között minden este kertmozi is lesz, ahol kortárs és klasszikus magyar filmeket lehet megtekinteni. 

Az ezt követő teljes hét színházi és filmes tábor lesz, amelynek egyik célközössége a szovátai Szent József-gyermekotthon lakói, akik 2019-ben is aktívan bekapcsolódtak a tábori foglalkozásokba, továbbá a marosvásárhelyi művészeti líceumból is érkeznek dráma szakos diákok, és ebben az évben film szakos egyetemi hallgatókat is várnak a Sapientia EMTE-ről, sőt anyaországi egyetemistákat is. 

A táborozóknak Kaj Ádám lesz a mentora, őt Bánföldi Szilárd, a budapesti Újszínház fiatal színművésze segíti munkájában. Az alapszituációt Giovanni Boccaccio Dekameron című műve adja, utalva egyúttal a járványra is. Ugyanis ebben a firenzei gazdag fiatalok a pestisjárvány elől egy vidéki kúriába menekülnek, és a maguk és egymás szórakoztatására mesélnek. E klasszikus mű alapján a filmes és színházi kis csoportoknak az előre kiválogatott novellákat kell szakmai útmutatás mellett, de önállóan feldolgozniuk, és ezekből egy-egy színházi, illetve filmjelenetet kidolgozniuk a hét folyamán. Mindezeket a tábor és fesztivál zárónapján, július 10-én mutatják be, az érdeklődők felváltva láthatják az előadásokat, ezzel is érzékeltetve az alapmű novellafüzér jellegét. 


Missziójuk van

Ez az egyesület célkitűzéseit is megtestesíti, amely szerint számukra misszió, hogy a helyi fiatalok, akik színházi vagy akár filmes pályára készülnek, kapjanak egy szakmai fórumot és bemutatkozási lehetőséget. Itt tanulhatnak a pályán lévőktől, hiszen különböző gyakorlatok, műhelymunkák is lesznek, elméleti és szakmai tudást nyerhetnek, és megmutathatják a bennük levő képességet, tehetséget. Ugyanakkor az egyesület szándéka, hogy a szovátai, sóvidéki, Maros és Hargita megyei közönség minőségi filmes és színházi produkciókat láthasson. Fontos vállalásuk, hogy az anyanyelvű kultúra széles körben elérhető legyen Erdélyben is – részletezte Kaj Ádám. A fesztivál és tábor helyszíne a fürdőtelepi Sándor-villa, itt zajlanak majd a szakmai tevékenységek és a bemutatók.


Rengeteg zene is lesz

A tavalyelőtti Rengeteg népzenei fesztivál után idén is lesz zenei fesztivál, ezúttal azonban a régizenére fektetik a hangsúlyt. A szeptember utolsó hétvégéjére tervezett rendezvény előadásai rávilágítanak majd a régizenének az egyházi és népzenére gyakorolt hatásaira is. Anyaországi és erdélyi együtteseket várnak, a budapesti Góbé zenekart is – tudtuk meg Sándor Bélától. 

A tavalyi szünet után ismét színházi előadások születhetnek a villában

Fotó: a Rengeteg közösségi oldala