2020. július 13., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Megelőzhetők a közúti balesetek?

A tél beálltával fokozottabb figyelemmel kell vezetni a közutakon. A rendőrségi közlemények ezért a balesetek elkerülése érdekében ismételten a járművek műszaki állapotára figyelmeztetnek. 

Ezúttal a napokban történt számtalan baleset közül kettőt említünk, mindkettő január 14-én, kedden, a kora reggeli órákban történt, és amelyek elővigyázatosabb vezetéssel és jobb felszereltséggel talán elkerülhetők lehettek volna. A Brassó megyei DN1-es úton egy nyergesvontató csúszott meg kanyarban, és ütközött egy személyautóval, az utánfutója pedig egy személyszállító autóbusz oldalának csapódott. A Maros megyei reggeli baleset Mezőbánd határában történt (fotó), a tűzoltók feszítővágó segítségével szabadították ki a jármű egyik utasát. A gépkocsivezetőt súlyos sérülésekkel, társát enyhébbekkel szállították a sürgősségi klinikára.

A műszaki biztonság egyik alapkövetelménye a futómű és a gumiabroncs kifogástalan állapota. A köd, a szitáló hó miatt a csúszós utakon a hirtelen fékezés balesetveszélyes lehet. Mivel rövidebbek a nappalok, a járművezetőknél hamarabb jelentkezik a fáradtság, csökken a reakcióidő, ezért több pihenőt ajánlatos tartani. A pára, a köd rontja a távolságbecslő képességet, ugyanakkor a hó, illetve csapadék fárasztja a szemet, ezért a közlekedési eszközök, útjelzők elkerülhetik a gépjárművezető figyelmét. Nagyobb követési távolságot tartva, lassabban kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkeztének kockázata, és egy esetleges rossz manőver esetén a hibák könnyebben korrigálhatók.


Ködlámpa és rövid fény 

A téli gumi használata mellett nem elhanyagolandó a ködfényszórók és a hátsó helyzetjelző ködlámpák használata ködös időben. A hátsó ködlámpák révén időben észrevesznek a mögöttünk érkezők, amennyiben azonban oszlopban halad a gépkocsisor, a hátsó ködzárófény zavarhatja a mögöttünk haladó gépkocsivezetőt, ezért ajánlott lekapcsolni. A fények rendkívül fontosak, mivel rossz látási viszonyok közepette ezek által válhat a gépjármű láthatóvá a közúti forgalomban. A ködlámpákat a rövid fénnyel egyidejűleg kell használni. A csúszós utakon való kanyarodásnál nem ajánlott a fékpedált nyomni, lehetőleg a motorféket kell használni. A nagyobb távolságra utazók ellenőrizzék a gépkocsijuk műszaki állapotát: a fékrendszert, a klímaberendezést, a téli gumikat stb. Hasznos időben tájékozódni az időjárási körülményekről, ugyanakkor a szükséges felszerelések – hólapát, vontatókötél, fagymentesítő zárolajozó, élelmiszer és ital, takaró, melegebb ruhadarabok – nélkül ne induljanak útnak.

Fotó: ISU