2020. augusztus 8., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A koronavírus-járvány kezdetétől június 6-ig Maros megyében 113 egészségügyi dolgozó fertőződött meg a vírussal, közülük 110-en meggyógyultak és elhagyhatták a kórházat. 

A 113 esetből sajnos egynek a halálát okozta a fertőzés. Az elhunyt személy betegszállítóként dolgozott a Maros Megyei Klinikai Kórházban. Két új esetet regisztráltak, mindkét személy a Marosvásárhelyi Sürgősségi Klinikai Kórház alkalmazottja. Ebben a kórházban epidemiológiai vizsgálatot rendeltek el, amely most van folyamatban. A két személyt, akiknek pozitív a tesztje, a megyei klinikai kórház fertőzőklinikájára utalták be.  Mindkét egészségügyi káder egészségi állapota jó – közölte a megyei közegészségügyi igazgatóság. 


Megyei vírushelyzet

Maros megyében július 6-ig 764 betegnél igazolták a koronavírus-fertőzést, ugyanakkor 673 személyt nyilvánítottak gyógyultnak, őket hazaengedték a kórházból. A Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóság adatai szerint jelenleg 64 személy van koronavírus-fertőzés gyanújával kórházban. Eddig 70, Covid–19-cel diagnosztizált beteg hunyt el, egy hét alatt eggyel nőtt a halálos áldozatok száma a megyében. 


Újabb 250 koronavírusos esetet igazoltak Romániában

A legutóbbi tájékoztatás óta 250 új koronavírusos esetet igazoltak Romániában, és ezzel 29.223-ra nőtt a fertőzöttek száma – közölte hétfőn az operatív törzs. 

Jelenleg 227 beteget ápolnak az intenzív osztályokon. A fertőzöttek közül eddig 21.413-at kiengedtek a kórházból. Közülük 20.213 pácienst gyógyultnak nyilvánítottak, 1200 pedig tünetmentes, így ők tíz nap után elhagyhatták a kórházat. Ez idáig 771.482 koronavírustesztet végeztek el Romániában. Az elmúlt 24 órában 18, koronavírussal diagnosztizált személy haláláról érkezett jelentés, ezzel 1768-ra emelkedett a koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma. Az operatív törzs adatai szerint a július 5-én 10 óra és július 6-án 10 óra között eltelt 24 órában 10 férfi és 8 nő haláláról érkezett jelentés. Az áldozatok Argeş, Bákó, Botoşani, Brassó, Dâmboviţa, Galac, Maros, Olt, Prahova és Temes megyében, illetve Bukarestben haltak meg. Egy áldozat a negyvenes, hat áldozat az ötvenes, öt áldozat a hatvanas, három a hetvenes korosztályhoz tartozott, három pedig 80 évesnél idősebb volt. Közülük egy páciensnek nem volt más igazolt betegsége a COVID-19-en kívül, a többiek túlélési esélyeit más egészségi problémák is rontották. 

Érvényben maradnak a jelenleg hatályos bírságok

A kormány által hétfőn elfogadott törvénytervezet nemcsak a koronavírus-járványra, hanem minden más járványhelyzetre vonatkoztatható, illetve biológiai kockázat esetén is alkalmazhatók az előírások – hangsúlyozta az országos katasztrófavédelmi főigazgatóság vezetője. Raed Arafat a hétfői kormányülést követően azt mondta, a jelenleg hatályos bírságok, illetve büntetőjogi intézkedések továbbra is érvényben maradnak. 

A belügyminisztériumi államtitkár arra is kitért, a tervezet meghatározza a karantén fogalmát, illetve megszabja, hogy milyen esetekben rendelhető el az intézkedés. Rámutatott, az új definíció értelmében az intézményesített karantén vagy lakhelyi elkülönítés azon személyek esetében rendelhető el, akik egészségesek, de fertőzésgyanúsnak vagy vírushordozónak minősülnek, mivel ki voltak téve a megfertőződés veszélyének, vagy a betegség lappangási szakaszában lehetnek. (Agerpres)


Elfogadta a kormány a járványveszély esetén elrendelhető egészségügyi intézkedésekről szóló törvénytervezetet

Elfogadta hétfői ülésén a kormány a járványveszély vagy biológiai kockázat esetén elrendelhető egészségügyi intézkedésekről szóló törvénytervezetet. A javaslat az alkotmánybíróság ajánlásainak megfelelően módosítja az intézményes karantén, illetve a lakhelyi elkülönítés elrendelésének feltételeit. 

Nelu Tătaru egészségügyi miniszter szerint szükség van a jogszabályra a koronavírus-járvány kezelése és ellenőrzés alatt tartása érdekében. 

„Önök is láthatták, miként változott péntek óta az emberek viszonyulása a karanténhoz, a lakhelyi elkülönítéshez vagy akár a kórházba való beutaláshoz” – érvelt.

A tárcavezető rámutatott, két nap alatt 550-nel csökkent a kórházban kezelt betegek száma. 

Hozzátette, a kormány kéri a parlamenttől, hogy sürgősségi eljárással tárgyalja a törvénytervezetet, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy „a nemzeti érdek, a közegészségügyi érdek, a román emberek egészsége” előbbre való lesz a politikai érdekeknél.

Az alkotmánybíróság június 25-én adott helyt az ombudsman óvásának a kórházi beutalásokkal és a karantén elrendelésével kapcsolatban. Indoklásában a taláros testület arra hivatkozott, hogy a karantén elrendelésére és a kötelező kórházi beutalásra vonatkozó törvény szövege nélkülözi az egyértelműséget és kiszámíthatóságot, és nem garantálja bizonyos alapvető jogok és szabadságok tiszteletben tartását. (Agerpres)