2020. szeptember 28., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nyitott égbolt művelet? Semmi vész, ez csak színház. Nyugalmunk, lelki békénk védelmezője. Thália papjai, papnői alkalmazkodnak a pandémia keltette kényszerhelyzethez, és kilépve a kőszínházból, szabadtéren, a csillagos ég alatt állnak közönség elé. Nem ördögtől való cselekedet, már az ókori görögök, rómaiak is éltek ezzel a lehetőséggel nagy amfiteátrumaikban. Nem beszélve a nyári szabadtéri fesztiválokról, az ilyen-olyan várjátékokról, amelyek évtizedek óta népszerűek szerte Európában. Attól még visszasírhatjuk a megszokott színházi környezetünket, ami mégiscsak a legalkalmasabb a színjátékok bemutatására, de örüljünk inkább, hogy a sok járványügyi megszorítást az erdélyi társulatok is hosszabbított, rendhagyó évaddal, a helyzethez igazított megoldásokkal próbálják ellensúlyozni. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház például belső udvarán alakított ki új játékteret, és a főtéri nyári színpadot is igyekszik megtölteni élettel.

A Tompa Miklós Társulat következő bemutatója is a belső udvaron lesz június 29-én, hétfőn 21 órától. Újra Ibsen-drámával találkozhatunk, ismét Keresztes Attila rendező idézi meg a skandináv író komor világát. A Nóra „egy félrecsúszott házasság, tele élethazugságokkal, önámítással, becsapással – olvasható a premier beharangozójában. – Ibsen drámájában az énközpontúság száll harcba az önfeláldozással, a már elviselhetetlenné váló magánéleti konfliktusok közt fel-felvillantva emberi mivoltunkat”. A címszereplő Nagy Dorottya. Bokor Barna, Bíró József, Kádár Noémi, Bartha László-Zsolt és Biluska Annamária a színpadi partnerei. Jó csapat. Jelmeztervező Bianca Imelda Jeremias, zeneszerző Boros Csaba, dramaturg Szabó Réka, ügyelő Szakács László, súgó Toth Katalin. Henrik Ibsen színművét Kúnos László fordította magyarra.

Az előzetes ismertetőben a darabról a következőket árulják el: „Nóra néhány évvel ezelőtt haldokló apja aláírását hamisítva titokban kölcsönt vett fel súlyos beteg férje, Torvald dél-európai kezelésére. Az adóslevél a frissen kinevezett bankigazgató férj beosztottja, Krogstad birtokában van. Az ügyvédet a bank újraszervezésekor Torvald elbocsátja, ezért a férfi bosszúból Nórát titka feltárásával megzsarolja. Nóra feladata, hogy Krogstad védelmébe szálljon, és visszaszerezze annak állását. A nő nem jár sikerrel, titka kitudódik férje előtt. Az a csoda sem történik meg, amire várt: hogy férje magára vállalja felesége jó szándékból elkövetett tettét, megmentve így a házasságukat”. 

A nyári színpadon jövő szombaton, július 4-én 20 órakor lesz előadás. Georges Feydeau bohózatát, A hülyéje című előadást láthatja a nagyérdemű. Rendezte: Sebestyén Aba.