2020. február 22., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Fűben, fában kapaszkodunk! Gyógynövények használata a moldvai magyaroknál

A marosvásárhelyi Spectrum Színház és a Hagyományok Háza Hálózat Erdély közös – népi gyógyászattal kapcsolatos – előadás-sorozatának következő előadóját láthatják az érdeklődők a héten a Spectrum főtéri (Rózsák tere 13. szám) épületében. Az előadásra szeptember 5-én, csütörtökön este 7 órakor kerül sor.

A szervezők közlése alapján a Nyisztor Tinka által tartandó, Fűben, fában kapaszkodunk! Gyógynövények használata a moldvai magyaroknál című előadás mottóját, illetve ismertetőjét az alábbiakban közöljük. 

„Mifelénk Moldvában nyáron a legtermészetesebb, hogy úton, útfélen gyűjtsük a gyógyító »burjánokat«, füveket, gyógyító növényeket. Nem tudni, mit hoz a hosszú tél, ezért mindenki igyekszik az Isten által (ingyen, »hiába«) adott jó füveket összegyűjteni: majd jó lesz, ha kell! Mindig kell, és »örökké jók valamire«!”

Az előadó, Nyisztor Tinka Moldvában, Pusztinán él. Budapesten végzett az ELTE BTK-n 1996-ban, néprajz szakon. PhD-tanulmányait Budapesten, Bukarestben és Svájcban végezte, Budapesten védte meg a doktori téziseit 2008-ban. Doktori disszertációjában is a moldvai csángó magyarok étkezési szokásaival foglalkozott.

A Spectrum Színház és a Hagyományok Háza Hálózat Erdély népi gyógyászatáról szóló előadás-sorozatának célja, hogy az érdeklődőket a népi gyógyászat hihetetlenül izgalmas világába kalauzolja, és a résztvevőket megismertesse a Kárpát-medencei hagyományos népi orvoslás kutatásának legfőbb eredményeivel. A felkért előadók a terület legjelesebb képviselői, a hagyományos orvoslás gyógymódjaival, a gyógynövények gyűjtésének, feldolgozásának és a növényi szerek elkészítésének lehetőségeivel, a gyakoribb betegségek gyógynövényekkel, növényi szerekkel történő megelőzésének és kezelésének lehetőségéivel ismertetik meg a látogatókat.

Az előadásra szóló egységes jegyár 10 lej, jegyek kaphatók a Spectrum Színház jegypénztáránál 9 és 12 óra között, valamint online a www.biletmaster.ro weboldalon.