2022. május 18., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Növelte piaci részesedését Romániában az OTP Bank

A román bankpiacon 2004 óta jelen levő OTP fokozatosan növelte piaci részesedését, de cégcsoport szintjén még ennél is gyorsabb fejlődés tapasztalható, ugyanis Európa 30 legnagyobb bankja között tartják számon. Tőkehozam szempontjából régiószinten nagyobb, mint az Erste Csoport vagy a Raiffeisen Bank. Nemrégiben Fatér Gyula, az OTP Románia vezérigazgatója online sajtótájékoztatón ismertette a pénzintézet eredményeit és célkitűzéseit. 


Fatér GyulaAz idei év első félévében, összhangban a várakozásokkal, 27 millió lejes eredményt értek el. Fontosabb volt számukra a hitelportfólió 16 százalékos növekedése. Az OTP Apolló növekedési programjának (amely a holdra szállásról kapta a nevét) célkitűzése, hogy ötéves távlatban 5%-os piaci részesedést érjenek el. Két év után nagy örömükre szolgál, hogy piaci részesedésük elérte már a 4 százalékot. Nagyon jól teljesítettek a jelzáloghitelek, nincsenek rosszul teljesítő hitelek. Az elzártság miatt sok minden megváltozott, sok mindenhez kellett alkalmazkodni, de azt tapasztalták, hogy az ügyfeleiknek nincsenek fizetési problémáik, ez a távmunkával megváltozott elvárásoknak is köszönhető. Másfelől azt látjuk, hogy van bizalom a vállalkozókban is. Mernek és akarnak beruházni. 

 – Arra törekszünk, hogy az állami programokból nagy részt hasítsunk ki magunknak, ez így van az IMM Invest programmal is – mondta Fatér Gyula. – Igyekszünk az ügyfeleinknek biztonságos, alacsony kamatozású és hosszú távra biztos hitelezési formát alakítani. Ezért a mikro- és közepes vállalkozások üzletágunk is nagyon sikeres időszakon van túl. A növekedést alátámasztotta a 250 millió lejes tőkeemelés az év első felében. Ami azt mutatja, hogy hosszú távra gondolkodunk, abban bízva, hogy befektetéseink meghozzák az eredményüket: a nagyobb ügyfélszám, az ügyféllojalitás a nagyobb nyereségben mérhető le. 

Kihívás az emberi oldal 

A vezérigazgató kiemelte, hogy a félelmek ellenére a gazdaság jól teljesít. Igazi kihívást az emberi oldal jelent mindannyiunknak. Az OTP is arra kényszerült, hogy átalakítsa működését. A bankfiókok biztonságos körülmények között továbbra is nyitva vannak, korlátozások nélkül fogadják ügyfeleiket. Egyáltalán nem mindegy, hogy a működés mennyire stabil, mennyire bízhatnak bennük az ügyfelek. Természetesen a tulajdonosnak is vannak elvárásai. 

– A központban nagyon sokan otthonról dolgoznak – mondta Fatér Gyula. – Hibrid munkát vezettünk be, sokkal rugalmasabban, mint eddig elképzeltük. Az első eredmények már látszanak is. Nem titok, hogy vannak nehézségek, de a kollégáknak a rendelkezésére áll egy pszichológus. A feszültség menedzselése közben rájöttünk, hogy nagyon sok meeting van, amelyeket nagyon egyszerű megszervezni, de túlterheli az embereket. Ezért hetente bevezettünk egy online-tanácskozás-mentes napot. Úgy is próbálunk segíteni a humán oldalon, hogy nagyon komoly, háromszáz fős létszámbővülésen mentünk át. Az OTP Románia most invesztál. Nem arra fókuszálunk, hogy milyen magas nyereséget érünk el, a humán erőforrás mellett az infrastruktúránkat fejlesztjük annak érdekében, hogy növeljük az ügyfélszámot. Ez egy sikeres folyamat.

Digitalizálás és személyes kontaktus 

– Az értékesítési csatornák esetében például nem gondoljuk azt, hogy a 21. században kizárólag digitális oldalról egy széles körű banki szolgáltatást sikerre lehetne vinni – mondta a vezérigazgató. – Mi a fiókjainkat nem bezárni akarjuk, hanem fejleszteni, és óvatosan növelni akarjuk a számukat, miközben a román piacon az tapasztalható, hogy az utóbbi egy évben a bankszektorban foglalkoztatottak száma csökkent. Az ügyfeleink igénylik a személyes kontaktust, a tanácsadást. Emellett természetesen a digitális megoldásokkal is előrukkoltunk. Párhuzamosan kell fejleszteni. Egyre több ilyen digitális szolgáltatást állítunk csatasorba. Tízmillió lejeket invesztálunk a digitális képességeink fejlesztésébe. Magánszemélyek otthonról teljesen online folyószámlát nyithatnak. De most már személyi kölcsönt is folyósítunk ilyen módon. Kisvállalkozók számára lehet vonzó a OTP POSibil szolgáltatás. Gyakorlatilag az androidos telefonunkat átalakítja egy kártyafizetést elfogadó POS-szá. 

Magyarlakta területen korábban voltak problémák azzal kapcsolatban, hogy telefonon nem mindig jutott az ügyfél magyarul jól beszélő intézőhöz. Ezen változtattak. Fokozatosan fejlesztik a netbank szolgáltatást, hogy magyarul is el lehessen mindent érni. 

Aktívan a közösségért 

Az OTP számára az üzleti kapcsolatokon kívül is fontos a magyar közösség. Nagyon sok kezdeményezést támogatnak. A társadalmi felelősségvállalás céljából 2014-ben létrehozott alapítványuk névváltoztatása – Oktatáshoz való jog – azt is kifejezi, hogy nemcsak a gazdasági ismeretek területén vannak terveik. Felismerve, hogy az erdélyi fiatalok románnyelv-tudása hiányos, Megy ez! címmel román nyelvlecke-videósorozatot hoztak létre. Ezzel szeretnének segíteni a közoktatás hiányosságai, a román nyelvi kompetenciák fejlesztésében tapasztalható gondok miatt a versenyhelyzetben hátrányba kerülő fiatalokon. Szociológiai kutatások is kimutatták, hogy a hiányos nyelvismeret miatt javadalmazási különbségek is tapasztalhatók. Az OTP alapítványa támogatta a kolozsvári Musafir nyelviskolát, hogy online román nyelvleckesorozatot hozzon létre 5-8. osztályos tanulók számára. A 16 részre tervezett sorozat első 5 része már elérhető a YouTube-csatornán. Hamarosan új honlapot is létrehoznak, ahol tesztfeladatok is elérhetők lesznek. A regisztrált diákok játékos módon fejleszthetik románnyelv-tudásukat. 

Kiválósági díjat kapott a bankcsoport

Az eredmények értékelésekor nem mellékes, hogy az OTP romániai leányvállalata olyan bankcsoportnak a tagja, amely a napokban nyerte el a 2020 legjobb kkv-bankjának járó díjat. A múlt héten megjelent hír szerint a New York-i székhelyű Global Finance gazdasági lap a 2020. április 1. és 2021. március 31. közötti teljesítményt vette alapul, amikor az OTP bankcsoportnak adományozta a kitüntető címet. Joseph Giarraputo, a Global Finance főszerkesztője méltatásában hangsúlyozta: 

„A pandémiának a kis- és középvállalkozókra volt a legnagyobb hatása, így éppen a kkv-knak lesz a legnagyobb szerepük az országok gazdasági fellendülésében is. A Global Finance ennek elismeréseként indította el új díjprogramját, amely ezt a szegmenst helyezi előtérbe. Egyedülálló és fontos pillanat, amikor a kkv-kat legjobban kiszolgáló pénzintézeteket részesítjük elismerésben az általuk nyújtott minőségi szolgáltatásokért és támogatásért.”