2022. május 18., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A főfelügyelő elmondta, hogy a környezetvédelmi őrség munkatársai több érintett település határában jártak, és hivatalosan is felszólították a településeket a szemét eltakarítására.

Fotó: Vajda György


A szerdai lapszámunkban közölt interjúban Szász Attila, a Marosvásárhelyi Rádió magyar szerkesztőségének vezetője elmondta, hogy április 22-én, a Föld napja alkalmából nagyszabású Maros-part- és medertakarítási akciót kezdeményeztek, amelynek során a marosvásárhelyi komptól a sárpataki hídig terjedő szakaszon önkéntesek, hivatalos intézmények, magáncégek és médiaintézmények képviselőivel közösen összeszednék a szemetet. 
Bódizs Edit, a Marosvásárhelyi Rádió munkatársa interjút készített Máthé Jánossal, a Maros Megyei Környezetvédelmi Őrség főfelügyelőjével, aki az intézmények képviseletében személyesen is részt vesz a meghirdetett akcióban. A főfelügyelő elmondta, hogy a környezetvédelmi őrség munkatársai több érintett település határában jártak, és hivatalosan is felszólították a településeket a szemét eltakarítására. Nagyon rövid határidőt szabtak meg. Ennek lejárta után újra ellenőriznek, és az érvényben levő jogszabályok alapján bírságokat róhatnak ki. Jó jel az, hogy több helyen a felszólítások nyomán eltakarították a szemetet, de még van tennivaló. Máthé János fontosnak tartotta, hogy az önkormányzatokat bevonják, megnyerjék az ügy érdekében nemcsak úgy, hogy összeszedik a szemetet, hanem környezetnevelési tevékenységeket is kezdeményeznek. Ő maga is több iskolát keresett fel, ahol rendszeresen tart előadásokat a környezetvédelemről, hulladékgazdálkodásról. 
Ami pedig az illegális hulladéklerakókat és a természetben fellelhető szemetet illeti, Máthé János egyelőre nem látja a hatékony megoldást arra, hogy miként lehetne ezeket végleg megszüntetni. A kerelőszentpáli integrált hulladéklerakó központ február elején nyílt meg, ez már meglátszik a környezetben is, azonban igen lassú az a folyamat, amíg sikerül megváltoztatni a rossz szokásokat, beidegződéseket. A főfelügyelő reményét fejezte ki, hogy a Maros-parti takarítási akciónak is, amelyet a Marosvásárhelyi Rádió április 22-ére meghirdetett, lesz visszhangja. 
Az akció partnerei: Fókusz Öko Központ, Erdélyi Kárpát Egyesület, Környezetvédelmi Őrség, Aquaserv, Maros Megyei Barlangi és Hegyimentő Szolgálat, Milvus, Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, Bioeel, Népújság, Erdélyi Magyar Televízió, Rádió Gaga, Vészi TV,  Rhododendron környezetvédelmi szervezet.
Találkozzunk április 22-én 11 órakor a Maros-parton, a kompnál!