2022. május 18., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Fejtörést okoz a sertéstartásügy

December 16-i lapszámunkban írtunk arról, hogy vitát váltott ki az RMDSZ által kezdeményezett és a sertéstartásra vonatkozó törvénytervezet, amelyet elfogadott a szenátus, és a következő lépésben döntő fórumként a képviselőház kell szentesítse.  Nagyon sok gazdát és magánembert érint az intézkedés, és ezért okoz gondot a jogszabály végleges formájának a leszögezése. 

Barabási Antal Szabolcs, a mezőgazdasági minisztérium Maros megyei RMDSZ-es államtitkára kezdeményezőként fejtette ki véleményét az ügy kapcsán. Elmondta, hogy a törvénytervezet kezdeményezése után miniszteri megbízatást elfogadó Adrian Ionuţ Chesnoiu limitálná a háztáji gazdaságban tartott sertések számát. Ezzel szemben az RMDSZ-es kezdeményezők – a háztáji sertéstartás hagyományára hivatkozva – nem szabnának határértéket, és nem zárnák ki szaporításért a kocák és a kanok tartását. Azt, aki kereskedelmi céllal tartaná az állatokat, arra köteleznék, hogy váltson ki valamilyen gazdasági engedélyt (egyéni vállalkozó, kisgazda, kft.) és az üzleti vállalkozásokra vonatkozó jogszabályok betartásával (adózás) értékesítse a sertést. Minden esetben azonban kötelező lenne az állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági szabályok betartása. 

Az államtitkár szerint még pontosítani kell a háztáji gazdaságokban a szaporítás, illetve az innen történő szállítás technológiáját, gyakorlati részleteit is, így meglátása szerint a jogszabályt csupán jövő márciusban véglegesítenék, fogadnák el és léptetnék érvénybe, amennyiben az alkalmazási eljárást is tisztázzák. 

– A romániai vidéki háztartások 70%-ában tartanak sertéseket. Sokan ezáltal egészítik ki jövedelmüket, vagy csak egyszerűen az élelmiszerforrásukat. Ugyanakkor az Európai Unióban Románia a legnagyobb sertés- és szárnyashúsfogyasztó. A sertéstartás szabályozásával azt kellene elérjük, hogy a szupermarketekbe ne a fagyasztott, tartósított sertéshús kerüljön, hanem a hazai piacról megvásárolt friss termék. Ehhez azonban a sertéstenyésztők mindenekelőtt az állategészségügyi és élelmiszer- biztonsági szabályoknak megfelelő módon kell gondozzák az állatot. Ide tartozik a táplálékot biztosító, megbízható gabonaforrás (növénytermesztő) is. Továbbá követendővé kell tenni a hús származását a gazdaságból a szupermarketek polcáig. Ennek érdekében kell olyan jogszabályokat, eljárásokat kidolgozni, nyomon követni, amelyek betartásával a hazai sertéstenyésztők teret nyernek az importálókkal szemben, ezért hangsúlyoztuk a vitatott kezdeményezésben is az állatjóléti és élelmiszer-biztonsági előírásokat – nyilatkozta a Népújságnak többek között Barabási Antal Szabolcs mezőgazdasági államtitkár, aki azt ígérte, hogy a fejleményekről tájékoztatja majd az érdekelteket. 

Fotó: Nagy Tibor (archív)