2019. június 24., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Kiadós havazással, mesebeli látvánnyal köszöntött be az igazi tél.

Péntekre virradó éjszaka Marosvásárhelyt és az egész Maros megyét vastag hóréteg borította be. A hó kitartóan hullott hajnalban, a reggeli órákban és napközben is. Van akinek örömet, van akinek bosszúságot jelent mindez. 

Aki utazik vagy utazás előtt áll, annak bizony nem kis fejtörést okoz, hogy télies útviszonyokkal kell szembesülnie. Az autósoknak a havas, csúszós utak, a vonattal utazóknak a vasúti pálya állapota keserítheti meg az életét. A repülőgéppel utazóknak a havas repterek és a gyenge látásviszonyok okozhatnak bosszúságot. 

Fotó: Vajda György


Megyénkben nem volt fennakadás

Arról, hogy a havazás okozott-e gondot a megyében, Nagy Zsigmondot, Maros megye alprefektusát kérdeztük, aki tájékoztatott, hogy a havazás miatt nem volt fennakadás, nincsenek lezárt utak. Mindenütt az ilyenkor szokásos körülmények között közlekednek. A hóeltakarító gépek alig győzik a munkát. Bár folyamatosan dolgoznak, a szakadó hó újra és újra belepi az utakat.

– Sokan járnak autóval, s az igazság az, hogy elszoktunk az igazi téltől, az ezzel járó téli útviszonyoktól. A meteorológiai intézet megyénkre vonatkozóan nem adott ki vészjelzést, ám hat moldvai megyére igen. Ott a keményebb tél és havazás gondot okoz – mondotta az alprefektus. 

A prefektúra honlapján (prefecturamures.ro) az érdekeltek tájékozódhatnak, hogyan oldotta meg a megye 102 közigazgatási egysége a hozzájuk tartozó utak takarítását. 

Az alprefektus közölte, hogy nem jeleztek fennakadást a vasúti forgalomban, azonban előfordulhat, hogy a vonatok késnek. 

A Marosvásárhelyi Transilvania Repülőtéren a tegnapi londoni és budapesti WizzAir-járat gépe időben, a memmingeni több mint félórás késéssel szállt le. 


Kamionstop 3,5 tonnán felül 

Az erős havazás és a látást nehezítő hóviharok miatt a közúti infrastruktúrát kezelő országos vállalat (CNAIR) pénteken megtiltotta a 3,5 tonnásnál nehezebb járművek közlekedését a romániai utakon – derül ki a vállalat közleményéből.

A CNAIR azt is közölte, hogy a képviselői folyamatosan dolgoznak az érintett vidékeken, hogy a közúti közlekedést biztonságossá tegyék. Újfent azzal a felhívással fordulnak a gépkocsivezetőkhöz, hogy vezessenek óvatosan, az útviszonyoknak megfelelő sebességgel, csak megfelelőképpen felszerelt járművel induljanak útnak, és előzetesen tájékozódjanak az utak állapotáról.

Az intézkedés nem meglepő, hiszen az előző napokban arról is hírt kaptunk, hogy a hegyvidékeken, a szomszédos Hargita megyében, a bucsini úton és a Kalonda-tetőn a fagyos hó súlya alatt úttestre dőlt fák miatt állt le a forgalom, amíg ezeket el nem távolították. 


Marosvásárhelyen a járdák havasak, az utak járhatók 

Marosvásárhelyen hajnali 4 órakor kezdték el a hóeltakarítást és a csúszásgátló anyagok szórását – közölte Cosmin Blaga, a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal szóvivője. Mintha ráéreztek volna, a pénteki újságban tette közzé a hivatal, hogy javában tart a hóeltakarítás Marosvásárhelyen. A Salubriserv a 2008-ban megkötött köztisztasági szerződés értelmében 12 hókotró lapáttal ellátott kocsival dolgozik, két járművel pedig a járdákat takarítják a prioritásnak és a szakemberek által összeállított munkarendnek megfelelően. 

A járdák eltakarítása a magánházak tulajdonosai és a tulajdonosi társulások feladata. A marosvásárhelyi helyi rendőrség alkalmazottjai hajnaltól járőröztek. Ahol kellett, felszólították a lakókat, a társulásokat és a cégek, üzletek vezetőit, hogy takarítsák el a havat. Ioan Damaschin, a helyi rendőrség vezetője szerint pénteken egyetlen bírságot sem kellett kiróni, mindenki tette a dolgát. 


A tanítás felfüggesztése nem került szóba

Még nem esett szó arról, hogy a havazás miatt elnapolnák a vakáció utáni iskolakezdést. Nagy Zsigmond alprefektus elmondta, hogy erről a megyei katasztrófavédelmi bizottság kellene döntsön a tanfelügyelőség javaslatára. Ilyen javaslatról vagy döntésről még nincs tudomásuk. Az előfordulhat viszont, hogy egy-két iskolában, ahol indokolt lesz, nem kezdik el a tanítást. Minden attól függ, hogyan alakul az időjárás, de tény, hogy éjszakára újabb kiadós havazást jeleztek a meteorológusok.