2020. július 3., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Alig melegedett fel néhány napra az idő, máris elkezdtek tüzet gyújtani a mezőkön, legelőkön. A legtöbb alkalommal felelőtlenül és felügyelet nélkül, hiába is figyelmeztetnek a tűzoltók a legalapvetőbb tudnivalókra.

Szerdán délután 16.40-kor értesítették a nyárádgálfalvi önkéntes tűzoltókat, hogy Nyomát határában tüzet észleltek. Az alakulat tíz tűzoltóval vonult ki a mezőre, ahol már órák óta füstölt a száraz növényzet. Kétórányi munkával sikerült megfékezni a három irányba terjedő lángokat, mielőtt elérték volna a lakott területet. A községi önkéntesek vezetője lapunknak elmondta: mintegy negyvenhektárnyi legelőt perzselt fel a tűz. Emberi tettre gyanakodnak, de hogy ki okozhatta, nem tudják, csupán sejtik. Minden évben tavasszal és ősszel küzdeniük kell a tarlótüzekkel, Nyomáton minden évben, de tavaly Nagyadorján határában is volt egy nagyobb égetés. Német Zsolt parancsnok elmondta: folyamatosan próbálják meggyőzni a gazdákat, hogy kerüljék a tarlóégetést, ha mindenképpen szükség van rá, akkor kérjenek rá engedélyt. A legnagyobb probléma az, hogy az emberek nem veszik komolyan a figyelmeztetést, a nyomáti határra sem kért senki engedélyt (amit valószínűleg meg sem kapott volna a kérelmező, az utóbbi napok szeles időjárását tekintve). 

Mintegy negyvenhektáros területet perzselt fel a tűz szerdán Nyomát határában 

(Fotó: facebook.com/Nyárádgálfalva önkéntes tűzoltósága)


Nem volt könnyebb napjuk a nyárádszeredai önkéntes tűzoltóknak sem: szerdán délben Székelybőbe riasztották őket, ahol 5-6 hektáros területen lángolt a száraz növényzet. Az erős szél irányát szem előtt tartva két szakaszban sikerült eloltani a tüzet, mielőtt elérte volna a közeli erdőt. Alig szusszant fel a csapat, este fél 7 körül a diszpécserszolgálat Bözödújfaluba rendelte őket, ahol egy nehezen megközelíthető, völgyes, bozótos terület égett. Az esethez az erdőszentgyörgyi és az etédi alakulatot is kirendelték, a szél miatt itt is nehéz dolguk volt, hiszen csak szikracsapót, lapátot és ásót tudtak használni az oltáshoz. A tüzet este 10 óra körül elfojtották, de a helyi tűzoltók még a terepen maradtak a parázs kioltásáért, amibe végül a hamarosan eleredő eső is besegített – részletezte Kacsó István nyárádszeredai parancsnok.

A tűzoltók ismételten figyelmeztetik a lakosságot, hogy a száraz növényi hulladékok elégetése veszélyes. Ezért az égetés helyét, időpontját, terjedelmét előtte legalább 24 órával az illetékes önkormányzati tűzoltóságnál be kell jelenteni, továbbá tűzgyújtási engedély nélkül égetni szigorúan tilos. Az égetési engedély kiváltása több okból szükséges és hasznos: elsősorban azért, hogy a tűzoltók tudjanak róla, hogy hol, mikor, ki akar tüzet gyújtani, hogy veszély esetén rövid idő alatt közbeléphessenek. Aki tűzgyújtási engedélyt kér, az egyben felvilágosítást is kap ennek szabályairól, a betartandó előírásokról, hogy biztonságosan tudja lefolytatni. Felelőtlen az, aki engedély nélkül és a nagy szél ellenére is meggyújtja a tarlót, majd felügyelet nélkül hagyja: az ilyen ember nem gondol a következményekre, nem tiszteli embertársait és ezek javait, munkáját – véli Német Zsolt nyárádgálfalvi parancsnok. Kacsó István pedig megjegyezte: a következő egy-két hónapban szinte napirenden szembe kell majd nézniük a tűzoltóknak a felelőtlen és felügyelet nélküli tarlóégetés következményeivel. (gligor)