2020. július 7., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Csomagoljon mosolyt – vásároljon festményt!

 Rendhagyó tárlatnyitóra került sor kedden délelőtt a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház nagytermi előcsarnokában. Az esemény jótékonysági jellegű: a színház és az Együtt a Rákos Gyermekekért Egyesület közösen szervezte meg a Csomagolj mosolyt idén karácsonyra! adománygyűjtő akciót, amelynek keretében tizenhárom festményt bocsátanak eladásra. Ezen tizenhárom, helyi képzőművészek – Albert Olga, Barabás József, Jung Ildikó, Kakasi Irén, Kovács Ágnes, Mureşan Vasile, Neagoi Zsófia, Soó Emma és Veres Zsuzsa – által felajánlott alkotást állították ki az előcsarnok emeleti részén, ez a tárlat nyílt meg kedden délelőtt, ezzel a jótékonysági akcióval kapcsolatosan nyiltakoztak a szervezők. 

Fotó: Nagy Tibor


A résztvevőket Gáspárik Attila, a színház vezérigazgatója üdvözölte: – A mi színházunk nem csinál egyebet, mint megpróbálja azt a szociális érzékenységet gyakorlatba ültetni, amellyel nem csak szórakoztatunk, nevelünk, előadásokat szervezünk, hanem olyan szervezeteket is támogatunk, amelyek megpróbálják a világot egy kicsit jobbá tenni. Nagyon szépen köszönjük a bizalmat, hogy az alapítvány a színházra gondolt, nyitott kapukat döngettek, és mások is azt fogják tenni, mert csak ezzel az összefogással léphetünk egy picit előre. Az egyesület mellett a színház is gyűjt beteg gyerekek számára ajándékot, fogyasztási cikkeket, már eddig is sokan megkerestek bennünket, köszönjük szépen. 

Farczádi Gabriela, az Együtt a Rákos Gyerme-kekért Egyesület elnöke hozzátette: – Nagyszerű dolog, hogy a karácsony közelségében ilyen együttműködés született a színház és az alapítvány között, hogy megnyithatjuk a kapukat a marosvásárhelyiek szíve előtt, azok előtt, akik ebben az időszakban ellátogatnak a színházba, láthatják majd ezt a kiállítást, és a képek megvásárlásával hozzájárulhatnak a beteg gyerekek és családjuk támogatásához, mosolyt csalhatnak az arcukra. Nagyon köszönöm Jung Ildikónak a nagyvonalú hozzájárulást, azt, hogy ránk gondolt – az általa szervezett festészeti alkotótáborban készültek ezek a munkák, amelyeket alkotóik felajánlottak ügyünk megsegítésére. Remélem, hogy eredményes lesz e jótékonysági akció, és a marosvásárhelyiek nyitottan fogadják kezdeményezésünket. 

Amint azt Jung Ildikó ügyvéd, a kiállító képzőművészek képviselője elmondta, súlyos betegségben szenvedő gyerekeknek kívánnak segíteni, és azok az árak, amelyek a kiállított képek alatt szerepelnek, indulási árak. – Ha valaki szeretne adományozni, egy képért többet fizetni, az természetesen lehetséges. Kihelyezünk majd egy perselyt is, hogy külön is lehessen adakozni az alapítványnak, mert nagyon szeretnénk ezeknek a gyerekeknek ajándékot adni karácsonyra. Az ajándék mellett pedig, ha például egy gyógyszer hiányzik, vagy valami, amire nagy szükségük van, akkor az alapítvány meg tudja vásárolni abból az összegből, amiből – reméljük – a képek eladása nyomán gazdálkodhatunk. 

A festményeket 2020. január 10-ig, a színház előadásainak alkalmával lehet megtekinteni, illetve megvásárolni. További információkért, valamint más időpontban való vásárlásért a színház titkárságát hívhatják az érdeklődők a 0365/806-862-os telefonszámon (hétköznap 90-16 óra között). A megvásárolt festmények árát az egyesületnek adományozzák – a 6 hónap és 17 év közötti rákos gyerekek segítésére.

A Csomagolj mosolyt idén karácsonyra! adománygyűjtő felhívás keretében a cipősdoboznyi ajándékcsomagokat december 12-ig lehet elhelyezni a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház bejáratainál (a főbejáratnál található adományládába kedd–péntek 9–15 óra között és előadások előtt egy órával), valamint a művészbejárónál (a kisterem bejáratánál) naponta 8–22 óra között.