2020. február 23., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az Ökumenikus Segélyszervezet adománya

Az Ökumenikus Segélyszervezet adományaként mintegy kétszáz rászoruló gyereknek juttat minőségi tanszereket tartalmazó csomagot a marosvásárhelyi Lazarenum Alapítvány. A tanszercsomagok egy részét tegnap délután adták át az alapítvány székhelyén ünnepélyes keretek között, a többi családnak pedig a napokban juttatják el az iskolakezdéshez szükséges kellékeket. Olyan, sokgyerekes családoknak nyújtanak segítő kezet ezáltal, ahol gyakran a mindennapi betevő biztosítása is gondot jelent, így tanszerekre, cipőre, ruhára nem mindig futja a családi költségvetésből. 

Fotó: Nagy Tibor


Szüleik, nagyszüleik társaságában érkeztek tegnap az alapítvány székhelyére a kisebb-nagyobb gyerekek, hogy átvegyék a többek között füzeteket, tolltartót, valamint írószereket tartalmazó csomagokat. A családokat Fülöp Ilona, a Lazarenum Alapítvány vezetője, valamint Nagy Ákos, az Ökumenikus Segélyszervezet Kárpát-medencei regionális igazgatója üdvözölte. 

Nagy Ákos lapunknak elmondta: nyolc évvel ezelőtt kezdték el az  Iskolakezdés együtt! nagy sikernek örvendő adománygyűjtő akciójukat, és ma már elmondhatják, hogy több mint ezer gyereket tudnak ezáltal segíteni tanévkezdéskor. 

Magyarországon is osztanak tanszercsomagokat, illetve a határon túli magyar közösségekben élő gyerekeket is támogatják. 

– Az adománygyűjtő akciónk zárópontjaként kétszáz tanszercsomagot hoztunk a Maros megyében élő rászoruló gyerekeknek, száz alsó, és száz felső tagozatosoknak szánt iskolakezdési csomagot osztunk szét. Erdélyben a marosvásárhelyi Lazarenum Alapítvánnyal működünk együtt, az általuk felkarolt rászoruló gyerekekre, nagycsaládosokra fókuszálunk a segítségnyújtó akcióink során – fejtette ki az igazgató. Mint mondta, a Lazarenum Alapítvány gyermekotthont működtet, utcagyerekmentő misszióval is foglalkoznak, illetve több mint 150 sokgyerekes nagycsalád van, amelyeket rendszeresen segítenek. Ezekben a családokban négy-öt, de esetenként akár több gyereket is nevelnek, és bizony igen nehéz számukra tanévkezdéskor biztosítani a szükséges tanfelszereléseket. 

Az anyaországi jótevők képviselője rámutatott: az Ökumenikus Segélyszervezet adományozói köre több tízezer embert jelent, és mivel az egyik legfontosabb szempont számukra az átláthatóság, az, hogy a honlapjukon is követhető legyen az beérkező adományok felhasználásának a módja, emiatt kialakult egy olyan bizalmi légkör, ami azt teszi lehetővé, hogy nemcsak a régi, visszatérő adományozók küldenek támogatást, hanem évről évre növekszik, bővül az adakozók száma. 

Fotó: Nagy Tibor


Minden augusztusban Iskolakezdés együtt! címmel országos adománygyűjtést szerveznek ezer gyermek beiskolázásának a támogatására. Nagyon sok magánszemély kapcsolódik be a gyűjtésbe, ugyanakkor számos magyarországi vállalat is csatlakozik az összefogáshoz, köztük tanszergyártó cég is, amely amellett, hogy adományokkal is segít, lehetőséget kínál a segélyszervezet számára, hogy igen kedvezményes áron vásárolják meg a tanszereket – tudtuk meg az igazgatótól. Az Ökumenikus Segélyszervezet immár sok éve visszatérő, kedves vendégnek számít a marosvásárhelyi Lazarenum Alapítványnál, évente két alkalommal, tanévkezdéskor tanszerekkel, az adventi időszakban pedig élelmiszercsomagokkal segítik a Maros megyei rászoruló családokat. 

A Lazarenum Alapítvány a megye különböző pontjain élő, mintegy 150 nagycsaládot karol fel, általában a települések lelkészeitől szereznek tudomást a nehéz helyzetben lévőkről. Molnár Heléna, a Lazarenum Alapítvány munkatársa elmondta, oda juttatnak tanszercsomagokat, ahol valóban a legnagyobb szükség van rá. 

Egyik család Sóskúton lakik, egy igen elszigetelt helyen, és 18 gyereket nevelnek, három generáció él együtt. Backamadarason is van két nagyon szegény család, egyikben hat, másikban nyolc gyerek nevelkedik. Mezőmadarason egy édesanya nemrég halt meg rákban, négy gyerek a nagymamára maradt – említett néhány nehéz sorsú családot az alapítvány munkatársa. A nagycsaládosokon kívül az alapítvány által működtetett Lídia otthonban nevelkedő, valamint a Pici Házba járó gyerekek, illetve a magyarfülpösi szórványkollégiumba járó diákok is kapnak tanszercsomagot, ugyanakkor néhány Ravában élő gyerek is részesül a támogatásban.