2020. július 13., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nem került sor költségvetés-kiigazításra

Ismét távol maradt az RMDSZ-frakció a marosvásárhelyi tanács rendkívüli üléséről, ezúttal a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője sem vett részt az ülésen. A POL részéről egy tanácsos, a PSD részéről csupán az alpolgármester volt jelen. A testületnek tegnap – immár sokadjára – a helyi költségvetés-kiigazításról kellett volna döntenie. Az RMDSZ és a PNL közleményben tudatta a sajtóval álláspontját.

Fotó: Nagy Tibor


Az RMDSZ megyei szervezete és a PNL marosvásárhelyi szervezetének elnöke közleményében ugyanazt az okot hozta fel a távolmaradás miatt: a képviselők későn kapták meg a költségvetés-kiigazításról szóló tervezetet, így nem volt lehetőségük áttanulmányozni. 

„Nem vettek részt az RMDSZ helyi tanácsosai a marosvásárhelyi helyi tanács mai, november 7-i sürgősségi tanácsülésén, mivel a napirendre tűzött költségvetés-kiegészítés tervezete ezúttal sem volt sem előkészítve, sem megfelelően megindokolva. A helyi tanácsosok későn kapták meg a költségvetés-kiegészítés tervezetét és az ezt alátámasztó dokumentumokat, így nem volt idejük áttanulmányozni az irathalmazt. Emellett továbbra is kérdés, hogy a városvezetés milyen forrásokból akarja és tudja biztosítani azoknak a költségvetési tételeknek a kifizetését, amelyekre a helyi tanács jóváhagyását kéri” – áll az RMDSZ közleményében. 

Továbbá azt is hangsúlyozza az RMDSZ, hogy a város idei bevétele legtöbb 300 millió lej lesz, de már eddig is 411 millió lejes költségvetést hagytak jóvá, ami máris több mint 100 millió lej hiányt jelent. 

Ezt a hiányt újabb 37 millió lejjel akarta növelni a polgármester a tegnapi tanácsülésen, „az RMDSZ viszont fenntartja, hogy nem szabad eladósítani a várost csak azért, mert a városvezetés nem akar átgondolt költségvetést kidolgozni”. 

A frakció szerint a városnak a közszolgáltatások, iskolák fenntartása, a közszállítás, a közvilágítás, köztisztaság biztosítása kell jelentse az elsődleges célt. 

„Ahogy az korábban is elhangzott, amennyiben a város működése bármilyen módon veszélybe kerülne, és emiatt újabb sürgősségi tanácsülés összehívására kerül sor, úgy az RMDSZ tanácsosai azon készséggel részt vesznek, és megszavazzák a szükséges kiigazításokat” – írják a közleményben.

A PNL szintén közleményben jelezte, hogy pártjának egyetlen tanácsosa van, Benedek Theodora, aki nem vesz részt a tanácsülésen. A liberálisok szerint a PSD és az ALDE által vezetett polgármesteri hivatal csúfot űz a polgárokból, a képviselők elé későn került a tervezet, nem volt idő arra, hogy elemezzék. A PNL bármikor kész részt venni a tanácsülésen, ha a polgármesteri hivatal felelősen akarja elkölteni a közpénzt – hangsúlyozták. 

Egyébként az a furcsa helyzet állt elő, hogy a tanácsteremben ott volt három másik – a tanács honlapján liberális pártiként szereplő – képviselő: Moldovan Călin, Miculi Vasile és Matei Dumitru. Rajtuk kívül Radu Bălaş (POL) és Sergiu Papuc alpolgármester (PSD) jelentek meg.

A teremben levő üres, a hallgatóság részére fenntartott helyeket a forradalmárok egyesületének, a tulajdonosi társulásoknak és a nyugdíjasszervezeteknek a  képviselői foglalták el.

Sergiu Papuc alpolgármester, miután megállapította, hogy csupán öt tanácsos van jelen, nincs meg a gyűlés megtartásához szükséges jelenlét, bezártnak nyilvánította a tanácsülést. 

Ekkor kezdett hangos felháborodásba a „tömeg”. „Szégyen, hogy mi fizetjük őket (a tanácsosokat – szerk. megj.) és nem jelennek meg! Nem akadályozhatják meg, hogy kérdezzünk!” – kiabálták be, követelve, hogy az alpolgármester ne távozzon. 

Moldovan Călin képviselő vette át a szót, ígérve, hogy ő marad, és meghallgat mindenkit, ismeri a problémákat, és hiába zárták be az ülést, nem fojthatják a szót az emberekbe – jelentette ki, majd az RMDSZ-tanácsosok „nevében” elnézést kért a távolmaradásért. Azoknak a nevében, akik – mint mondta – politikai utasításokra megszegik tanácsosi esküjüket. 

Ezt követően szólaltak fel sorban a társulásvezetők; ki a parkolóhelyek kialakítását, utcák felújítását követelte, ki a kisnyugdíjasok étkeztetési programjának újraindítását, mások a tömbházak hőszigete-

lését kérték vagy az adók több társulás általi felhasználásának az ötletével rukkoltak elő. Moldovan Călin kifejtette, hogy a megbuktatott PSD-kormány 24 millió lejt utalt ki a városnak, aminek felhasználását, ha itt lettek volna (tegnap – szerk megj.) az RMDSZ-tanácsosok, meg lehetett volna szavazni. Ezt Radu Bălaş cáfolta, közölve kollégájával, hogy a szóban forgó összeget egy héttel korábban már jóváhagyta a tanács. Ezek után kiderült, hogy Moldovan Călin a múlt heti tanácsülésről hiányzott, és úgy látszik, nem tájékozódott kellőképpen. 

Claudiu Maior szerint minden, a társulásvezetők által felhozott probléma megoldható lenne, ha a tanács jóváhagyná a pénzt. 

Végül, miután mindenki elmondta a magáét, véget ért a leginkább közmeghallgatásnak tekinthető gyűlés.