2019. augusztus 21., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ezzel a témával tartottak szakmai napot a Bolyai Farkas Elméleti Líceumban  kedden reggeltől egészen kora estig. 

Fotó: Bodolai Gyöngyi


Ezzel a témával tartottak szakmai napot a Bolyai Farkas Elméleti Líceumban  kedden reggeltől egészen kora estig. A tehetségműhely eredményeivel a fény nemzetközi éve előtt tisztelegtek az érdeklődő  kis- és nagyobb diákok, akiket jó érzés volt hallgatni, s akik azt bizonyították, hogy a magyar tannyelvű középiskolák országos versenyén nem véletlenül nyerte bolyais diák az első helyet fizikából. 
 
A fény évében emlékezik a világ Einstein relativitáselméletének 100., a kozmikus háttérsugárzás felfedezésének 50. évfordulójára. A nemzetközi év célja, hogy a fénnyel foglalkozó tudományos és a fényt alkalmazó technológiák egyre ismertebbé váljanak. A mozgalomba a Bolyai középiskola biológia-, fizika- és informatikakatedrái a bolyais tehetségműhely programjával kapcsolódtak be. 
Tanárnak, diáknak nyitottnak kell lenni – fogalmazott Dávid Anna fizikatanárnő, aki szerint ha ez a két feltétel találkozik, abból jó dolgok születnek. Olyan lehetőség ez a rendezvény, amelynek során egymástól tanulnak a diákok – tette hozzá Szász Ágota fizikatanárnő. Egyet kell értenünk a mondottakkal, hisz a délelőtti hat tudományos előadás, az ötödikesek déli robotbemutatója és a délutáni Nagy Fizika HŰ-HÓ azt bizonyította, hogy a tudományos kutatásra való hajlam és a  gyakorlati érdeklődés terén sok a tehetséges diák. Ami fontos is, hisz amint a bevezetőben elhangzott, napjainkban olyan sebességgel fejlődik a tudomány, 
„hogy azt a fény is megirigyelhetné”, ami viszont oda vezet, hogy mondanivalója egyre messzebbre kerül, egyre nehezebben érthetővé válik a laikus közönség számára. Holott rendkívül érdekes eredmények születnek, amelyeket hasznos dolog megismerni. A bolyais diákok a fénysebességet próbálják követni a természettudományok terén – ígérte a Szabó Kinga és Ferencz András bemondó páros a délelőtti tudományos ülésszak bevezetőjében.
Természetes fényforrásunk a Nap, amelynek fénye tartja fenn az életet. Tudunk-e vigyázni a fényre, arra, hogy eljusson hozzánk? – tette fel a kérdést dr. Bálint István igazgató. Fejes Réka tanfelügyelő pedig azt értékelte, hogy a kötelező tananyag mellett a diákoknak van kedvük más érdekes területeket felfedezni, azokkal foglalkozni. 
Jakab Farkas László, a Sapientia EMTE fizikusa, volt bolyais diák, vendégelőadóként a háromdimenziós fényképekről tartott előadást. 
Az optikai hálózatot és a fénysebesség témakörét Tordai Aletta és Kelemen Sándor XI. E osztályos diákok dolgozták fel. Hogyan lesz a fényből élet, hogyan használják fel a növények a fotoszintézis során a fényt, erről szólt Somai Zoltán Flórián és Sebesi Rita XI. H osztályos diákok munkája. A melatonin szerepéről, osztálytársai bioritmusának felméréséről készített dolgozatát mutatta be a XI. A-s Lazsádi Anna, aki arra a következtetésre jutott, hogy  megkérdezett diáktársai a szükségesnél kevesebbet alszanak. A infravörös fényképezés történetéről szólt Ferencz András (XI. E) előadása, a színlátás zavarairól írt értekezést Somai Zoltán Flórián, a köznyelvben gyakran összetévesztett napelemek és napkollektorok szerepét és működését tisztázta Oltean Péter Boróka és Máthé Orsolya (XI. E). 
A tudományos előadások szünetében tartották az eseményre meghirdetett poszterverseny nyerteseinek a díjazását. Az iskola második emeletén kiállított 67 poszter 105 diák alkotása  – számolt be Dávid Anna fizikatanárnő, aki elmondta, hogy a fény évével kapcsolatos plakátokon nagyon mély gondolatokat fogalmaztak meg a diákok. A 16 tanárból álló elbíráló bizottság döntése alapján Laczkó Csenge és Kádár Kinga XI. D osztályos diákok lettek az elsők, a második Gáll Róbert (X. D), a harmadik Fekete Péter (XI. B) és Török Enikő (X. H) lett. A közönségdíjat 361 diáktársának szavazata alapján Bucur Tamás (XI. A) nyerte, a legjobban megszerkesztett plakátért a XI. E osztályos Varró Norbertet, a leghumorosabb alkotásért Benedek Balázst (IX. E) díjazták. 
A rendezvény az informatikalaboratóriumban folytatódott, ahol Magdó Sándor (XI. G) és Fosztó Mátyás (XI. A) dolgozata hangzott el a robotika felhasználási lehetőségéről a nyereménygépek ellenőrzésében, azzal a tanulsággal, hogy kerülni kell ezeket a gépeket, amelyekkel aligha lehet nyerni. A postarobotról szólt Osztián Pálma Rozália (XI. G) dolgozata. Ezt követően az ötödikesek bizonyították, hogy a legorobotok vezérlését hogyan oldották meg. Amint Ignát Anna informatikatanárnő elmondta, a cél az volt, hogy a kicsik érdeklődését is felkeltsék a technika iránt. 
A diákokat lelkesen bátorító közönség szurkolása mellett tartották meg a délutáni órákban a Nagy Fizika HŰ-HÓT, amelyen a bolyais hagyományoknak megfelelően a kilencedikesekből álló háromtagú csapatok mérték össze erejüket tudásban, egy neves fizikus portréjának bemutatásában,  műszaki kreativitásukat bizonyító kísérletek elvégzésében, új feladatok megoldásában, s ötletes bemutatkozásukat is értékelte a zsűri. Amíg az egyik csapat a kísérletre készült, a másik tagjai a szóbeli próbán vettek részt, ahol fizikai ismereteiket kellett bizonyítsák, és a logikus gondolkodást is, hisz minden csomagban szerepelt egy félrevezető kérdés. Voltak nagyon jó és akadozó válaszok, s a fénytani, hőtani, hidrodinamikai, elektrosztatikai stb. kísérletek bemutatása változó módon sikerült. A csapatok jobban vagy kevésbé sikeresen oldották meg a helyben feladott új kísérletet is. A fizikabarát diákok teljesítményét négytagú zsűri értékelte, dr. Puskás Attila, a kolozsvári műegyetem építészmérnöki szakának tanára, Szász Ferenc fizikatanár és Kucsván Zsolt, valamint Nagy Dániel (XII. G osztályos) diákok. Amíg a zsűri összesítette a pontszámokat, Szász Edina és Vajda Róbert, a László János vezette X. E osztály diákjai a közönségnek tették fel a Legyen ön is „fifikus”? vetélkedő kérdéseit, s a sikeresen válaszolóknak nyereményt osztottak. 
Végül elérkezett a nagy pillanat, amikor a zsűri elnöke értékelte a versenyzők teljesítményét, felkészültségét, ügyességét, bátorságát, hogy felvállalták a megmérettetést, továbbá ambíciójukat, nyerni akarásukat. Külön tapsot kért a felkészítő tanároknak és a szervező  osztálynak is, a múlt évi verseny győzteseinek, akik mindenre figyelve derekasan helytálltak.  
Az első helyen a természettudományok-intenzív angol IX. osztály Puskás Dávid, Szakács Zoltán, Vita Henrietta összetételű csapata végzett (Szász Ágota tanítványai), mindhárman a Bioeel gyógyszergyár jóvoltából és a PC House támogatásával egy-egy laptopot kaptak. A második helyre a IX. E matematika-informatika intenzív angol osztály csapata került, amelyet a IX. G matematika-intenzív informatikaosztály versenyzői követtek. 
Tanulságos, hangulatos, eseménydús, érdekes nap volt, amelyért gratulálunk a Bolyai középiskola tanárainak, Dávid Anna fizika, József Éva biológia, László József fizika szakos tanároknak és mindenekelőtt Szász Ágota programfelelős fizikatanárnak, aki sikeresen pályázott a tehetségműhely megszervezésére. A rendezvény, amelynek során az is megszerethette a fizikát, aki korábban nem érdeklődött iránta, a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett NTP-HTP-M-14-0005-ös kódszámú pályázati támogatásból valósult meg, s helyi vállalkozókat is sikerült támogatóként megnyerni.