2020. április 8., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ünnepelt az RMDSZ Maros megyei szervezete

A fenti címmel ünnepelte megalakulásának 30. évfordulóját az RMDSZ Maros megyei szervezete december 21-én, szombaton a marosvásárhelyi Kultúrpalota nagytermében. A himnuszokkal kezdődő, díjazással egybekötött ünnepi gálaműsoron jelen voltak az RMDSZ alapító tagjai, volt és jelenlegi vezetői, tisztségviselői.


Megelevenedtek az emlékek 

A rendezvényen felelevenítették az 1989-es rendszerváltást követő napokat, különösen december 23-át, amikor néhány marosvásárhelyi értelmiségi – Béres András, Gálfalvi György, Lázok János, Markó Béla – összeült, hogy megalakítsák a Maros megyei és marosvásárhelyi magyarság érdekeit felvállaló szervezetet. A következő napokban újabb személyek is csatlakoztak a kezdeményezőkhöz, közöttük Fülöp Dénes, Brassai Zoltán, Tófalvi Zoltán és mások. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség 1989. december 25-én alakult meg, és már azokban a napokban lelkes magyar emberek százai iratkoztak be, ily módon válaszolva a szervezet felhívására.


Az alapítók tudták, hogy küzdelemre számíthatnak

– Az RMDSZ nem önmagáért jött létre, hanem az erdélyi, romániai magyarság egyben tartásáért, ezért a 30 éves fennállás megünneplése nem más, mint a romániai magyar emberek közösségének ünneplése – jelentette ki köszöntőjében Péter Ferenc, az RMDSZ Maros megyei elnöke. Véleménye szerint az alapító tagok, amikor életre hívták a szövetséget, pontosan tudták, hogy küzdelemre vállalkoznak. Tudták, hogy amint elmúlik a forradalom eufóriája, marad a munka, a feladat, hogy meggyőzzék a többségi társadalmat: a romániai magyarok jó polgárai tudnak és akarnak lenni ennek az országnak. És ez a küzdelem azóta is tart. Ha felidézzük akkori elvárásainkat, majd azt vizsgáljuk, hol tartunk ma, van bennünk csalódottság is. Sok mindent elértünk, de még mindig sok a tennivaló – mondta a megyei elnök. 


Becsüljük meg az elmúlt harminc évet!

A legfontosabb eredmény, hogy a szervezet a mai napig fennmaradt, és erős maradt – hangsúlyozta Markó Béla volt RMDSZ-elnök. – Amit akkor nagy hirtelen létrehoztunk, az RMDSZ ma Romániában, de talán az egész Kárpát-medencében is az egyetlen politikai szervezet, amely sem nevét, sem programját nem változtatta meg. Nem esett szét, nem is fuzionált senkivel, nem változtatott irányt. Többnyire jól döntöttünk, néha talán nem, de ma is a legfőbb politikai eszközünk, és illik ébren tartanunk azoknak az emlékét, akik áldozatot hoztak ezért a szövetségért, és akik már nincsenek közöttünk. Elsősorban Sütő Andrásnak tartozunk köszönettel, de másoknak is, és persze december és március halottjainak. Becsüljük meg az elmúlt harminc évet! – mondta Markó Béla. 


Díjátadó

Péter Ferenc megyei elnök az alapító tagoknak – Ábrám Zoltán, Béres András, Borbély László, Csíky Boldizsár, Gálfalvi György, Káli Király István, Kolozsvári Zoltán, Lázok János, Markó Béla, Miholcsa József, Nagy Miklós Kund, Szepessy László – díjat adott át. 

A gálaműsoron fellépett Szabó Péter, a Kolozsvári Magyar Opera énekese, a Bekecs néptáncegyüttes, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem diákjai.

A résztvevők egypercnyi csenddel adóztak közös halottaiknak.

Fotó: Nagy Tibor