2019. június 24., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Már a helyszínen ideiglenes távoltartási végzést állíthatnak ki

december végétől a rendőrök, ha családon belüli erőszakot észlelnek. A nemrég életbe lépett törvénymódosítás feljogosítja a rend őreit, hogy veszély esetén eltávolítsák az agresszort a lakásból, még akkor is, ha az a saját tulajdona. A vonatkozó törvényt tavaly nyáron fogadta el a parlament, a módszertant most dolgozták ki, tavaly novemberben több mint 4500 rendőrt képeztek ki arra, hogy hogyan kell eljárniuk ezekben az esetekben. 

Azonnal eltávolítható otthonából az a bántalmazó, aki családtagjai életét, testi épségét vagy szabadságát fenyegeti. A rendőrök a helyszínen egy kockázatfelmérő kérdőív kitöltését követően, sürgősségileg ideiglenes, öt napig érvényes távoltartási végzést állíthatnak ki december 28. óta. 

A rendőrök hivatalból is eljárhatnak, amennyiben erőszakos cselekedetet észlelnek, illetve ha az áldozat vagy egy tanú írásban vagy szóban feljelenti az agresszort, akár telefonon is, a 112 sürgősségi hívószámot tárcsázva – derül ki az Országos Rendőr-felügyelőség által közzétett tájékoztatóból. 

A sürgősségileg kibocsátott ideiglenes távoltartási rendelet bevezetését a képviselőház munkaügyi bizottságának titkára, Csép Andrea kezdeményezte. Eddig a rendőröknek csupán a megtörtént bántalmazást volt joguk megállapítani, a bántalmazó családtagnak a távoltartását célzó végzést a bíró állíthatta ki az erőszakos cselekedet megállapítása után, abban az esetben, ha a bántalmazott feljelentést tett a rendőrségen, és kérte azt, tehát automatikusan nem járt el a hatóság. Az új rendelkezések értelmében a helyszínre érkező rendőröknek az első dolguk, hogy meggátolják a bántalmazást, és amennyiben indokolt, ki kell hívniuk a mentőt. A további veszély kockázatát a rendőrök egy 21 kérdéses űrlappal mérik fel, az első 7 kérdés kimondottan a súlyos esetekre vonatkozik, rá kell kérdezniük az áldozatra, hogy előzőleg történt-e már bántalmazás a családban, használt-e az agresszor olyan tárgyat, amivel sérülést okozott, illetve szenvedett-e komolyabb sérüléseket: égést, csonkítást, szúrást, vágást. Módszertanilag ki van dolgozva a kockázatfelmérés folyamata, és amennyiben a kérdések közül többre pozitív a válasz, a rendőr azonnal kiállíthatja a távoltartási végzést. Kis időt hagy a bántalmazónak, hogy összeszedje a lakásból a legszükségesebbeket, és eltávolíthatja, akár a saját lakásából is, ami nagyon fontos előrelépésnek számít. Továbbá meghatározhatja, hogy az agresszor milyen közel mehet az áldozathoz. Csép Éva Andrea egy interjúban elmondta, tudomása szerint Romániában csupán három központ van, ahol kimondottan az agresszorokat fogadják, és ott terápiában részesülnek. Amennyiben a bántalmazónak nincs ahová mennie, az adott településen működő menhelyre irányítják, és ott szállásolják el. 

Mint mondta, a kormánypárt nyolc központ létesítését irányozta elő az agresszorok számára. Ennek két éve, és a költségvetési vita során Csép Andrea mindig rákérdez, hogy mi a helyzet a védett otthonokkal, ugyanis ezekből sincs elég, illetve az agresszorok rehabilitációját célzó központokkal, ám mindig az a válasz, hogy európai forrásokat hívnának le ezekre a beruházásokra. A monitorozás, azaz annak kapcsán, hogy miként ellenőrzik majd a távoltartási végzés betartását, felmerült az elektronikus karkötők használata, és a törvény rendelkezik is arról, hogy a bántalmazott kérheti a távoltartási rendelet betartásának nyomon követését elektronikus karkötővel, ellenben anyagiak hiánya miatt a rendőrség még nem szerezte be ezeket. Az új törvény értelmében a távoltartási rendelet megszegése egy hónaptól egy évig terjedő börtönbüntetéssel jár, ami remélhetőleg elrettentőleg hat majd a bántalmazókra, hiszen gyakori, hogy a távoltartási végzés ellenére kerül sor az újabb bántalmazásra, több esetben a férjük, élettársuk által meggyilkolt nők rendelkeztek távoltartási végzéssel. 


Tavaly több mint 35 ezer esetet jelentettek

Az elmúlt év novemberében az Országos Rendőr-felügyelőség felkészítőket szervezett a távoltartási végzés alkalmazásáról, amelyeken országszerte több mint 4500 rendőr vett részt. 

A rendőr-felügyelőség által nemrég közzétett adatok szerint a 2018-as év első 11 hónapjában országos viszonylatban 35.623 családi erőszaknak minősülő esetet jelentettek (52,3 százalékban városon, 47,7 százalékban vidéken). A bejelentett esetek 58 százalékában verésről vagy egyéb erőszakos cseledetekről számoltak be az áldozatok, több mint 7 százalékában fenyegetés történt, 3,71 százalékában pedig a távoltartási végzés előírásainak a megszegése miatt tett panaszt az áldozat. A bántalmazások mintegy 75 százaléka az érintettek otthonában történt. 

Tavaly a bíróságok 3438 távoltartási végzést bocsátottak ki, a legtöbbet (3393-at) az áldozatok kérésére.