2020. április 6., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A sertéspestis megfékezéséért módosítanák az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság által kibocsátott, a sertéstenyésztés szabályait rögzítő 20/195/2018-as rendeletet. A módosító javaslat több élelmiszer-biztonsági fokozatot jelöl meg, és a tenyésztett létszám növelésével szigorodik. 

Fotó: Nagy Tibor


A tervezetben többek között az áll, hogy a háztáji gazdaságban hizlalt legtöbb öt sertést „nem szabad moslékkal etetni, szaporítani, ugyanakkor tilos az ártányok tartása”.  Az öt sertést tartókra az I-es biobiztonsági intézkedés lenne érvényes. Az állatokat be kell jegyeztetni az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság jegyzékébe, továbbá biztosítani kell az állategészségügyi ellátást. A sertéseket az állatjóléti szabályokat betartva, könnyen tisztítható padlójú, bekerített ólban, más állatoktól elzárva kell tartani. Amint említettük, tilos konyhai maradékkal etetni, növényi eredetű takarmányt is csak 30 nappal a begyűjtés után lehet adni nekik. A szalmaalmot 90 napos tárolás után lehet használni. Sertést kizárólag engedélyezett, bejegyzett gazdaságokból lehet vásárolni. Kötelező az általános egészségügyi szabályok betartása (kézmosás, fertőtlenítés). A sertéseket levágásuk előtt 24 órával kell állategészségügyi szempontból ellenőriztetni, a levágásukat követően pedig továbbra is kötelező a hús vizsgálata. Sertéseket kizárólag családi használatra, nem eladásra, szaporításra lehet nevelni. 

A módosító javaslatot az országos hatóság közvitára kell bocsássa, majd a szaktárca is véleményezi. Ezt követően kormányrendelettel fogadják el, és közlik a Hivatalos Közlönyben.