2019. június 24., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A fenti címmel kerül sor január 24-én, csütörtökön Gajdó Delinke előadóestjére.

A marosvásárhelyi Yorick Stúdió szervezésében este 7 órától kezdődik a vendégelőadás, amely – az alkotók szerint – hitvallás Szabó Magda műveiből életről, családról, hitről, hivatásról. Gajdó Delinke az írónő szerepében lép fel, az előadás szövegét Daragics Éva szerkesztette.

Amint azt az előadás ismertetőjében olvashatjuk, a 20. századi magyar irodalom nagyasszonya 101 évvel ezelőtt született, és 11 évvel ezelőtt hunyt el. A Szelíden és szilárdan című előadás elénk tárja Szabó Magda egész életét, felidézi az írónő kivételes pályaívét, gyermekkorát, tanulmányait, szüleihez fűződő kapcsolatát, házasságát, íróvá érését…

„Bár vallom, hogy a színház társasjáték, mégis jó pár éve foglalkoztat a gondolat, hogy kellene egy olyan előadást készíteni, amelyben példa és iránymutató magyar női sorsot tudnék megjeleníteni. Tavalyelőtt nyáron világosította meg elmémet a Fennvaló: Szabó Magdához kell fordulnom. Külön öröm számomra, hogy ebben az értékeket egyre mellőző világban egy »szabálytalan keresztény« asszony által szólalhatok meg. Így született meg Daragics Éva dramaturgiai közreműködésével a Szelíden és szilárdan című előadás Szabó Magda műveiből, interjúiból, azzal a céllal, hogy a hihetetlenül gazdag, szeretettel és megpróbáltatásokkal telített íróóriás életéből és családjának múltjából (ahol szintén embert, hitet és türelmet próbáló női sorsok jelennek meg) minél többet megmutathassunk.

Magdus (remélem, megbocsátja nekem, hogy mint minden szerettemet, Őt is becézem) olyan gyermek, nő, feleség és ember volt minden gyengeségével, gyengédségével, erejével, konokságával, hitével és olyan író nyitottságával, rejtelmességével, gazdagságával, akit nem lehet nem szeretni, nem lehet nem játszani, nem lehet nem megmutatni minél több embernek, minél több olvasatban, minél több megvilágításban.

Az előadásban megelevenedik Szabó Magda anyai nagyszüleinek a családja, az édesanyja, Jablonczay Lenke, az édesapja, Szabó Elek, Cili, a fogadott testvér (…), Szobotka Tibor, az imádott férj, Debrecen, felvillan Kumacs és természetesen végig »jelen van« Szabó Magda, gyermekként, serdülő leányként, szerelmesként, barátként, özvegyként, halhatatlanként…” (Gajdó Delinke)

A produkció Tasi Géza, Szabó Magda jog-utódja engedélyével kerül színpadra. Helyfoglalás a 0721-968-253-es telefonszámon.