2020. július 10., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Exkluzív interjú Harri Kiiskivel, az Azomureş új vezérigazgatójával, igazgatótanácsának elnökével

• Harri Kiiski az utóbbi években az Azomureş ügyvezető igazgatójaként dolgozott, 2020. január elsejétől a cég vezérigazgatója és igazgatótanácsának elnöke. 

• Mihai Aniţei, aki 2012-től töltötte be a vezérigazgatói funkciót, 2020. január elsejétől az Ameropa Romania országos igazgatója lesz. 

• Az Azomureş az ország legnagyobb műtrágya-előállító cége, 2012-től az Ameropa cégcsoport tagja. 

• Az utóbbi hét esztendőben az Azomureş beruházásai meghaladták a 350 millió eurót. 

• Az interjút a Profit.ro készítette Harri Kiiskivel, az Azomureş új vezérigazgatójával, igazgatótanácsának elnökével. 

Harri Kiiski, az Azomureş új vezérigazgatója


 – Kiiski úr, milyen változások várhatók az Azomureş vállalat igazgatásában, mik a tervek?  
– Köszönöm a kérdést. Két éve lakom ebben a csodálatos országban, Romániában. Kiváló lehetőségeim vannak, hogy minél jobban megismerjem az országot. Két éve vagyok az Azomureş ügyvezető igazgatója, 2020. január elsejétől vezérigazgatóvá neveztek ki. Elődöm, Mihai Aniţei, Bukarestben az Ameropa cég országos hálózatának vezérigazgatója lett, de ezután is lehetőségünk lesz együttműködni. A legnagyobb kihívást számunkra a 114-es sürgősségi kormányhatározat jelentette, amely drámai módon érintette az áraink alakulását. Románia az Európai Unió harmadik legnagyobb földgáztermelő országa, mégis 2019-ben itt volt a legdrágább a földgáz. Ezért ebben a helyzetben igazi kihívást jelent az ipar számára, hogy miként tud az elkövetkezendő esztendőkben fenntarthatóan gazdálkodni. 2020. január elsejétől szeretnénk folytatni az eddigi termelést, mi több, szándékunkban áll növelni a Romániában előállított mennyiséget. Hazai nyersanyagforrást használunk fel azért, hogy műtrágyát állítsunk elő a romániaiaknak. Fontos tudni, hogy az Európai Unió farmereinek 30%-a Romániában van, ami jelentős arány az egész unióban. 
 – Milyen a kapcsolatban áll az Azomureş Rt. a romániai gazdasággal? 
 – Induljunk ki az Azomureş Rt.-ből. 1130 saját alkalmazottunk van, a szolgáltatóink cégeinél több mint 1000-en dolgoznak, indirekt módon több ezer személyt foglalkoztatunk. Mintegy 1,3 millió tonna műtrágyát szállítunk évente egy olyan piacnak, ahol összesen 2,5 millió tonna a fogyasztás. A saját előállítású műtrágya használatával csökkentjük a behozatalt. Ez tükröződik Románia kereskedelmi mérlegén is. Ugyanakkor a hazai gazdáknak lehetőséget teremtünk arra, hogy növeljék a hektáronkénti terméshozamot, amely más uniós tagországhoz viszonyítva átlagban még mindig elég kevés. 
 – Akkor is, ha nő?…
– Ha fokozzuk a műtrágyahasználatot, igen. A terméshozamok is nagyobbak lesznek. Ugyanakkor arra kell törekedniük a gazdáknak, hogy javítsák a mezőgazdasági termékek minőségét, mert ezáltal nagyobb lesz a jövedelmük. 
– Milyen lehetőséget rejt magában a hazai mezőgazdaság, ha tegyük fel az Azomureş cég teljes termelőkapacitását használnák? 
 – Még növelhetjük a lehetőségeinket. Úgy tervezzük, hogy az elkövetkezendő öt évben elérjük az évi 1,8 millió tonnás termelést, tehát a maihoz viszonyítva 10-15%-os növekedést ütemeztünk be. Ezáltal még kevesebb műtrágyát importálunk. 
– Ez hozzájárulhat a kereskedelmi és a folyószámlahiány csökkenéséhez. 
– Közvetett módon igen. 
– Milyen versenyhelyzetet teremtett a földgáz árára vonatkozó 114-es sürgősségi kormányhatározat alkalmazása, miként reagáltak erre a versenytársak, mi lesz majd a közeljövőben?
– A következőképpen kell tekintenünk a helyzetre: az előállítási költségek kb. 60%-át teszi ki a földgáz ára, így természetesen a földgáz felvásárlási árának a növelése az előállítási költséget is terheli. Ugyanakkor a nemzetközi műtrágyapiacon túlkínálat alakult ki, aminek köszönhetően csökkent az ár. A romániai árak természetesen követik a nemzetközi piac referenciaértékeit. 
– Miként magyarázza azt, hogy bár Románia teljes egészében lefedi saját földgázfogyasztását, mégis itt a legnagyobb az ár Európában? 
– Románia földgázszállítási infrastruktúrája miatt viszonylag elzárt Európa más országaihoz viszonyítva. A földgázt ugyanis – más környékbeli országoktól eltérően – kis nyomású vezetékeken szállítják, ezért is nehezebb más országból exportálni. 


– Mit üzenne a gazdáknak, a forgalmazóiknak, a kormánynak, általában a Romániát adminisztrálóknak? 
– Az Azomureş nyitott, átlátható tevékenységünk van, tiszteletben tartunk minden hazai és európai uniós törvényt, előírást. Azt szeretnénk, hogy tisztességgel és társadalmi megbecsüléssel érjük el a romániai gazdák számára szükséges évi 1,8 millió tonna termelést. 
– Felbecsülhető-e az, hogy miként hat az Azomureş termelékenységének növelése a hazai mezőgazdaság fejlődésére? 
– Jó kérdés, és határozottan állítom, hogy több tényező is befolyásolja ezt. Minden valószínűséggel az elkövetkezendő időszakban több lesz a nagygazdaság. Lehet, hogy kevesebb lesz a gazda, azonban egyre többen, hatékonyabb mezőgépekkel felszerelt nagygazdaságokban állítják elő a javakat. Az Európai Unióban Romániában van a legrégibb, legelhasználtabb mezőgépészeti park. Rengeteg beruházási lehetőség van a mezőgazdaságban, és biztos vagyok abban, hogy ezt több cég is kihasználja majd. Például az Azomureş 2012-től, amióta tagja az Ameropa cégcsoportnak, 350 millió eurót fektetett be ezen a téren. 
– Az ön elődje, a volt vezérigazgató, a leendő országos igazgató, Mihai Aniţei kijelentette, hogy volt még nehezebb időszak a cég életében, de ha figyelembe vesszük utóbbi évek történéseit, akkor elmondhatjuk, hogy az Azomureş cégként hatalmasat fejlődött. Jövendőbeli vezérigazgatóként miként tartja meg ezt az irányt, a fejlődés ritmusát, a teljesítményt? 
– Ez egy újabb jó kérdés. Biztos munkaerőnk van, meg kell becsülnünk alkalmazottainkat. Ők azok, akik a siker mögött állnak. Hangsúlyozom, hogy Romániában jól képzett munkaerő van, és ez értékelendő. Természetesen akadnak gondjaink alkalmazáskor, mert Romániában a munkanélküliségi ráta alacsony. Sokan elhagyták az országot. Örömmel fogadnánk, alkalmaznánk őket, ha esetleg visszatérnének Romániába. 
– Ennyit szerettem volna kérdezni, lenne-e még önnek kiegészítenivalója?
– Kiemelném, hogy a mezőgazdaság Románia fontos gazdasági ágazata, amire minden romániai büszke lehet. Csodálatos egy olyan országban autózni, ahol az olaszországi Toscanában látottakhoz hasonló mezőgazdasági területek, tájak vannak. Az utak állapota miatt többet lehet gyönyörködni a szántóföldekben, mivel átlagban óránként 50 km-es sebességgel haladhatunk. Az infrastruktúrán, a logisztikai hálózaton javítanunk kell. Költségmegtakarítás miatt hatékonyabbá kellene tenni a szállítást. 
– Engedje meg, hogy feltegyek még egy kérdést. Ön azt említette, hogy 2012-től az Ameropa cégcsoport 350 millió eurót ruházott be. Az egyik ilyen befektetés a konstancai gabonarakodó terminál. Milyen jövendőbeli befektetésekre számíthatunk mind az Ameropa cégcsoport, mind az Azomureş részéről? 
– Ennek elsődleges feltétele, hogy előre látható, kiszámítható gazdaságpolitika legyen Romániában. Az üzleti életben nagyon fontos tudni azt, hogy mi fog történni a (közel)jövőben. A véletlenszerű „meglepetések” bizonytalanságot okoznak az operatív beruházások terén. Az Ameropa határozottan jelen akar lenni a romániai üzleti életben, ezért fektetett be jelentős pénzösszeget a műtrágyatermelésbe, a gabonaterminálba, a romániai gabonaexportba. Mindez azért fontos az Ameropa számára, mert a világcég alkalmazottainak 30%-a romániai illetőségű. Számomra a legfontosabb az, hogy Románia gazdaságpolitikája kiszámítható, előre látható legyen. (X)
Kapcsolódó cikkek: